Remedii naturiste de la Mama Natură. Plante, apă aer!

14 October of 2020

Aşa-zisele „leacuri băbeşti” au fost scoase din sertare prăfuite şi sunt acum în atenţia multor oameni care folosesc remedii naturale pentru a vindeca sau alina suferinţele fizice sau mentale. Mai ales în această perioadă, când accesul la vitamine naturale este redus, iar de lumina soarelui ne bucurăm rar, este important să ne orientăm către fructe, legume şi ceaiuri naturale pentru a spori imunitatea organismului.

Mai jos, îți prezint 5 plante care nu trebuie să lipsească din casa ta în acest anotimp, fie că le folosești uscate, ca tincturi, creme, ceai sau uleiuri esenţiale.

Coada-șoricelului (Achillea millefolium)

Este o plantă miraculoasă, cu aplicaţii în diverse afecţiuni. Uleiul volatil pe care îl conţin frunzele și florile este calmant gastric și intestinal, antiinflamator, ajută în crizele de fiere și este expectorant în răceli și gripă. Se folosește extern, sub forma compreselor de ceai sau a frecţiei cu ulei esenţial diluat în cazul oboselii, durerilor musculare și în tratarea rănilor și a tăieturilor.

Ceaiul preparat din flori și frunze este un remediu natural în vindecarea durerilor menstruale, ameliorarea constipaţiei și eliminarea viermilor intestinali. Se recomandă o mână de plantă la 1 l ceai, care se bea pe parcursul unei zile, preferabil neîndulcit.

Urzica (Urtica dioica)

Ajută în tratarea hemoroizilor, bronșitelor, durerilor de cap, gingivitei și amigdalitei, la eliminarea nisipului de la rinichi. Ceaiul din frunze de urzică ajută în tuse și dureri în piept cauzate de bronșită. Ceaiul de urzică se poate utiliza și extern, ca băi sau în comprese pentru tratarea rănilor, eczemelor, arsurilor, dar și în cosmetică, drept mască pentru păr, căruia îi conferă strălucire și rezistenţă.

Din plantele proaspete, poţi face tinctură de urzici, care se recomandă în uzul extern pentru tratarea varicelor. Planta spălată bine și mărunţită se introduce într-o sticlă, peste care se toarnă rachiu de secară de 40 grade. Se lasă la macerat două săptămâni într-un spaţiu răcoros. Se aplică pe locurile afectate de 2 ori pe zi, prin tamponare ușoară.

Păpădia (Taraxacum officinale)

După lunile de iarnă, încărcate cu mâncare grea, o cură de ceai de păpădie pentru a curăţa ficatul este binevenită. Tulpinile se folosesc în salate sau ceai, pentru a ameliora hepatita cronică sau a normaliza glicemia. Rădăcinile au acţiune sudorifică, diuretică, depurativă, iar florile ajută în litiaze biliare și renale, eczeme, acnee, gută, astenie, anemie, obezitate, boli de rinichi și tulburări de metabolism.

În cosmetică se folosește sucul din rădăcină de păpădie pentru îndepărtarea petelor și a pistruilor, eliminarea negilor și curăţarea tenului.

Ceaiul se face din două linguriţe rădăcini de păpădie, mărunţite fin, fierte timp de 15 minute în 250 ml apă. Se beau 2-3 căni pe zi. Tinctura de păpădie se face din rădăcini de păpădie uscate (10 g), macerate timp de 10 zile în 100 ml alcool de 70 grade. Din aceasta se pun 15 picături de două ori pe zi în 100 ml apă și se bea înaintea meselor principale.

Valeriana (Valeriana officinalis)

Se folosește în tratarea tahicardiei, a crampelor stomacale, balonărilor, diareei și a durerilor de inimă, precum și la diminuarea durerilor menstruale. Pe plan psihologic, ajută la calmarea nervilor, înlăturarea stresului, tratarea insomniilor, a migrenelor, a oboselii, diminuarea anxietăţii și creșterea capacităţii de concentrare.

Ceaiul se bea seara, înainte de culcare, iar tinctura de valeriană se diluează în apă și se bea pe parcursul unei zile.

Roiniţa (Melissa officinalis)

Pe plan fizic, planta ajută la îndepărtarea gazelor din stomac, calmează spasmele stomacale și stările de vomă la femeile gravide. Pe plan mental, ajută la tratarea stărilor nervoase și la atenuarea anxietăţii, precum și în dureri de cap sau pierderea temporară a cunoștinţei.

Este important să nu confunzi roiniţa (cu flori albe cu nuanţe gălbui-liliachii) cu mătăciunea (Dracocephalum moldavica), care are flori albastru-violacee sau cu cătușnica (flori alb murdar), deoarece restul plantei și mirosul este asemănător. Roiniţa se poate folosi și în băi, pentru vindecarea rănilor, deoarece are efect cicatrizant și antiseptic.

Pe lângă aceste plante care ajută la echilibrarea corpului și a minţii, mai sunt câteva lucruri de care să ţinem cont când ne gândim la remedii naturale și un stil de viaţă sănătos.

Apă curată și din abundență

Sunt mai multe teorii legate de cantitatea de apă ce trebuie băută într-o zi, dar majoritatea recomandărilor medicilor vizează consumul a minim 2 l de apă zilnic pentru adulţi. De ce atâta apă? Corpul uman conţine peste 60% apă, iar cel mai hidratat organ este creierul. Multe dintre alimentele consumate (tot ce conţine sare, zahăr, grăsimi, cafea, alcool) deshidratează, de aceea durerile de cap sunt atât de frecvente printre adulţii zilelor noastre.

De cele mai multe ori, o cefalee dispare cu hidratare corespunzătoare. În plus, apa înseamnă viaţă pentru organele noastre, pe care le curăţă de toxine în circuitul ei. Ajută în bolile de rinichi, ţinându-i antrenaţi și ajutându-i în filtrare.

Cum putem bea apă dacă nu avem senzaţia de sete? De fapt, când ne este sete, e un semn că deja corpul este deshidratat și are nevoie de apă pentru a funcţiona. Ideal este să ne hidratăm de-a lungul zilei cu doze mici de apă (pune un pahar cu apă lângă tine și bea câte o înghiţitură de câte ori îl vezi). Ca orice obicei, și hidratarea ţine de obișnuinţă și, dacă în primele zile avem senzaţia că trebuie să monitorizăm cantitatea de apă și să tot „avem grijă” să bem, după o săptămână, ne va fi intrat deja în obișnuinţă și nu va mai necesita un efort special. În comerţ există tot soiul de ape ușor îndulcite și cu diferite culori sau arome, pentru a face hidratarea atrăgătoare și pentru copii, însă nu este recomandat să apelăm la ele.

Mult mai la îndemână și mai sănătos este să punem fructe proaspete într-un vas cu apă: felii de lămâie, căpșune, mere sau mentă, busuioc, castraveţi. Astfel, vitaminele din plante trec în apă, iar aspectul și gustul său sunt mai apreciate de cei mici, iar hidratarea nu mai e o problemă.

Exercițiul fizic ajută și mintea și trupul!

Mișcarea zilnică

Exerciţiul fizic nu ajută doar corpul, ci și mintea. Ne ajută să consumăm energia în exces, eliberează endorfine care ne fac mai fericiţi și liniștiţi și ne oxigenează mintea, clarificând astfel multe probleme cu care ne confruntăm și reducând stresul.

Câtă mișcare e nevoie să facem zilnic? Din nou, părerile sunt împărţite, dar majoritatea specialiștilor recomandă 15 minute de sport intens (aerobic, dans rapid, alergare, înot de viteză, fitness) sau 30 minute de mișcare mai lejeră (plimbări, yoga, înot de relaxare). Mișcarea antrenează mușchii, ţine inima tânără, ajută la dezvoltarea normală a plămânilor, la oxigenarea organelor și la circulaţia sangvină.

Relaxarea

Dincolo de modalităţile de relaxare ușoară: plimbări în natură, îngrijirea unui animal, investirea într-un hobby, vizionarea unui film, există două activităţi care au dovedit știinţific că relaxează creierul și facilitează o stare de bine: yoga și meditaţia.

Deși în trecut aceste practici au fost înconjurate de mister și tot felul de teorii intrigante legate de originea și scopul lor, astăzi ele sunt din ce în ce mai des adoptate de adulţi din toată lumea, pentru a contracara efectele stresului cotidian. Există multe tipuri de yoga, unele axate pe corp, altele pe minte; cea la care ne vom referi acum se numește hatha yoga sau yoga posturală, deoarece se bazează pe o serie de posturi (poziţii) fizice care ajută în același timp corpul și mintea să se echilibreze. Poziţiile sunt variate, de la unele accesibile oricui la altele complexe, care se pot obţine doar prin exerciţiu. Practic, stând în posturile respective, îţi crești flexibilitatea corpului, rezistenţa la efort, reglezi respiraţia și oxigenezi întregul organism.

Meditaţia, de asemenea, este de multe feluri și pare, uneori, înconjurată de misticism, însă la noi în popor, oamenii au meditat de sute de ani prin rugăciune. Este o stare de abandonare mentală și comuniune cu Natura, Universul, Divinitatea, care ne oferă de cele mai multe ori o nouă perspectivă asupra dificultăţilor cu care ne confruntăm, senzaţia că suntem parte din ceva important și un nivel crescut de acceptare și înţelegere a celor din jur. Ai grijă de tine!

Citeste si: 9 soluții naturale de curățat – Cum îți îngrijești casa cu ingrediente eco

Text: Cătălina Vieru/Sursă foto: iStock

Comments

comments

rinoplastia

Previous:

Rinoplastia: un moft sau o necesitate?

pandemie, covid

Next:

O istorie a pandemiilor

You may also like

Post a new comment