„E important să ai un stil de viață sănătos, iar dacă alergi pentru o cauză nobilă, cu atât mai bine“, declară cu sinceritate Andrei Gligor (35), un tânăr maratonist din București, în „viața civilă“ administrator de sistem la Oracle.
A fost dintotdeauna o persoană activă, nu i-a plăcut niciodată să stea pe canapea, în fața televizorului. „Am practicat din plăcere multe sporturi, dar serios de alergat m-am apucat acum 2 ani, după un accident la schi, urmat de o operație de ruptură de menisc, care mi-a impus o perioadă de refacere de 7 luni. La sala unde făceam recuperare, am întâlnit o persoană care tocmai venise de la maratonul de la New York (ING New York City Marathon) și m-a fascinat tot ce mi-a povestit. Antrenorul mi-a spus că aș putea încerca, întrucât eram refăcut în proporție de 90%.“ Așa se face că, după 7 luni de antrenamente și 3000 de km parcurși, a participat la primul său maraton, Athens Classic Marathon 2011, pe distanța standard de 42 km și 195 m.
„Alergarea pe o distanță atât de mare este foarte solicitantă, dar este mai mult o victorie psihică decât una fizică. Așa că iau totul cu pași mărunți: mă gândesc la primii 5 km, apoi la încă 5 km și tot așa, din aproape în aproape. Practic, maratonul îți dă o senzație de libertate, o liniște sufletească, te învață să ai răbdare, să-ți planifici lucrurile. În plus, pe parcursul atâtor kilometri, stai de vorbă cu tine însuți, îți rememorezi întreaga viață, îți restabilești prioritățile, vezi totul dintr-o altă perspectivă, ajungi să fii mai calm și mai înțelegător cu tine însuți și cu ceilalți. Și poate cel mai important, îți dai seama că limitele de fapt nu prea există, ele fiind mai mult în mintea noastră. Cu alte cuvinte, dacă îți propui ceva cu adevărat, vei găsi o cale să duci la îndeplinire acel lucru, dacă nu, vei găsi cu siguranță o scuză. De altfel, primii 30 de km țin de fizic, următorii 10 de mental și ultimii 2 de inimă: să te convingi că trebuie să termini.“
De fapt, după spusele lui Andrei, odată ce te apuci de alergat la maratoane, nu îți mai vine să renunți. Este un gen de mișcare pe care îl poți face la orice vârstă, dovadă faptul că în Ro Club Maraton (clubul ma-ratoniștilor amatori), din care face și el parte, există și o alergătoare în vârstă de 81 de ani (dna Lucia Radu), iar numărul maratoniștilor este în creștere.
Poate vă imaginați că viața unui maratonist înseamnă numai antrenamente si diete… Ei bine, nu! Pentru Andrei este o viață normală, cu un regim alimentar sănătos, echilibrat, dar nu drastic, și cu
15 km alergați în fiecare dimineață înainte de a merge la birou dacă se pregătește
pentru un maraton, altfel, de 3 ori pe săptămână. „Practic, alergarea te face să-ți începi ziua cu un tonus mai bun.”
Iar dacă acest efort este pus în slujba unei cauze nobile, este cu atât mai motivant, ne spune Andrei: „Faptul că îi ajuți pe alții îți dă o împlinire, dă un sens efortului tău, iar eu nu vreau doar niște medalii pe un perete.“ Așa că din iunie 2012 a început campania „Andrei Gligor până în Sahara“ și timp de 8 luni a alergat zilnic o medie de 15 km pentru a parcurge cei 3600 km presupuși de această distanță în linie dreaptă, și „vinde“ kilometrii alergați în folosul Asociației „Inima Copiilor“. Mai precis, oricine poate cumpăra 1, 2, 3 sau 5 km din cei 3600 de km alergați de Andrei (în luna martie va „face totalul“), donând astfel 40, 80, 120 sau 200 de lei în folosul asociației, care are nevoie de 29.000 de euro pentru achiziționarea unui aparat ce va permite stabilirea unui diagnostic precis și a tratamentului corect în cazul afecțiunilor oftalmo-
logice ale nou-născuților prematur. Pentru atingerea acestui obiectiv mai sunt 17.000 de euro de strâns, iar Andrei aleargă în continuare: „Voi încheia cei 3600 de km alergând la Spitalul «Marie Curie» pe ban-dă rulantă, pe 23 februarie.“
Extra Info
Aleargă și tu!
✽ Maratonul este o probă sportivă de alergare pe distanță lungă, al cărei nume vine de la legenda soldatului grec Filipides, mesagerul care a adus la Atena vestea victoriei grecilor asupra perșilor, în bătălia de la Maraton (490 î.H.).
✽ Printre cele mai importante curse în care a alergat Andrei, se numără: IOR Night Ultramarathon – 57 km și Transmaraton, pe Transfăgărășan, 70 km.
✽ Pentru RetCam – „Vom aduce două benzi de alergare în secția de terapie intensivă nou-născuți care acum este în șantier, de la Spitalul «Marie Curie». Voi alerga 4 ore pe una din benzi (42 km și 195 m), iar pe o bandă alăturată voi invita prietenii să alerge“, declară Andrei. Evenimentul va fi transmis în direct pe site-ul andreigligor.ro.
Cătălina Oprea
Comments
You may also like
-
16 Aug
“Femeile, mai speriate de datorii decât bărbații?”
Reportaj și ActualAcum 5 ani, Laura era o femeie fericită: îl întâlnise pe bărbatul visurilor ei, cu ...
-
21 Jan
Bistrița de Neamț
CălătoriiMănăstirea ctitorită de domnitorul Alexandru cel Bun Unul dintre simbolurile vieții monahale în trecutul Moldovei, ...
-
08 Sep
De unde înveți meseria de părinte?
ReportajDelia Lungu: “Ești părinte bun sau devii? Cu siguranță, aceasta este o întrebare importantă. Îi ...
-
02 Jul
Cetatea Câlnic – șapte veacuri de istorie
CălătoriiVizitând domeniile grafilor de altădată Numeroasele biserici și cetăți fortificate ale Transilvaniei au sporit de-a ...