Riviera di Ponente – Litoralul de vest al Liguriei

28 August of 2011

Munte și mare la un loc de-a lungul coastelor Liguriei, o destinație de vacanță pentru toate vârstele

Foto: Cristian Niculescu


Situată în partea de nord a Italiei și având forma unui bumerang, Liguria este cuprinsă între Ventimiglia la vest și La Spezia în partea de est a rivierei italiene, fiind îm­păr­țită în două zone cu reliefuri diferite: Riviera di Ponente, o fâșie îngustă de litoral, demarcată la nord de Alpii și de Apeninii Ligurici, și Riviera di Levante, caracterizată de falezele sale stâncoase.

Promenadă printre lămâi și măslini
În partea de vest a Liguriei zona de coastă coboară mai blând în apele mării, oferind turiștilor numeroase plaje însorite și alei pietruite, umbrite de palmieri. Aici se află unele dintre cele mai cunoscute destinații estivale, precum stațiunile Alassio, Cervo, Marina di Andora, Imperia, Finale Ligure sau San Remo.
Prin această parte a Liguriei, aflată la vest de capitala regiunii Genova, trecea în Antichitate o importantă arteră comercială ce lega Imperiul Roman de Galia (Franța de azi). Probabil, caracteristicile topografice ale regiunii au fost pe placul romanilor, care au început în secolul II î.H. să construiască aici celebra Via Aurelia.
Lanțurile muntoase ale Apeninilor și Alpilor împiedică circulația aerului rece dinspre nord, păstrând de-a lungul întregii zone de coastă o climă blândă însoțită de o permanentă briză marină răcoroasă. Temperatura plăcută, subtropicală, specifică primăverii, determină cultivarea în regiune a numeroase soiuri de fructe și flori, cu precădere lămâi și măslini. Cinqueterre, un vin local obținut din struguri cultivați pe spațiile terasate ale coastelor ligurice, este unul dintre cele mai apreciate vinuri albe italiene.

Farmecul și aroma ținutului liguric
Întreaga Ligurie își dezvăluie frumusețile la fiecare pas și tocmai de aceea cea mai indicată modalitate de a vizita regiunea de coastă este reprezentată de plimbările pe jos. Pentru a surprinde cât mai multe priveliști minunate, turiștii se pot deplasa de-a lungul țărmului sau pot străbate labirintul străduțelor cochete și înguste care urcă pieziș pe coama muntelui. Zona de litoral a Liguriei poate fi străbătură atât cu trenul, cât și cu autoturismul până la granița cu Franța. Deși prețurile în zonă sunt destul de piperate, numeroși turiști aleg ca destinație de vacanță acest ținut al primăverii eterne.
Bucătăria ligurică este una cu precădere vegetariană și cu un conținut scăzut de grăsimi. Aici își are originile interesantul sos „pesto” pentru paste, compus din busuioc, usturoi, semințe de pin și ulei de măsline. Felul de mâncare favorit al locuitorilor Liguriei este probabil „focaccia”, un aluat crocant, copt pe vatră, preparat cu ulei de măsline și fără drojdie și asezonat cu busuioc, ceapă sau bucăți de măsline.
Localitățile cu vile viu colorate, presărate pe coastele înverzite ale muntelui, vegetația luxuriantă cu o abundență de flori de diferite culori, soarele permanent prezent deasupra nemărginitei mări azurii și primitoarea apă caldă, limpede și curată fac din Liguria o destinație de vacanță ideală.

Transport spre Genova: Zboruri spre Genova din București sunt efectuate cu escală la Roma, la prețul de 240 de euro de persoană, dus-întors.
Cazare pe Riviera di Ponente: Ca urmare a numărului mare de stațiuni presărate pe litoralul districtelor Savona și Imperia, alegerea destinației finale pentru cazare rămâne la latitudinea fiecărui turist. Prețurile variază în funcție de locație și gradul de confort oferit. La pensiuni și mote­luri se situează între 20 și 50 de euro locul în cameră, iar la hoteluri poate ajunge și la 300 de euro pe noapte.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Prejmer și Hărman, mândria sașilor

Next:

Lacul și Barajul Vidraru

You may also like

Post a new comment