Regulile corecte ale automedicatiei

14 March of 2019

În viața de zi cu zi se întâmplă frecvent să ne tratăm singuri atunci când ne confruntăm cu probleme de sănătate minore. O facem în caz de răceală, diaree, durere de gât. Pentru a fi eficientă automedicația trebuie să respecte câteva reguli corecte.

Una din cauzele care stimulează automedicația – și chestiunea tinde să devină o problemă care poate masca, ascunde sau agrava unele probeme serioase de sănătate, este provocată de faptul că farmaciile abundă în medicamente de tot felul: pentru tratare răcelilor, pentru calmarea durerilor, pentru combaterea oboselii, pentru stimularea ficatului și a digestiei, pentru camarea nervilor si pentru îngrijirea inimii… Toate oferite cu titlul de suplimente nutritive.

Citeste si: Alimente și medicamente: combinații de evitat

Oferta fiind atât de bogată, trebuie să știi ce medicament alegi și cum să urmezi tratamentul dacă decizi să te autotratezi și să nu mergi la medic. Problema cea mai serioasă este că aceste medicamente pot face bine aparent, fără să rezolve cu adevărat cauza acestora.

Pentru asta ține cont de regulile corecte ale automedicației.
Automedicația se aplică doar pentru probleme minore. Dacă decizi să te tratezi singură, fă acest lucru doar când simptomele tale nu sunt grave, de exemplu, atunci când te confrunți cu dureri de cap ocazionale, dureri menstruale rare și puțin intense, dureri de gât, diaree, răceală etc.

În cazul în care apar simptome necunoscute, persistente sau care îți ridică semne de întrebare, ar fi bine să ceri sfatul medicului.

Ia medicamente doar la nevoie
Oboseala dispare de obicei după odihnă, o diaree simplă poate fi tratată cu apă în care ai fiert orez și morcovi, un cucui va ceda prin aplicarea unui cub de gheață învelit într-o batistă, iar durerea provocată de o arsură poate fi calmată ținând zona arsă timp de 10 minute sub un jet blând de apă rece. În concluzie, nu întotdeauna este nevoie să apelezi la medicamente. Este recomandabil să folosești medicamentele doar după ce te-ai convins că alte măsuri simple nu pot rezolva problema.

Citeste si: Adevar si mit despre antibiotice

Dacă simptomele persistă
În cazul în care starea ta generală nu se îmbunătățește, în cel mult două zile, nu ezita să te adresezi medicului. O afec­țiune acută trebuie să se amelioreze în 48 de ore cu automedicație. Dacă nu se întâmplă așa, este cazul să mergi la medic. Ca regulă generală, orice tratament pe care îl iei din proprie inițiativă trebuie să fie simplu și de scurtă durată. Durata tratamentului nu trebuie să depășeas­că 4-5 zile. Dacă simptomele persistă, se agravează sau apar noi tulburări, întrerupe tratamentul și adresează-te medicului.

Fii atentă la simptome
O răceală nu se aseamănă cu o gripă, iar vărsăturile însoțite de febră și dureri de cap sunt mai îngrijorătoare decât vărsăturile simple. Înainte de a-ți pune un diagnostic și de a-i cere farmacistei „ceva împotriva gripei”, când tu de fapt suferi de o banală răceală, observă-ți cu atenție simptomele și precizează-i farmacistei ce temperatură ai și ce simptome sunt prezente (tuse uscată sau productivă, secreții nazale apoase sau purulente, dureri de cap în zona frunții ori a cefei etc.), pentru ca aceasta să-ți poată recomanda medicamentul adecvat. De asemenea, nu uita să-i spui farmacistei de eventualele afecțiuni cronice de care suferi și de alte tratamente pe care le urmezi. Pe baza informațiilor primite de la tine ea îți poate spune dacă este preferabil să soliciți un consult medical în loc să te tratezi singură.

Nu trata copilul ca pe un adult
Un copil nu asimilează și nu elimină medicamentele la fel ca un adult. Dacă tai în două sau în patru o pastilă destinată unui adult nu înseamnă că ai obținut un medicament bun pentru un copil. Precizează la farmacie că vrei medicamente pentru copil și menționează vârsta și greutatea celui mic. Reține câteva aspecte: răcelile dese îi permit copilului să-și construiască imunitatea. Să încerci să-i scazi copilului febra cu orice preț ori să „stopezi” o rinofaringită cu un medicament nu sunt neapărat gesturi înțelepte. Dacă temperatura e mai mică de 38,5°C și nu există alte semne de alarmă (de exemplu, sensibilitate la lumină, redoarea cefei), ar fi mai bine să încerci alte metode de răcorire a copilului în loc de medicamente. De exemplu, să-l descoperi sau să-i faci o baie cu apă care are o temperatură cu 1-2 grade mai mică decât temperatura copilului.

Citeste si:  3 probleme, 3 solutii ale corpului

Citește cu atenție prospectul înainte de a lua medicamentul
Ambalajul nu are doar rolul de a proteja conținutul, el oferă de asemenea indicații prețioase precum numele medicamentului, fabricantul, principiile active și data de expirare. Așadar, păstrează cutia originală a preparatului: îți va folosi dacă în viitor vei avea din nou nevoie să iei medicamentul. În interiorul cutiei găsești prospectul în care se menționează compoziția, dozele de medicament ce trebuie administrate în funcție de vârstă sau de greutate, modul de administrare, eventualele efecte nedorite și condițiile de păstrare.

Mare atenție la medicamentele care pot afecta capacitatea de a șofa! Relaxantele musculare, dar și anumite pastile pentru depresie sau atacuri de panică pot crea stări de somnolență sau pot afecta sistemul nervos central, crescând riscul producerii unui accident. Citește cu atenție toate aceste indicații, înainte să iei medicamentul.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Despre afecțiunile hepatice 
și cum te feresti de ele

Next:

Memoria de elefant. Boală sau superputere?

You may also like

Post a new comment