O poveste de succes în spatele unui pahar cu vin

04 September of 2014

Curiozitate, modestie, calități de fin psiholog, calități comerciale, 
dar și șarm. Iubește și înțelege arta bahică, împărtășind totul, 
cu pasiune, celor interesați să-i afle misterele.
Iulia Scavo ar fi putut să devină o remarcabilă profesoară de matematică, dar pasiunea ei pentru enologie i-a schimbat destinul și a transformat-o într-un somelier de talie mondială. Locuiește pe Coasta de Azur împreună cu fetița și soțul ei, într-un mic orașel, Beaulieu-sur-Mer, situat între Nisa și Monaco. Trăiește intens în ritmul profesiei, al concursurilor și al multiplelor voiaje viticole pe care le face în Franța, dar și în alte țări.

arhiva personala

arhiva personala

Meseria de somelier

Această profesie este foarte des confundată cu activitatea de degustător sau de consultant în vinuri și alte băuturi. Însă Iulia spune că „un somelier unește aceste două ultime calități cu arta servirii vinului și a altor băuturi în restaurant, fiind în același timp un excelent gestionar, un comerciant fin și un formator pentru echipa cu care lucrează. Un some-lier trebuie să iubească gastronomia și trebuie să fie un om de cultură, care să cunoască istorie, geologie, geografie, noțiuni importante de enologie etc.“. Rezumând, nu suntem departe de universalitatea grecilor antici sau a renascentiștilor, pentru că ai nevoie de cunoștințe enciclopedice, de știință și artă în același timp.

Franța, a doua patrie

În ceea ce o privește, Iulia spune că meseria ei este istoria unei reconversii profesionale reușite, este fructul pasiunii ei pentru gastronomie și vin, domenii indisolubil legate. S-a stabilit în Franța în 2002. „M-am legat profund de această țară și de cultura ei, pe care o cunoscusem încă din copilărie. Am învățat franceza de la 5 ani, în curs privat, iar imediat după Revoluție am stat ceva timp în regiunea pariziană. Este o a doua patrie în care m-am format ca adult și profesionist și care mi-a oferit un cadru extrem de propice pentru a exersa o profesie profund legată de gastronomie. Sunt măritată cu un somelier emerit francez, Bruno Scavo, deci este natural a continua să profesez în Franța.“
Aventuri și concursuri

Iulia are un palmares impresionant, a participat la foarte multe competiții de somelierie, unele chiar mondiale, unde a câștigat premii importante. „Multe amintiri rămân în memoria mea: contactul pe care l-am avut de fiecare dată cu alți participanți, cu viticultori locali pe care i-am întâlnit, emoțiile generate, un dineu de gală, aventurile care au însoțit majoritatea concursurilor. De fapt, cred că de fiecare dată am trăit o adevărată aventură, pe lângă cea a concursului. De exemplu, la întoarcerea din Chile, de la «Meilleur Sommelier du Monde 2010», am fost blocați 3 zile la Madrid, în urma exploziei vulcanului din Islanda. A trebuit să jonglăm între tren, autocar și mașina închiriată ca să ne întoarcem, eu și soțul meu, acasă. A fost un efort în mod cert, dar pentru un prim concurs mondial era deja o reușită: o semifinală și câștigarea trofeului Aqua-Panna/San Pelegrino. O altă aventură a fost la «Central European Sommelier Championship 2012». Am plecat de acasă la ora 
3 dimineața, după serviciul de la restaurant, cu fetița noastră de 6 luni,  am luat avionul până la Viena, apoi o mașină închiriată până în Ungaria, știind că primele probe începeau la ora 14. Dar a meritat, căci am câștigat primul loc“, povestește Iulia.
Locul 5 mondial

Românca a fost și la Tokio, la «Meilleur Sommelier du Monde 2013». „Cu două zile înaintea zborului, am început să fac valizele și nu a fost chiar simplu: peste 100 de scutece, 30 de borcane cu piure, o farmacie întreagă, plus trei valize de haine. Toate acestea cereau o organizare extrem de meticuloasă. Plecam la capătul lumii cu micuța Sophie, care avea numai un an. Perturbată de decalajul orar, în Japonia Sophie dormea ziua și nu noaptea, ceea ce a făcut să intru în concurs după o noapte albă. Rezultatul a fost semifinala și locul 5 mondial din 56 de țări. A urmat San Remo, «Meilleur Sommelier d’Europe 2013», cu participarea a 36 de națiuni. Cu o săptămână înaintea competiției, Sophie a adus acasă de la creșă un microb de sinuzită, care mi-a absorbit întreaga energie. Într-un ultim efort am reușit să mă calific în finală și să obțin medalia de bronz“, spune Iulia cu un aer inepuizabil și molipsitor.

Vinul preferat

Râde. „Orice vin capabil să îmi producă emoții poate deveni vinul meu preferat. Geometria variabilă pe care o oferă soiul Pinot Noir în Bourgogne, expresia ultimă de rasă nobilă și finețe a unui Côte Rôtie, lumea austeră a șisturilor moseliene care dau o profunzime halucinantă Riesling-ului în această regiune germană, marile vinuri piemonteze, Barolo și Barbaresco, intangibile în prima tinerețe, dar capabile de o grație burgundă cu timpul, enorma digestibilitate și complexitate a unui Tokaj, opulența și longevitatea vinurilor de Porto și Madeira, diversitatea incredibilă a vinurilor de Jerez… Aș putea spune că am o pasiune pentru vinurile speciale, cum este cazul ultimelor enumerate, și în special Porto, a cărui istorie o beau cu fiecare ocazie când degust unul dintre aceste mari vinuri născute în terasele fluviului de aur, Douro.“

Zi de zi

„Perpetuum mobile este cea mai bună expresie pentru a defini stilul de învățare caracteristic al somelierului“, spune Iulia. „În permanență trebuie să existe mișcare, între restaurant, regiunile viticole și locurile de degustare. Tot timpul somelierul trebuie să studieze, să se pună la zi cu noutățile în domeniu, să se informeze, să-și amelioreze discursul și fraza degustării, să intre în contact cu confrații pentru a-și deschide și îmbogăți universul cultural. Fiecare persoană are ritmul său. Eu am început în jurul anului 2007. Și încă progresez, căci este o profesie în care învățăm în fiecare zi și toată viața.“

Ada Oprea



Comments

comments

Previous:

O nouă realitate: mame care lucrează de acasă

Next:

De unde înveți meseria de părinte?

You may also like

  1. Am avut o postare, vis-a-vis de revista Dvs. in haina cea noua.. Lipsesc o multime de reportaje care ne incantau, din viata actorilor, glumitele si careul rebusist, in concurs..intamplari adevarate.s.c.l. Prea multa reclama, prea multa .. bucatarie, ne ajunge ce-i la televizor, master cheef deja ne sufoca

  2. Mulțumim pentru feedback. Recomandările și sugestiile cititorilor noștri ne ajută mereu să echilibrăm revista. Vom ține cont de sfaturi! 😉

Post a new comment