Îngheţata conţine vitaminele A, B, C, D, E şi K. De asemenea, are un conţinut bogat de tiamină, riboflavină şi niacină.
Pentru că este făcută din lapte, îngheţata este şi o sursă de calciu şi fosfor. Mai mult, acest aliment delicios conţine carbohidraţi, grăsimi şi proteine, care contribuie la energizarea organismului. De asemenea, îngheţata stimulează producţia de trombotonină, un hormon ce ajută la reducerea nivelului de stres, fiind din familia hormonilor fericirii. În plus, o substanţă din lapte – L-triptofan – este un tranchilizant natural şi ajută sistemul nervos să se relaxeze.
Aşadar, iată mai jos câteva reţete pentru îngheţată de casă:
ÎNGHEŢATĂ CU IAURT ŞI CĂPŞUNI
Ingrediente
-500 g de căpşuni
– 500 g iaurt gras
– 150 g zahăr brun
– 50 g nuci
– 2 linguri de miere
Mod de preparare
Căpşunile se curăţă de frunze şi de codiţe şi se zdrobesc cu ajutorul unui blender. Se adaugă iaurtul, se amestecă până când compoziţia devine uniformă şi se toarnă într-o cutie ce va fi bagată mai apoi la congelator. Nucile se rumenesc la cuptor vreme de 10 minute şi mai apoi se pisează. La final se adaugă zahărul, mierea şi nucile (în cantitate mică), se amestecă foarte bine şi se lasă la congelator preţ de 2 h.
ÎNGHEŢATĂ DE LĂMÂIE
Ingrediente
1 litru de lapte
300 grame de zahar
4 lamai
Mod de preparare
Se fierbe laptele, iar apoi se pune la rece. Dupa ce s-a racit, se adauga zaharul pisat, si-l amestecam bine.
Se iau lamaile si se storc. Zeama se adauga in laptele cu zahar, pana cand laptele se face precum smantana. Cand laptele se ingroasa, compozitia se pune intr-un vas curat. Vasul se pune apoi la congelator. Dupa ce s-a intarit, se poate servi.
ÎNGHEŢATĂ DE ZAHĂR ARS
Ingrediente
1 litru de lapte
350 de grame de zahar
8 galbenusuri de oua
Mod de preparare
La fel ca si la inghetata de lamaie, lapte se fierbe si apoi se pune la racit. Galbenusurile se bat impreuna cu zaharul (300 gr.) pana acesta se topeste. Se pune cratita pe baia de apa ca sa se lege compozitia. Intr-un vas se arde restul de zahar. Cand acesta s-a inrosit, se toarna incet in cratita asezata pe baia de apa, amestecand compozitia. Se lasa sa se raceasca si se pune la inghetat. In loc de zahar ars se poate folosi cacao sau ciocolata.
Citeste si:
- 11 dintre cele mai mari erori culinare… și ce este adevărat!
- Cu luciditate și fără gluten!
- 10 sfaturi Feng Shui pentru a avea o casă frumoasă, pentru o viață mai echilibrată
Articol exclusiv online, text: echipa Ioana/ sursa foto: pixabay.com
Comments
You may also like
-
04 Apr
Leurda, minunea primăverii și o rețetă simplă și bună
CulinarLeurda, sau Allium ursinum, este o plantă erbacee, perenă. Este adesea folosită în alimentație, având ...
-
20 Sep
Verdețuri pe care trebuie să le folosești când gătești
CulinarIerburile proaspete, verdețurile, cum le spunem noi, trebuie utilizate cu încredere pentru că pot face ...
-
14 Jun
Salata de fasole verde cu migdale
CulinarSalata de fasole verde cu migdale este un mic rasfat, fara complicatii calorice care sta ...
-
31 Oct
Prajituri cu fructe – trei retete delicioase irezistibile
CulinarTort cu mango și cremă de brânză – un gust rafinat Ingrediente (12 porții): Aluat: ...