Ritualuri 
de frumusețe din tarile calde

13 October of 2015

Chiar dacă vara a trecut demult, iar vremea mohorâtă a pus stăpânire peste noi, nu trebuie să uiți de ritualul tău zilnic de înfrumusețare. Te poți inspira chiar și din obiceiurile femeilor de pe întreg mapamondul.

Africa

Deși arse de soare și de sete, deși muncite de mii de juguri, femeile africane au fost mereu invidiate pentru frumusețea lor, pentru pielea lor strălucitoare și impecabilă. Secretele proverbialei străluciri africane sunt doi pomi ai vieții, obișnuiți, ca și omul, să stea sub soarele fierbinte, dar mai dibaci decât omul în arta de a aduna apa: arborele mangifolia, shea sau karité din savanele din vest și centru și multimilenarul baobab care crește în sudul Africii.

Ambii trec drept arbori sacri, înconjurați de legende și indestructibili. Untul de shea este denumit și „aurul femeilor“, dar asta nu neapărat pentru că le face mai frumoase, ci pentru că ele îl extrag din nucile arborelui. A fost folosit drept leac și cosmetic încă din vremurile de strălucire ale faraonilor; iar în ultimii ani s-a descoperit că poate înlocui untul de cacao în compoziția ciocolatei. Untul de shea are proprietăți antioxidante comparabile cu ale ceaiului verde și ajută la regenerarea pielii.

Cicatrizează rănile și urmele de acnee, vindecă arsurile solare și ajută în caz de descuamare, alergie și dermatită de contact. În stare pură, untul de shea este grunjos și nu se poate folosi decât dacă se topește la temperatura pielii.

Este un tratament foarte bun pentru păr, însă greu de aplicat ca atare. Pentru a fi folosit ușor se prepară o cremă, mixând untul de shea cu un purtător care îl împiedică să recristalizeze când se întărește. Se topește untul de shea în bain-marie. Apoi, la fiecare 500 g de unt de shea se adaugă câte o lingură de ulei de cocos; se ia de pe plită și se amestecă.

Se bate lichidul cu mixerul cca zece minute, până se obține o consistență de frișcă. Uleiul din fructele baobabului are proprietăți asemănătoare: împiedică îmbătrânirea prematură a pielii, datorită conținutului de vitamine A, E, D și F. Este hidratant și emolient fără să blocheze porii, fiind potrivit inclusiv pentru pielea grasă, și are efect antiinflamator.

Maroc

De la femeile care trăiesc în preajma deșertului putem învăța că răspunsul cel mai adecvat la caniculă, vânt fierbinte și soare sâcâitor nu este dezbrăcarea, ci… îmbrăcarea! Hainele lor lungi și largi de culoare deschisă, din țesături naturale, compacte, nu deosebit de subțiri, și părul acoperit le feresc de deshidratare excesivă și de uscarea pielii pe întreg corpul, precum și de arsuri solare.

Din hamamurile marocane a pătruns în Europa și faimosul ulei de argan, acum din ce în ce mai rar, pe măsură ce pădurea de argan din Maroc pierde teren, deși a devenit de câțiva ani Rezervație a Biosferei UNESCO. Cel mai luxos dintre produsele de îngrijire ale pământului african, uleiul de argan, este o formulă câștigătoare pentru tratamentul pielii expuse la soare și căldură, deoarece conține un amestec unic de vitamine A și E, acizi grași Omega 3 și 6, precum și acid linoleic antiinflamator.

Tratează infecții, pișcături de insecte, erupții cutanate, vindecă accidentele de epilare și împiedică părul să crească sub piele, netezește vergeturile și este în același timp hidratant, tonic, exfoliant și antiacneic. Se ocupă de buzele arse de soare, dă strălucire și rezistență părului și unghiilor.

Grecia

Soarele de dimineață usucă părul, soarele de prânz îl decolorează, iar la chindie efectele acestea încep să se vadă. Pentru bucle strălucitoare, grecoaicele aplică un tratament cu rozmarin: se fierbe rozmarinul proaspăt în apă, se lasă să se răcească și se strecoară. Apa rămasă după fiert se folosește la clătitul părului.

Spania

La fel ca indiencele și chinezoaicele, femeile spaniole pun mai mult preț pe apa caldă decât pe cea de la frigider. Un pahar de apă caldă pe zi îmbunătățește circulația mai ales la nivel periferic și hidratează corpul încălzit fără să-i mai ceară efort suplimentar. Se știe că în întreg spațiul cu climă caldă este apreciată pielea fină și albă, ca indicator al unei existențe distinse și rafinate…

Greu de realizat totuși când orice ieșire din casă ne aruncă sub un soare insistent. Bronzul nedorit, petele pigmentare și porii măriți și înnegriți se pot alunga însă dacă pe piele se aplică suc de lămâie sau dacă ne îmbăiem în apa care a curs printr-un săculeț de tifon cu fulgi de ovăz legat de robinetul căzii.

Egipt

Ce ar putea încarna mai bine secretul frumuseții egiptene decât fructul de rodie? Rodia cu mii de sâmburi roșii ca sângele este simbolul vieții de după moarte, dar și al fertilității și nunții. Sucul extras din sâmburii de rodie este ecran solar, vindecă arsurile solare și regenerează pielea, prevenind apariția semnelor de îmbătrânire provocate de expunerea de lungă durată la ultraviolete: riduri, pete hiperpigmentare etc. Este un hidratant la fel de bun atât pentru pielea uscată, cât și pentru cea grasă.

Sâmburii de rodie măcinați au efect exfoliant și tonic, o mască de argilă înmuiată în suc de rodie în loc de apă purifică și tonifică în același timp. Din uleiul de sâmburi de rodie se poate prepara un ulei demachiant și hrănitor, adăugând ulei de jojoba, de cocos, susan, avocado și măsline.

Israel

Secretul frumuseții femeilor din spațiul din jurul Mării Moarte este chiar nămolul sărat din această cea mai joasă regiune din lume. Încă nu s-a putut demonstra mecanismul direct al acțiunii sale, dar toată lumea a putut observa efectele sale benefice asupra bolilor de piele, artritei, reumatismului și durerilor musculare.

Corpul împachetat în nămol cald timp de 30 minute se hidratează, se tonifică și-și reface aspectul strălucitor, dispar riduri și vergeturi, membrele se subțiază datorită efectului de drenaj limfatic. Nămolul reface echilibrul pielii indiferent dacă este vorba despre exces de uscăciune sau despre exces de sebum.

India

În zonele cu soare fierbinte și lumină puternică din India și Africa de Nord, protecția ochilor este foarte importantă. Cu mult înaintea ochelarilor de soare se folosea așa-numitul kohl sau kajal, pe post de contur de ochi și mascara, cu rolul de a reflecta razele soarelui.

În mod tradițional, acesta se prepara prin măcinarea stibinei (sulfură de antimoniu), ulterior folosindu-se însă plumb, santal sau cărbune. În India, kajalul se aplică pe ochii copiilor chiar după naștere, pentru a-i proteja de deochi.

Machiajul intens cu kajal pune în valoare privirea, de aceea este folosit de dansatoarele indiene, pentru care expresivitatea ochilor este parte a artei lor.

Filipine

În zonele în care femeile muncesc din greu în căldură și sub soare se formează imediat zone uscate și îngroșate. Totuși, frumusețile locale nu suferă deloc din această pricină, deoarece au un antidot la îndemână. Se amestecă 1/4 cană de rădăcină de ghimbir proaspăt rasă cu 1/4 cană de limete tocate și se masează cu această mixtură zonele de piele îngroșată.

Natura generoasă a locului oferă și o mască rapidă pentru strălucirea părului: se rupe o frunză de aloe vera și se masează scalpul. De încercat și la noi pe balcon!

Tahiti

S-ar zice că frumusețea fără cusur a femeilor tahitiene nu are niciun secret. Și de fapt nu are, este vorba însă de un ingredient local cu proprietăți deosebite.

Uleiul de tamanu, ca și cel de argan, are efect antiuscare și antiaging și, în plus, vindecă arsuri solare și bășici, netezește vergeturile, este puternic antibacterian și deodorant.

Japonia

Este un ținut în care se practică de mii de ani un cult special al corpului curat și relaxat. Ziua oricărui japonez care se respectă se termină într-o baie fierbinte, destresantă. Gheișele cochete adaugă în cadă cca 150 ml de sake, băutură care exfoliază și estompează petele pigmentare, și petrec acolo ceva timp pentru a se relaxa și a se apropia de inefabila mie-nai osharé – un concept tipic japonez care s-ar putea traduce ca „frumusețe ascunsă, nevăzută“.

Frumusețea feței de porțelan japoneze are la bază grija pentru curățare și exfoliere, dar și evitarea în aceeași măsură a soarelui și folosirea cremelor cu ecran solar. Dacă nu îți place ideea de a te ascunde de soare, există o formă ultra-simplă de apă de față care te mai poate apropia de tinererețea fără de bătrânețe și colorația fină a pielii japoneze.

Apa de față împotriva îmbătrânirii premature se prepară lăsând o mână de orez chinezesc timp de cca 20 de minute în apă plată rece. Se înmoaie un prosop în această apă rece și se aplică pe față. Apoi ne relaxăm timp de zece minute și repetăm tratamentul o dată pe săptămână. Însă marele secret al frumuseții japoneze nu se află în vreun iatac de gheișă, ci pe plajele litoralului românesc! Este vorba despre o algă comestibilă pe nume wakame, o plantă invadatoare care a pătruns în apele noastre adusă de vapoare și a colonizat tot habitatul din apropierea țărmului.

Putem vedea algele eșuate pe plajă în fiecare vară, în ultimii ani. În Asia și mai ales în Japonia, această algă se prepară sub formă de salată, crudă, sau se fierbe, oferindu-se drept garnitură la pește. Este o sursă de vitamine B, fier și antioxidanți care acționează ca un ecran solar, protejând pielea nu numai împotriva radiației UV, ci și împotriva unei serii largi de agenți toxici și poluanți. Wakame albește, hidratează, netezește și vindecă pielea, punându-se astfel în calea procesului de îmbătrânire.

Pentru a ne bucura cel mai bine de aceste efecte, wakame ar trebui să intre în dietă, dar se aplică și pe față, de exemplu sub formă de mască cu efect de întinerire și ecran solar: se amestecă două linguri de alge wakame deshidratate și tocate la robot împreună cu o lingură cu miere și o lingură cu gel de aloe vera. Apoi se pune o linguriță din acest amestec într-un bol și se toarnă deasupra apă cât să o acopere; se lasă să se umfle, apoi se scurge și se aplică pe față.

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

15 greseli de cosmetica si remediile lor

Next:

De ce sa te duci la salonul de frumusete?

You may also like

Post a new comment