Reguli simple pentru alimentatia sanatoasa

22 January of 2016

Una din cele mai importante condiții ale vieții sănătoase este alimentația sănătoasă. Deși poate părea complicat alimentația sănătoasă se rezumă la două reguli: ingrediente puține și rețete simple!  

Adopta stilul bunicilor de a alege ingredientele simple și rețete vechi. Alimentația sănătoasă nu înseamnă alimente frumoase. Peste 25% din prețul unor alimente stă în aspectul lor, dar aspectul nu este decât în mică măsură un semn care vorbește despre calitate. De exemplu, ouăle albe sunt mai ieftine decât cele roșii, pentru că există ideea că sunt mai puțin nutritive decât cele din urmă. Fals. Și cele albe și cele roșii sunt la fel.

Roșiile mari sunt mai scumpe decât cele mărunte. Dar cele din urmă sunt mult mai gustoase și au mai puține chimicale. Și exemplele pot continuă. Aspectul este esențial, evident, dar alimentele trebuie evaluate și după alte criterii.

Din motive diferite oamenii preferă produsele pe care scrie: „contine omega 3”, „cu adaus de vitamine”, „imbogatit cu fier”. Simplă lectură a etichetei o să te lămurească că aceste suplimente sunt în cantități infime, iar că să însemne ceva în cadul unei alimentații santoase ar trebui să consumi cantități foarte mari din aceste produse, la pachet cu zahărul, sarea și caloriile pe care le conțin. De cele mai multe ori ai infinit mai multe beneficii dacă vei mânca un măr (în cazul aportului de vitamină C), sau o bucată de pește gras (dacă vrei să te asiguri de doză de omega 3), ori o porție de broccoli sau legume verzi, dacă vrei un supliment de fier.

Știți ce făcea bunica cu apa în care fierbea legume? O adaugă în supă, o folosea că să frământe pâinea sau să facă un aluat sau o folosea la sosul pentru friptură. De ce? Pentru gust, în primul rând. Dar mai există câteva beneficii care țin de alimentația sănătoasă. Cele mai multe dintre vitamine se dizolvă în apa. Vitamină C, acidul folic, dar și alte vitamine din grupul B. Un exemplu. După fierbere broccoli păstrează doar 45% din vitamină C. Fiert în aburi acesta rămân cu 83% din vitamine. Concluzia: refolosește apa în care ai fiert legumele sau alege să pregătești vegetalele la aburi.

Alimentația sănătoasă impune un aport suficinet de fier.  Fierul este vital pentru o viață sănătoasă, fiind esențial pentru oxigenarea celulară. Surse importante de fier sunt vegetalele verzi, dar acestea aduc cantități mici de fier, doar 2-3% din fier fiind asimilat. Cele mai bune surse de fier rămân alimentele de origine animală. Ficatul de pui, stridiile, carnea de vită sunt cele mai bune alegeri, conținând între 13 și 3 miligrame de fier, în 100 de grame de carne. Soluția pentru creșterea absorbției de fier este asocierea produselor bogate în fier cu cele bogate în vitamină C.

Excesul de sare este unul din marile deservicii pe care îl facem vieții sănătoase. O regulă de bază în alimentația sănătoasă recomanda să folosești sare granulata (grunjoasă), în locul celei extrafine. În felul acesta consumi cu circa 20% mai puțină sare. Ideea că sarea de mare conține mai puțin sodiu, comparativ cu cea extrasă din saline este falsă. Toată sarea conține același procent de sodiu, reducerea aportului fiind posibilă doar dacă consumi mai puțină sare.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Mineralele sunt esentiale pentru origanism

Previous:

Potasiul, mineralul esential de care ducem toti lipsa

Next:

Alimente anticolesterol

You may also like

Post a new comment