Iubirea de oameni te salvează: dăruind, câștigi!

06 June of 2014

Niciodata singuri

În România, sute de mii de vârstnici se confruntă atât cu boala și veniturile scăzute, cât și cu dureroasa indiferență a semenilor și lipsa unor servicii sociale adapta­te nevoilor senectuții

Cu sprijinul voluntarilor de toate vârstele și din toate categoriile sociale, programul „Niciodată Singur“ oferă sprijin moral, practic și material, construiește relații, alină singurătatea, intră în casele vârstnicilor și reactivează, prin acțiuni de socializare și recreative, sute de persoane din centrele rezidențiale. Zeci de oameni oferă voluntar timpul și prietenia lor vârstnicilor singuri, însoţindu-i la o plimbare în parc, la medic sau la un spectacol, ajutându-i la căratul lemnelor sau cumpărături, participând la aniversări sau mese speciale cu ocazia sărbătorilor. Este un sprijin dezinteresat și, datorită implicării semenilor, bătrânii au o viață frumoasă, mai blândă și mai demnă, sim-țindu-se înțeleși și apreciați.

Cum transformi 
o dramă personală 
în alinare pentru alții
Elena Flueraru, coordonator de voluntari în Brăila, a fost mamă și soție, dar a pierdut totul. Deși gândul de a se retrage la mănăstire i-a trecut prin minte, dorința de a ajuta și convingerea că ar putea face mai mult pentru ea și pentru ceilalți au determinat-o să nu facă acest pas. A folosit cunoștințele sale alături de experiența de lucru, dar mai ales dorința ei de a ajuta, în beneficiul celor în nevoie, ca voluntar al Fundației Principesa Margareta a României. „M-am gândit că aș putea să aduc o rază de speranță în inima celor triști, că aș putea să-i ajut să își accepte soarta și să se bucure de ceea ce a mai rămas frumos în viață. Am înțeles că nu mă voi simți niciodată bine dacă voi trăi doar pentru mine.“ Elena ajută de peste șapte ani bătrânii 
săraci și singuri. „Văzusem reportaje despre bătrâni abandonați, deprimați, părăsiți de copii.“ Astfel, a sunat la Fundația Principesa Margareta a României și, sfătuită, îndrumată și ajutată de experiența programului „Niciodată Singur“ în beneficiul vârstnicilor, a reușit, cu multă muncă, dăruire și dorință, să înceapă o schimbare în comunitatea ei. A reușit să îi învețe și pe alții ce înseamnă implicarea, să le vorbească despre problemele bătrânilor și să le ofere un exemplu prețios. „De câțiva ani nu mai sunt singură, am mulți prieteni și cred că iubirea de oameni te salvează, te face puternic – dăruind, câștigi. Pentru a fi fericit ai nevoie de ceilalți.“

A pierdut totul
Doamna Cogălniceanu a fost arhitectă și pictoriță, dar a rămas încă o iubitoare de frumos chiar și la vârsta de 86 de ani. A supraviețuit pierderii soțului și apoi a unicei sale fiice. Doamna Cogălniceanu a fost îmbrățișată de programul „Niciodată Singur“ în anul 2012, iar acest lucru i-a schimbat complet viața la bătrânețe. „Eram speriată de oameni. De ani de zile nu ieșisem din casă, iar un an întreg am stat în spital. Pentru mine, ieșirea din casă a fost ceva deosebit. Grija cu care Dana (voluntar) se poartă, optimismul pe care mi-l inspiră și curajul sunt daruri neprețuite pentru mine.“ Și-a regăsit nu doar plăcerea de a primi ca oaspeți voluntarii Fundației, ci și curajul de a ieși din casă, chiar dacă doar cu scaunul rulant sau cadrul. A regăsit peisajele naturii, a simțit din nou bucuria de a împărtăși experiențe și opinii cu oamenii, de a trăi spiritul sărbătorilor alături de alte suflete, împliniri la care renunțase să mai spere. Cu multă recunoștință, cu răbdare și dragoste, a desenat și a pictat felicitările de Crăciun ale Fundației Principesa Margareta a României, bucuroasă că poate să întoarcă sprijinul primit.

O prietenie adevărată
Zâmbește frumos și sincer, iubește oamenii și a trecut cu discreție prin momentele tragice ale vieții. Soțul, prietenii, surorile, vecinii mai apropiați au plecat pe rând cu toții și au lăsat-o pe Natalia să-i evoce lumește și să se gândească la ei de sărbători. Regretă că nu a fost mamă și își revarsă dragostea asupra motanului Tomiță. Nu își arată vârsta, nu își plânge de milă, are simțul umorului și o generozitate a bunicilor din cărțile cu povești. Este doamna Natalia Voiculescu, în vârstă de 94 de ani. Carmen Peniuc a devenit „voluntar la domiciliu“ pentru doamna Natalia și acesta a fost începutul unei frumoase prietenii, al unei noi vieți. Merg împreună la plimbare, o însoțește la medic, o ajută la cumpărături sau pur și simplu stau de vorbă. „Carmen este un om excepțional. Când îmi spune pe nume, mă unge pe suflet!“ Pe de altă parte, Carmen spune că „voluntariatul mi-a împlinit sentimentul de a fi util, de a ajuta acolo unde este nevoie. Acest angajament îmi aduce o mare bucurie“.

Ajutor inestimabil
Domnul Dan (63) este teribil de singur, poate din cauza îngrozitoarei boli locomotoare de care suferă din naștere și care se agravează odată cu trecerea anilor. Sau poate pentru că timpul rece și imparțial și-a urmat 
cursul spre nicăieri, luând cu el anii tinereții și ființele dragi din jur. Oamenii care au rămas, rude mai apropiate sau mai îndepărtate, au uitat de dumnealui sau, pur și simplu, îl evită, considerându-l o povară din cauza handicapului locomotor. Dar ambiția și devotamentul Mădălinei, voluntar al programului „Niciodată Singur“, i-au redat domnului Dan curajul de a depăși de multe ori temerile sale, ori problemele de deplasare. Domnul Dan este vizitat săptămânal de Mădălina, fiind sprijinit în perioadele în care se află în spital sau în recuperare. Ajutorul practic și susținerea morală au o valoare inestimabilă pentru el. Se bucură mult că poate ieși la plimbare, pentru că în afară de voluntara sa, mai nimeni nu îi trece pragul. Așteaptă cu nerăbdare vești despre ieșiri cu Fundația, evenimente sau excursii, și participă entuziast la mai toate acțiunile organizate pentru vârstnici.

Extra info

  •  De 24 de ani, Fundația Principesa Margareta a României este aproape persoanelor vârstnice și luptă cu sărăcia și cu singurătatea. Programul „Niciodată Singur – voluntari aproape de vârstnici“ își propune să redea demnitatea umană bătrânilor noștri, prin promovarea voluntariatului și mobilizarea comunității în sprijinul vârstnicilor singuri, la domiciliul acestora sau în centre rezidențiale.
  •  Este momentul ca noi, cei care vrem și putem, să fim alături de bătrânii noștri! Cu sprijinul oamenilor ce simt la fel, Fundația Principesa Margareta a României își propune să alunge singurătatea și să redea demnitatea a mii de bătrâni care nu îi mai au aproape pe cei dragi. Fiecare dintre noi poate contribui astăzi la extinderea programului „Niciodată Singur“, cu o donație de 2 euro prin SMS la 8834. Împreună aducem lumină în casa și sufletul bătrânilor noștri!

Comments

comments

Previous:

Diferiți sau asemănători?

Next:

Cluj-Napoca, mândria Transilvaniei

You may also like

Post a new comment