Organizația care luptă pentru inima fiecărui copil

28 August of 2014

Peste 1.500 de copii cu malformații congenitale cardiace se nasc anual, în România. Două treimi necesită intervenții chirurgicale încă din primul an de viață. Însă majoritatea sunt operați în cen­tre medicale din Europa, SUA ori Israel…

Foto: Alex Popa

Foto: Alex Popa


Afecțiunile cardiace congenitale reprezintă prima cauză a mortalității infantile neaccidentale, iar pentru a schimba această nefastă statistică, specialiștii consideră necesară dezvoltarea a minimum patru centre de cardiologie și cardiochirurgie pediatrică, cu per­sonal specializat și dotări la standarde europene. Suntem însă foarte departe de a îndeplini aceste deziderate. Lipsa fondurilor, a spațiului adecvat, a echipelor de medici specialiști și a apa­ra­turii necesare a făcut ca această situație să se perpetueze ani la rând, cu pierderi financiare, de personal, dar mai ales de vieți omenești. De câțiva ani, o organizație nonguvernamentală ce părea la început a se lupta cu morile de vânt s-a implicat tot mai activ, obținând rezultate formidabile în dezvoltarea unor astfel de centre.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Alexandru Popa, coordonatorul Aso­cia­ției „Inima Copiilor“, a avut amabilitatea de a ne relata motivele care au dus la înființarea și apoi la implicarea acestui ONG în proiecte umanitare de mare anvergură: „În anul 2005, fratele meu, care pe atunci avea 30 de ani, a fost diagnosticat cu o malformație cardiacă congenitală (prolaps de valvă mitrală posterioară).
Fiind vorba de o malformație congenitală, trebuia operat de un chirurg cardiolog pediatru. Pe atunci, cardiochirurgie pediatrică la noi aproape nu exista. Nu știam niciun medic și nu aveam pe cine să întreb. Cu ajutorul informațiilor primite de la un prieten am ajuns la Bergamo, la prof. Vittorio Vanini, care l-a operat cu succes. Profesorul Vanini este președintele Aso­ciației „The Heart of Children“ din Italia. Împreună cu colegii săi, dumnealui efectua misiuni medicale în diferite țări, printre care și România, încercând să specializeze personalul spitalelor respective în chirurgia pediatrică.“
Pentru început, Alex Popa s-a gândit să obțină un cadru legal pentru strânge fonduri cu ajutorul cărora să le ofere celor veniți în misiuni medicale facilități elementare: cazare și mesele zilnice. După un timp, a aflat că la Institutul Inimii din Cluj-Napoca există o secție de cardiochirurgie pediatrică nefuncțională de mult timp și aflată în pragul desființării din cauza lipsei aparaturii.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Cu o donație de peste 500.000 de euro, ob­ți­nută cu ajutorul unor prieteni din Elveția, a reușit să achiziționeze aparatura medicală necesară: un ecograf, monitoare de terapie intensivă și o pompă de cir­culație extracorporală. Pe parcursul a trei ani (2007-2009), au fost ope­rați la Cluj aproape 1.000 de pacienți.
Aflând intenția aso­cia­ției de a se implica în dezvoltarea unei clinici de chirurgie cardiacă, un bun prieten, medicul cardiochirurg pediatru Adrian Crucean, i-a dezvăluit lui Alex Popa că la Spitalul „Marie Sklodow­ska Curie“ din București există săli de operație goale, încă neutilizate. „Am mers și le-am văzut împreună cu dr. Cătălin Cârstoveanu, șeful Secției Terapie Intensivă Nou-Născuți, și așa am început, în aprilie 2009, campania pentru construirea secției de cardiochirurgie pediatrică din cadrul Spitalului de copii «Marie Curie».“ Inițial, Asociația „Inima Copiilor“ a dorit să pună la punct o sală de operație și un salon de terapie intensivă, însă la final au rezultat două săli de operație (Cardiochirurgie și Neurochirurgie), două saloane de terapie intensivă, un laborator de cateterism dotat cu singurul angiograf biplan din țară și o secție de sterilizare care deservește, în prezent, întregul spital.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Secția de terapie intensivă nou-născuți
– A fost inaugurată la sfârșitul anului 2013, în cadrul Spitalului Marie Curie din București, ca urmare a implicării Asociației „Inima Copiilor“ și a FundațieiVodafone. Secția se întinde pe 2 etaje, numărând 27 de saloane separate, cu câte un singur pat. Asociația „Inima Copiilor“ a investit în noua clădire 615.000 de euro, bani obținuți din donații.
– „În toată Europa nu există o secție similară, în care fiecare pacient să aibă salonul său. Părinții pot sta acum cu copiii atât cât doresc, iar saloanele oferă confort acustic, lumină naturală care respectă ciclul noapte-zi și un sistem de climatizare cu aer proaspăt permanent.“
– În viitor, Asociația are în plan construirea unei case de copii pentru micuții recuperabili
cu probleme, dar abandonați. Fiecare dintre noi putem ajuta cu donații în conturile menționate pe site-ul www.inimacopiilor.ro sau redirecționând 2% din impozitul pe venit, prin completarea formularelor 230/200, la început de an.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Curling, un joc al minții

Next:

O nouă realitate: mame care lucrează de acasă

You may also like

Post a new comment