Cel mai frumos sat, nu doar din județul Alba, ci poate din întreaga Transilvanie, localitatea Rimetea se desfășoară la poalele Munților Trascău, datând ca zonă locuită încă din perioada administrației romane și fiind menționată pentru prima oară în anul 1257, ca urmare a interesului pentru zăcămintele de fier existente în regiune.
Exploatarea acestui minereu a dus la o dezvoltare continuă timp de mai multe secole. De-a lungul timpului regiunea a cunoscut perioade de evoluție variate, având în Evul Mediu statutul unui sat oarecare, ajungând în secolele XVII și XVIII la stadiul de tâtg meșteșugăresc înfloritor și cunoscând declinul la sfârșit de secol XIX și început de secol XX.
În ultimul deceniu comuna s-a dezvoltat ca destinație turistică importantă, agricultura devenind un sector economic secundar. În prezent există aici numeroase pensiuni agroturistice cu grad de confort cotat între 2 și 3 margarete, care oferă atât cazare, cât și mese tradiționale cu specific românesc sau maghiar. Peisajul montan mirific este ideal pentru construirea caselor de vacanță în zonă sau achiziționarea unora deja existente, cu terenuri generoase, aflate la vânzare cu prețuri ce variază în jurul a 50.000 de euro. Albul, culoarea predominantă a clădirilor cu aspect specific secuiesc de secol XIX (parter și pod înălțat) e întrerupt doar de ferestrele cu obloane verzi și florile bogat colorate, aflate de jur-împrejurul casei.
Acolo unde soarele răsare de două ori
Se spune că la Rimetea soarele răsare de două ori pe zi. La început apare timid, în primele ore ale dimineții, iar apoi ascuns după Colții Trascăului răsare a doua oară, continuându-și nestingherit plutirea pe bolta cerească. Acest fenomen se datorează masivului perete de stâncă, ce pare să ocrotească cu alura sa impunătoare micuțul sat răsfirat la poalele sale.
Datorită locuitorilor ce au dorit să valorifice patrimoniul arhitectural și să renoveze vechile case, mândrindu-se cu arhitectura specifică locului, loclaitatea Rimetea a fost distinsă în anul 1999 cu premiul „Europa Nostra” al Comisiei Europene privind conservarea patrimoniului cultural material. Un an mai târziu, Oficiul Național al Monumentelor Istorice a desemnat Rimetea drept zonă arhitecturală și urbană protejată.
„Înmormântarea Fărșangului”, festivalul ce se desfășoară în prima sâmbătă a intrării în postul Paștelui, are caracter de carnaval, tinerii îmbrăcați în costume populare sărbătorind sfârșitul iernii și începutul lucrărilor agricole. Acest obicei a apărut în jurul anului 1780, reprezentând inițial un alai de „înmormântare” ce colinda ulițele satului.
Citeste si:
- Brașov, cetatea dintre munți
- Parcul Natural Bucegi – vraja muntelui
- Alpinism în Făgăraș – maiestuos, impunător, provocator…
- Periplu la Nămăiești și la Corbii de Piatră
Text: Cristian Niculescu
Foto: www.cristiniculescu.com
Comments

Previous:
Valea Oltului, popas la Mănăstirea Cozia

Next:
Natură și spiritualitate: Mănăstirea Prislop
You may also like
-
06 May
Reverenta pentru Marea Poarta
CălătoriiSingurul oraș din lume întins pe două continente, Istanbulul este un diamant șlefuit de o ...
-
04 Oct
New York, o vizită ca-n filme
CălătoriiNew York, o vizită ca-n filme – New York este visul oricărui călător. Numai gândul ...
-
14 Jul
Coasta Amalfi, paradisul de la malul Mării Tireniene
CălătoriiCoasta Amalfi – Nu departe de Napoli, spre sud, începe un tărâm a cărui frumusețe ...
-
04 Feb
În defileul Dunării
CălătoriiÎn defileul Dunării – De la Orșova la Moldova Nouă se desfășoară unul dintre cele ...