Mici capcane în rețeaua de socializare

30 April of 2013

Foto: © Alexander Raths, Chlorophylle, Dan Race, Tatyana Gladskih / Fotolia;

Foto: © Alexander Raths, Chlorophylle, Dan Race, Tatyana Gladskih / Fotolia;


Mioara (37): „L-am crezut când o critica“

Deși aveau o căsnicie durabilă, de peste 15 ani, Sorin devenise în ultimul timp ușor absent în relația cu Mioara, parcă mai plictisit și tot mai iritat atunci când soția începea să discute diverse probleme seara, când ajungeau acasă.
Văzându-l zi de zi atât de stresat, Mioara s-a gândit automat la situația tensionată profesional pe care Sorin o amintea în ultimul timp. „De la o vreme, el tot lipsea de acasă, fiind plecat în diferite deplasări prin țară. Nici seara, în pat, nu abandona laptopul și, cu veioza aprinsă, mai stătea vreo două ore conectat la internet. Îmi spunea că șefa voia să-l dea afară, cău­tându-i mereu «nod în papură». Ambii au terminat în ’95 Electrotehnica, doar că ea a avansat mai rapid, fiind „remarcată“ de manager. „Lui i se delegau sarcini și era trimis pe teren, în speranța că, la un moment dat, va da greș sau va renunța la job, dându-și demisia“, poves­teș­te Mioa­ra, care nu avea motive să pună la îndoială spusele soțului, ba chiar recunoștea că, pentru a nu-l deranja, preluase câteva din sarcinile lui zilnice.
Într-o seară, Sorin a adormit cu laptopul deschis în brațe, iar la un moment dat, trezindu-se din somn, Mioara a luat calculatorul și a dat să-l închidă. Însă a rămas mirată, văzând un cont de Facebook deschis. „Îl știam pe Sorin un adversar declarat al rețelelor de socializare, fiind încă de la început genul de persoană neinteresată în a întreține discuții pe net sau a-și forma comunități de prieteni on-line“, spune ea. Profitând de somnul adânc al soțului, a accesat lista de prieteni și istoricul chatului, având parte de o surpriză colosală. Camelia, șefa pe care Sorin nu obosea în a o critica zilnic, era foarte drăgăstoasă în particular. Discuțiile dintre cei doi depășeau cu mult bariera profesională. A doua zi, Mioara a aflat că soțul ei întreținea, pe ascuns, de aproape trei ani o relație cu șefa sa, măritată de asemenea. Pentru Mioara, a fost picătura care a umplut paharul. A cerut divorțul și l-a obținut în scurt timp, construindu-și mai departe o nouă viață.

Paula (28): „Acum plătesc greșelile adolescenței“

Paula a fost întotdeauna o per­soa­nă deschisă, lipsită de preju­decăți și dornică să-și trăiască viața din plin, calități vizibile mai ales în perioada adolescenței. „Eram conștientă de frumusețea mea, dar și de defectele pe care nu încercam cu tot dinadinsul să le ascund, fiindcă îmi plăcea să fiu admirată“, spune ea.
La un chef, nu și-a refuzat plăcerea de a poza în ipostaze mai puțin „ortodoxe“, pentru niște prieteni. Totuși, cu trecerea anilor, a uitat de acea întâmplare. În timp, Paula și-a înfrâ­nat tendințele ușor exhibiționiste, ma­tu­rizându-se, terminând ASE-ul și găsindu-și un loc de muncă, adecvat pregătirii sale, în cadrul unei companii multinaționale. Trecuseră cam patru ani de la terminarea studiilor universitare și aproape trei, de când lucra în cadrul aceleiași firme.
Acum ocupa un post de conducere, era proaspăt căsătorită și se gândea că ar fi momentul să conceapă primul ei bebeluș. Într-o dimineață, a fost chemată în biroul directorului pentru o discuție în particular. Acesta i-a arătat Paulei fotografiile realizate cu ani în urmă și postate de un așa zis prieten, online. „Deși se putea observa că au fost realizate la o petrecere, directorul meu a considerat că fotografiile puteau aduce prejudicii de imagine firmei“, afirmă cu tristețe Paula. Conducerea firmei a concluzionat că angajata lor va trebui să își prezinte demisia, deoarece la interviu nu a amintit de acel episod din viața sa. Ca urmare a unor greșeli din adolescență, Paula a trebuit ca la aproape 30 de ani, să-și schimbe cariera, să renunțe pe moment la conceperea unui copil și să accepte o realitate mai puțin plăcută.

Marta (41): „Amicii i-au întins o capcană“

“Nu credeam că un site de socializare poate influența atât de mult comportamentul și educația unui copil”, spune cu tristețe în glas Marta, o tânără mamă al cărei băiat, de numai 14 ani, fusese exmatriculat din școală.
Cunos­cuții puteau spune că Bogdan avusese întotdeauna parte de o bună edu­cație, singur la părinți, bucurându-se de prezența bunicilor și fiind permanent susținut în activitățile sale. La vârsta de 8 ani, dovedind atracție către matematică și informatică, părinții au decis să îi cumpere un calculator performant. Bogdan îi uimea pe toți, prin talentul său nativ legat de tot ceea ce însemna tehnologia infor­mației. Până la vârsta de 12 ani dezvoltase deja câteva mici softuri pentru internet, iar tehnicile de programare îi erau deja familiare. Deși era un copil în aparență timid, fără prieteni și destul de retras, Bogdan reușise ca prin intermediul rețelelor de socializare să se integreze în cadrul unui grup de tineri pasionați de aceleași activități computerizate. Pentru Marta și soțul ei, dorința băiatului de a-și găsi noi prieteni reprezenta un motiv de bucurie, încurajând întâlnirile acestuia și ieșirile tot mai dese, la un suc, în oraș.
Părea că talentul fiului lor nu era doar o toană adolescentină, ci chiar o perfecționare pentru o meserie plăcută și bine remunerată, în viitor. „Toate bune și frumoase, până când, într-o zi, am primit un telefon din partea directorului școlii, care ne chema urgent la o discuție referitoare la activitățile extrașcolare ale lui Bogdan“, povestește Marta. Nu mică le-a fost surpriza să afle că fiul lor, datorită influenței noilor săi prieteni, nu doar ajun­sese printre cei mai slabi din clasă la învățătură, dar era și propus pentru exma­tricu­lare, deoarece procedase la descărcări ilegale de programe și la trafic de infor­mație, folosind serverele școlii.
Marta a reușit cu greu să îi gă­seas­că fiului ei o altă școală, obținând din partea lui Bogdan promisiunea ca nicio­da­tă acesta să nu mai ajungă într-o astfel de situație, urmând să-și îmbunătățească rezultatele școlare și să renunțe la prieteniile legate pe rețele sociale.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Expoziţia temporară „Fluturi tropicali vii” la ANTIPA!

Next:

LA ANTIPA: Programul expoziției “THE HUMAN BODY” în Noaptea Muzeelor

You may also like

Post a new comment