Rinoplastia: un moft sau o necesitate?

10 October of 2020

Deși un amănunt aparent banal, forma nasului influențează semnificativ aspectul feței. Un nas prea mare, deformat sau disproporționat poate fi cauza unor complexe greu de depășit. Așadar, departe de a fi un moft, rinoplastia, intervenția care corectează acest defect, îți poate schimba total înfățișarea și viața. Iar în cazul rinoseptoplastiei, îți poate îmbunătăți și respirația, dacă ai asociată o deviație de sept care îți pune probleme.

Dr. Cristian Nițescu, medic primar chirurgie plastică și doctor în științe medicale (https://drnitescu.ro), ne-a explicat beneficiile și riscurile intervențiilor estetice la nivelul nasului.

Rinoseptoplastia este o intervenție la care se apelează exclusiv din motive estetice sau și medicale?

Dacă operația la nas se face doar din motive medicale, ea nu se poate numi rinoplastie sau rinoseptoplastie. Acestea sunt intervenții estetice, rinoseptoplastia fiind asociată cu deviația de sept, care este o problemă medicală.

În general, cei care apelează la una dintre cele două operații estetice la nas, rinoplastie sau rinoseptoplastie, fac acest lucru pentru că nu le place forma nasului pe care o au în momentul respectiv.

Persoanele care suferă de alergii sezoniere, cum este alergia la ambrozie, și au dificultăți de respirație din această cauză pot beneficia de pe urma rinoseptoplastiei?

Mecanismele prin care se declanșează aceste alergii sunt de natură imunitară, nu neapărat de natură anatomică sau de natură obstructivă la nivelul foselor nazale. Pe scurt, după operația de rinoplastie sau rinoseptoplastie, o persoană care are alergie sezonieră poate să fie la fel de alergică precum era înainte de intervenția chirurgicală.

Rinoseptoplastia este o intervenție complicată?

Rinoseptoplastia este destul de complicată și nu este o operație la îndemână pentru mulți chirurgi esteticieni. Îți trebuie destui ani de practică medicală în chirurgia estetică și o experiență destul de importantă pentru a putea aborda și rezolva orice fel de problemă existentă la nivelul piramidei nazale, fie ea estetică sau asociată cu o problemă funcțională.

Sunt frecvente situațiile în care nu se obține rezultatul scontat din punct de vedere estetic (de exemplu, forma ulterioară a nasului să trădeze faptul că s-a intervenit chirurgical)?

Un rezultat neagreat de pacient poate apărea din cauza unor așteptări nefirești, dar și din cauza unor stângăcii ale unor chirurgi care nu au neapărat chemarea sau experiența necesară pentru a face o astfel de intervenție. Dar, în cele mai multe cazuri, rinoplastia se încheie cu o intervenție care are ca rezultat un nas mult mai estetic decât cel pe care pacientul l-a avut.

În general, în chirurgia estetică efectuată corect, fie că operezi un nas sau orice altă parte a corpului, rezultatul operației trebuie să fie cât mai natural și o operație bine efectuată este aceea la care cei din anturaj, din mediul tău social, se întreabă dacă, de exemplu, acest nas este sau nu este operat, acești sâni sunt ori nu naturali ș.a.m.d. Dacă ceilalți pot vedea, de exemplu, un nas prea ridicat sau o pereche de sâni foarte mari, este clar că operația nu și-a atins scopul.

Multe persoane se tem de anestezia totală. Este dificilă recuperarea?

E adevărat că multe persoane se tem de anestezia totală și din cauza aceasta ezită să își rezolve anumite probleme de ordin estetic la nivelul nasului. De asemenea, sunt unele persoane care au o angoasă legată de perioada imediat postoperatorie, de câteva zile, când se respiră mai mult pe gură, pentru că nasul este blocat de către medic cu anumite meșe. Recuperarea după operație nu este foarte-foarte simplă, dar, gândindu-te la faptul că poți să îți tratezi un defect care te-a obsedat ani de zile și că timp de zeci de ani vei avea un nou look, o nouă înfățișare mult mai plăcută, cred că nu se poate pune în balanță o anestezie generală în care dormi aproximativ 2-3 ore cu niște decenii în care vei avea un aspect estetic mult mai bun la nivelul feței.

La câtă vreme se poate respira normal? Când dispar cicatricile?

După operația de rinoplastie sau rinoseptoplastie se scot aceste meșe care se pun în interiorul nărilor (pentru 3-7 zile în principiu) și se poate respira normal fără niciun fel de problemă. Există o singură cicatrice foarte subțire, la nivelul zonei inferioare a nasului. Restul cicatricilor sunt în interiorul nasului și sunt invizibile. Această cicatrice exterioară, care nu depășește în lungime 1,5 cm, devine invizibilă după aproximativ o lună de la operație. Din acest punct de vedere, rinoplastia este operația ideală, pentru că nasul tău se poate schimba fără cicatrici vizibile.

Citeste si: Forma feței. Câte tipuri există și în ce categorie te încadrezi tu?

Interviu realizat de Andreea Cohuț

Surse foto: iStock, arhivă personală Dr. Cristian Nițescu

Comments

comments

femeie cu o frunza in mana, toamna intr-o padure, femeie cu caciula, astenia de toamna

Previous:

Astenia de toamnă și variante naturale de energizare

remedii naturiste

Next:

Remedii naturiste de la Mama Natură. Plante, apă aer!

You may also like

Post a new comment