Recomandări practice pentru amenajarea livingului

19 February of 2019

Livingul reprezintă spațiul central al locuinței tale, motiv pentru care amenajarea sa joacă un rol esențial în cadrul proiectului general de design interior. Pentru a obține cele mai bune rezultate cu acest proiect, poți alege mobilă nouă pentru living de pe mathaus.ro. Important este să planifici etapa de amenajare a acestui spațiu, să stabilești stilul de design interior preferat și să alegi piesele de mobilier potrivite. Iată care sunt principalele recomandări practice de care trebuie să ții cont pentru amenajarea de succes a principalului spațiu din casa ta, destinat socializării.

Cum să te pregătești pentru amenajarea livingului

Un proiect reușit include o etapă preliminară de planificare, iar atunci când vorbim despre amenajarea livingului, nu există excepții de la această regulă. Livingul este sufletul locuinței tale, cel mai animat spațiu din casă și cel în care invitații tăi vor avea acces. Din acest motiv, trebuie să iei cele mai bune decizii atunci când vine vorba de alegerea mobilierului potrivit pentru această încăpere.

Iată câteva recomandări practice care te pot ajuta în fiecare etapă!

Evaluarea spațiului pe care îl ai la dispoziție

Pentru a reuși să amenajezi cu succes această încăpere, trebuie să stabilești funcțiile pe care aceasta le va îndeplini. Acestea depind de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de scopul în care ți-ai propus să utilizezi livingul.  

 • Dacă preferi ca acest spațiu să fie destinat relaxării, este indicat să eviți stilul prea formal de amenajare și să optezi, în schimb, pentru fotolii comode în care vei putea citi și pentru alte accesorii destinate relaxării, în acest spațiu. Ține cont de faptul că această încăpere trebuie să includă accesorii care să o mențină primitoare pentru tine și oaspeții tăi.  
 • În schimb, dacă livingul este suficient de încăpător pentru a include și zona de dinning, va trebui să găsești o modalitate prin care să separi această zonă de restul spațiului din living, în care vei socializa cu invitații tăi și cu ceilalți membri ai familiei. Indiferent de dimensiunile acestuia, este recomandat să optezi pentru mobilier și finisaje în nuanțe deschise, completate de diverse accesorii vii, care să aducă o pată de culoare acestui spațiu unic.  
 • Dacă spațiul din living nu este atât de generos pe cât ți-ai dori, dar vrei să includă și zona de dinning, poți opta pentru accesorii practice precum mesele și scaunele pliante sau cele rabatabile, de diverse dimensiuni și cu inserții potrivite stilului de amenajare ales.  
 • Nu trebuie să uiți de confortul oaspeților tăi, întrucât acesta este spațiul destinat lor, motiv pentru care livingul trebuie să includă o oază de relaxare destinată acestora. Specialiștii recomandă utilizarea meselor rotunde sau ovale în living și așezarea scaunelor față în față, pornind de la principii de egalitate și socializare eficientă.  
 • Dacă ești pasionat de natură sau artă, poți transforma livingul în spațiul care să îți caracterizeze stilul și personalitatea prin intermediul accesoriilor speciale – tablouri vesele, perdele și covoare viu colorate, pernuțe decorative, opere de artă contemporană.

Stabilirea stilului de amenajare

Dacă ai definit scopul exact al încăperii centrale din locuința ta, poți trece la etapa de stabilire a stilului de amenajare. Aceasta poate deveni o adevărată provocare, datorită diversității de opțiuni pe care o ai la dispoziție.  

 • Astfel, poți opta pentru un stil modern, clasic, retro, minimalist sau industrial de design interior, pentru acest spațiu.  
 • Acestea sunt potrivite atât în cazul spațiilor de dimensiuni mici cât și a celor de dimensiuni generoase, indiferent de forma în care acestea sunt structurate (dreptunghiulare sau rotunde).  

În această etapă, alegerea îți aparține în totalitate, în funcție de preferințe și de stilul de design interior general ales pentru locuința ta.

Stabilirea funcționalităților dorite pentru living

Stabilirea funcționalităților dorite pentru living este importantă, pentru că aceste decizii influențează modul de finisare a pereților, alegerea corectă a parchetului, selecția corespunzătoare a mobilierului în funcție de dimensiune, nuanță și tipologie și selecția obiectelor de iluminare pentru living.

Iată de ce trebuie să ții cont în această etapă:

 • Dacă livingul este destinat serilor petrecute în familie, trebuie să te asiguri că acest spațiu include toate piesele de mobilier și accesoriile necesare pentru a asigura confortul tuturor.   
 • Pe lângă canapea și fotolii, va fi necesară și includerea unei mese fixe sau a uneia extensibile pentru servirea cafelei și a unui televizor.  
 • Masa trebuie să reprezinte elementul central al acestui spațiu, iar celelalte piese de mobilier și accesorii trebuie să fie distribuite în jurul acesteia pentru a asigura armonia stilului de amenajare ales.  
 • Dacă vrei ca livingul să includă și o zonă de birou, trebuie să te asiguri că acest spațiu este generos ca și dimensiuni. Acest lucru se datorează faptului că vei avea nevoie de un spațiu intim, în care să desfășori corespunzător activitățile de birou.  
 • Specialiștii recomandă amplasarea unui birou mutifuncțional, construit pe verticală și completat de rafturi montate pe perete. Astfel, vei avea toate accesoriile necesare la îndemână și biroul nu va ocupa foarte mult spațiu în living.  
 • Livingul ideal pentru o familie cu copii este cel care include un spațiu de lucru pentru adulți, o zonă destinată odihnei și un spațiu de joacă pentru copii. 
 • Locul central al livingului în acest caz trebuie să fie ocupat de spațiul de joacă al copilului. În plus, în acest spațiu vei avea nevoie de o canapea, de televizor, de fotolii și de tapet în culori vii, care să anime zona destinată tuturor membrilor familiei.  

Amenajarea livingului – Alegerea culorilor și a texturilor potrivite

Atât confortul fizic cât și cel psihic reprezintă criterii importante, pe care trebuie să le ai în vedere atunci când amenajezi livingul. Din acest motiv, specialiștii recomandă evitarea culorilor obositoare si a decorului supraîncărcat în acest spațiu.

 • Dacă scopul tău este acela de relaxare, este indicat să optezi pentru linii curate în ceea ce privește finisajele și pentru culori neutre pentru piesele de mobilier alese.
 • În schimb, dacă livingul tău este un spațiu destinat socializării și activităților dinamice, desfășurate alături de prieteni, poți opta pentru culori vibrante pentru mobila aleasă.

Selecția mobilierului și a corpurilor de iluminat pentru living

Atunci când amenajezi livingul, este important să alegi piesele de mobilier și corpurile de iluminat care să exprime stilul și personalitatea ta.

 • Poți opta pentru corpuri de iluminat cu efecte speciale de lumini și umbre pentru a pune în valoare acest spațiu central al locuinței (lustre de tavan, lămpi de podea).  
 • Lămpile reprezintă opțiunea ideală atunci când ai nevoie de o sursă suplimentară de iluminare în această încăpere, acestea contribuind și la evidențierea obiectelor de artă și a oglinzilor moderne sau vintage alese pentru living.
 • În cazul unui spațiu generos, poți opta pentru așezarea a două canapele față în față, a unei mese rotunde cu scaune așezate la fel sau a unui birou cu fotolii așezate central.  
 • Draperiile simple completează perfect orice stil de amenajare interioară ales pentru living. Este recomandat să le alegeți pe cele care permit pătrunderea luminii naturale.  
 • Dacă aț optat pentru piese de mobilier în nuanțe neutre, poți alege accesorii viu colorate și cu forme speciale, care să confere dinamism și un plus de culoare spațiului respectiv.  

Acestea sunt câteva recomandări practice de care poți ține cont pentru amenajarea cu stil a livingului din locuința ta. Mizează pe calitatea și rezistența pieselor de mobilier alese, pe un raport bun preț-calitate și pe linii de finisaj simple pentru acest spațiu.  

Sursa: Digital Workforce
Sursa foto: Pixabay, Pexels

Comments

comments

Previous:

Vreau o veveriță. Un animal de companie special

Next:

Cum să scapi de mucegai în 4 pași simpli

You may also like

Post a new comment