Rodia, fructul-minune pentru ten

13 January of 2020

Rodia, fructul-minune pentru ten – Rodia nu este fructul preferat al româncelor, deși sucul ei este foarte bun și sănătos. 
Însă, dacă ar ști că fructul conferă pielii un aspect tânăr, prevenind îmbătrânirea prematură, poate l-ar cumpăra mai des.

Aproape toate marile religii ale lumii vorbesc despre rodie. În mitologia greacă, ea reprezenta viața, căsătoria și, în general, era asociată cu ideea de renaștere.

  • În legendele persane (din Iran se trage rodia!) se povestește despre un erou ce a devenit invincibil după ce a gustat exoticul fruct.
  • Pentru evrei, ea este fruct național și simbolul fertilității datorită multitudinii de semințe pe care le are, precum și al prosperității. 
Palatul regelui Solomon, dar și alte edificii evreiești sunt împodobite cu rodie, reprezentând un stil arhitectural aparte.
  • La budiști ea este sfântă, iar în religia creștină simbolizează, printre altele, viața veșnică.
  • Profetul Mohammed sfătuia femeile însărcinate să mănânce rodii pentru a avea copii frumoși. De altfel, alături de măslin, curmal și smochini, rodierul este unul dintre cei patru copaci sfinți pentru islam.
  • În Turcia modernă, oamenii încă aruncă pe jos rodia, zdrobind-o, în ajunul Anului Nou pentru a avea parte de bucurii și împliniri în viitor.

Ce benefici are rodia

Rodia este bogată în vitamine, în antioxidanți. Are de trei ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu și ceaiul verde, conținând trei tipuri de polifenoli: taninuri, atlocianine și acid elagic. Diverse studii sugerează că sucul și 
extractul de rodie ajută la susținerea sistemului imunitar și la promovarea circulației sangvine, la controlul colesterolului rău și la menținerea sănătății arterelor, reduce riscul de boli de inimă, atac de cord,  accident vascular cerebral și riscul anumitor tipuri de cancer. Uleiul de rodie, care este ingredientul activ în multe produse de înfrumusețare, poate fi aplicat direct pe față, păr și piele pentru a le reface strălucirea naturală. Semințele au, de asemenea, proprietăți antiîmbătrânire; în plus, sunt excelente pentru sistemul digestiv.

Hidratează pielea

În comparație cu ceaiul verde, sucul de rodie este și mai bun la refacerea pielii uscate. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina C, despre care cercetările au arătat că poate reduce asprimea pielii. Pentru un tratament eficient, specialiștii spun că, aplicând ulei din semințe de rodie ajutăm ​ regenerarea pielii. Structura moleculară mică a acestuia îi permite să pătrundă profund în piele și, mai mult, funcționează pentru majoritatea tipurilor de ten, însă depinde de ingredientele ce intră în componența măștii preparate. Uleiul calmează pielea uscată, crăpată și iritată. Conține acid punicic, un acid gras omega 5, care hidratează și previne pierderea elasticității. Pentru a te 
convinge, ai nevoie de o lingură cu bentonită (o argilă și totodată un ingredient cosmetic folosit pe scară largă) și două cu suc de rodie. Amestecul cleios se întinde pe față cu degetele, se uniformizează și apoi, după 20 de minute, se clătește cu apă călduță.

Combate inflamațiile

Acneea se formează atunci când bacteriile infectează glandele pielii. Inflamația, care este responsabilă și de aspectul roșu al tenului, este cel mai greu de tratat. Însă antioxidanții din rodie ajută la reducerea simptomelor afecțiunii. Cumpără din magazinele de specialitate pulbere de rodie și combin-o cu apă de trandafiri până obții o pastă. Aplic-o pe zona-problemă și după 10 minute îndepărteaz-o de pe ten. 
Fă procedura de cel puțin două ori 
pe săptămână.

Protejează împotriva 
soarelui

Expunerea excesivă la razele UV și la poluare provoacă daune oxidative pentru celulele pielii și poate crește riscul de a dezvolta riduri, pete de vârstă, arsuri solare etc. De aceea, polifenolii din rodii ajută la protejarea celulelor de acest stres oxidativ. De asemenea, s-a descoperit că produsele derivate din rodie joacă un rol esențial în repararea daunelor ADN-ului. Pune în mixer boabe de rodie și amestecă până obții o pastă, apoi adaugă puțină zeamă de lămâie. Aplică pe zona bronzată sau arsă de soare și lasă să acționeze cel puțin o jumătate de oră, după care clătește. Lămâia are calități astringente și efect de albire a pielii, în timp ce rodia ajută la calmarea pielii și la repararea daunelor UV.

Rodia stimulează producția de colagen

Pielea începe în mod natural să îmbătrânească și să-și piardă fermitatea. Rodiile sunt pline de acid elagic, un antioxidant care a dat rezultate promițătoare în reducerea descompunerii colagenului. Acest fruct ajută la regenerarea pielii și îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul feței, pentru a scăpa de aspectul obosit și tern. Prin stimularea celulelor producătoare de colagen numite fibroblaste, rodiile pot ajuta și la estomparea ridurilor. Amestecă două linguri cu iaurt natural, o lingură cu miere și una cu suc de rodie. Aplică apoi, cu vârful degetelor, pe față și pe gât. Lasă masca timp de 10-20 de minute pentru beneficii maxime și apoi clătește cu apă caldă.

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Tinerețe fără bătrânețe. Se poate fara riduri!

Next:

Parfumează-te ca la carte. Ce trebuie să știi despre arta parfumului

You may also like

Post a new comment