Prima ediție românească: Salonul Calului

26 October of 2012

Foto: Cristian Niculescu


Frumusețe, stil și eleganță, într-un eveniment ce a căutat să reînvie în sufletul românilor apetența pentru nobilul sport ecvestru

Un eveniment dedicat competiției sportive și spectacolului ecvestru, „Salonul Calului“, desfă­șurat în premieră în România la sfârșitul lunii septembrie, a fost realizat din dorința organizatorilor de a incita interesul spectatorilor români pentru un sport nobil, cu o înde­lun­gată tradiție pe aceste meleaguri, încă din perioada interbelică.

Inspirat după modelul celebrului „Salon du Cheval“ din Paris, evenimentul a cuprins, pe parcursul a patru zile, prezentări de cai, standuri de etalare a produselor și echipamentelor ecvestre, o expoziție de pictură și un program de spec­tacole variat, cu parade, acrobații, dresaj și cascadorii. Inițiat de către medicii Ozana și Cristian Moraru, fondatorii Clubului de echitație „Equestria“, „Salonul Calului“ desfășurat la Tâncă­bești a inclus acțiuni dedicate atât specia­liștilor (proprietari de cai, cluburi de echitație, producători în domeniu), cât și publicului larg, dorind să creeze prin activități ecvestre o sursă de inspirație pentru un stil de viață rafinat și oferind celor inte­resați variante pentru investiții într-un domeniu cu mare potențial pe piața ro­mânească de afaceri. Salonul l-a avut în calitate de consultant special permanent pe arbitrul Gilbert Remy, acreditat de Federația Internațională de Echitație.

Foto: Cristian Niculescu


Pe parcursul celor patru zile de spectacol s-au desfășurat 16 probe de concurs la care au participat 185 de cai și în jur de 70 de sportivi din România, Bulgaria și Ungaria. Ceremonia inaugurală a început cu defilarea Detașamentului Călare al Jandarmeriei Române și a continuat cu prezentarea cailor Clubului de echi­tație „Equestria“ și a celorlalte her­ghe­lii participante, spectatorii pu­tând admira parada trăsurilor și defilarea mașinilor de epocă. „Salonul Calului“ își propune să devină un pur­tător de imagine a României, căutând să promoveze destinațiile ecvestre din regiune. Pentru ediția a II-a, din 2013, organizatorii doresc susținerea unui concurs reprezentativ pentru echipele na­țio­nale – Cupa Națiunilor – Liga Europei Centrale și de Est – și efectuarea primei licitații profesioniste a unor cai de competiție, în România.

Foto: Cristian Niculescu


Sportivul Radu Ilioi de la clubul CSM Sibiu a câștigat, pentru al doilea an consecutiv, Marele Premiu al Municipiului București, alături de calul său, Brutus. Pe locurile doi și trei s-au clasat Török Sándor din Ungaria, cu calul Lancelot, respectiv
Jacab Aron cu calul Mefisto, reprezentând clubul Drosera din Satu Mare.

Clubul „Equestria“ a fost înființat în anul 2010 în satul Tâncăbești, pe o suprafață de 2,5 ha. Clubul dispune de terenuri de concurs și manej, padocuri, 50 de boxe pentru cai, tribune pentru 500 de spectatori și deține 32 de cai, 22 proprii și 10 în pensiune. Aici sunt organizate permanent lecții de echitație pentru copii și amatori. O lecție individuală, cu antrenor, timp de 30 de minute, costă 60 de lei, una de 45 de minute, 80 de lei, iar pentru o oră costul este de 110 lei. Pentru mai multe detalii: equestria.ro.

Foto: Cristian Niculescu


Prima ediție a „Salonului Calului“ a fost organizată în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Romsilva, Ministerul Dezvol­tării Teritoriale și Turismului și Jandarmeria Română, sub patronajul Primăriei Municipiului București.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Sweet Fest la Hanul lui Manuc!

Next:

Vino la Control Fest!

You may also like

Post a new comment