Recicleaza inteligent resturile din bucatarie

19 November of 2015

Nimic nu se pierde, totul se transformă! Principiul se aplică și în bucătărie, pentru că multe din resturile pe care le arunci pot fi refolosite într-un mod original.

Zaț de cafea.

O dată pe săptămână adaugă zaț de cafea la masca ta obișnuită de păr – un amestec care va da strălucire și moliciune părului tău.
Combinând zațul cu ulei de cocos obții un exfoliat excelent pentru piele.

Un bol cu zaț de cafea pus în frigider te scapă de mirosurile neplăcute.

Cartoane de ouă

Umplute cu pământ, devin recipiente foarte bune pentru răsaduri.
Copilul le poate folosi ca păhărele de unică folosință atunci când pictează sau își poate exersa talentul de pictor chiar pe ele.
În ele poți păstra mingiuțe, globuri de Crăciun, bijuterii sau obiecte mai mici.
Trimiți regulat pachete? Taie cartoanele de ouă în bucăți mai mici și folosește-le ca material de umplutură în cutiile ce urmează a fi trimise.

Coji de citrice

Taie-le în bucăți mai mici, usucă-le și păstrează-le într-un borcan de sticlă, întregi sau măcinate. Vor da o aromă aparte ceaiurilor, sucurilor proaspete, prăjiturilor, budincilor.
Umple un borcan pe jumătate cu oțet de mere și pune în el cojile lămâilor și portocalelor pe care le folosești. Pune capacul și agită la fiecare 2-3 zile. După 2-3 săptămâni strecoară, pune lichidul într-un pulverizator și adaugă o cantitate egală de apă. Obții o soluție care te va ajuta să-ți cureți casa natural și eficient.

Coajă de banană

Cu partea interioară a cojii de banană poți lustrui pielea (fotolii, canapea, încălțăminte), obiectele și bijuteriile din argint, frunzele plantelor din locuință.
Te-a înțepat vreo insectă, te-ai tăiat sau zgâriat? Freacă locul cu coajă de banană ca să calmezi iritația și durerea. Acționează ca și planta aloe vera.

Zeamă de castraveți

După ce ai mâncat și ultimul castravecior din borcan, pur și simplu umple borcanul cu legume proaspăt tăiate și așteaptă câteva zile. Vei avea rapid o nouă porție de legume murate.
Poți marina carne (pește, pui, porc) în zeama rămasă de la castraveciorii acri. Adaugă usturoi, boabe de muștar, sare, piper, pătrunjel și lasă carnea să stea câteva ore în acest amestec înainte s-o pui pe grătar.
Adaugă puțin ulei și pătrunjel și obții un delicios dressing pentru salată.

Coji de ouă

Lasă-le să se usuce, macină-le și amestecă-le cu pământul când grădinărești. Plantele vor profita de calciul din cojile de ouă.
Coace cojile în cuptor, la 170° C timp de 8 minute. Lasă-le să se răcească, apoi macină-le. Poți presăra o lingură de pudră peste hrana animăluțului tău de casă pentru a-i oferi acestuia un supliment de calciu. Și tu poți lua o jumătate de linguriță pe zi, dizolvată în puțină apă, la ora mesei.

Ceapă verde și praz

Ciudat, dar adevărat: ceapa verde crește la loc. După ce folosești frunzele, pune rădăcinile (părțile albe, cu mustăți) într-un borcan cu apă, într-un loc luminat de soare. Ceapa va crește ca Făt-Frumos: în doar câteva zile vei avea din nou frunze verzi, proaspete. Taie frunzele și lasă rădăcinile în apă. O rezervă inepuizabilă de ceapă verde proaspătă! Același lucru e valabil și pentru praz.

Ambalaje de carton

Fie că o decorezi, fie că o lași așa cum e, o cutie de lapte sau de suc poate deveni o pușculiță simpatică pentru copil.
Sigilate la gură cu bandă adezivă se transformă cu ușurință în blocuri de construcții pentru juniorii familiei.
Tăindu-le de la jumătate obții vase pentru răsaduri sau suporturi pentru creioanele colorate.

Coji de mere
Aplicate proaspete pe ochi, te ajută să-ți împrospătezi privirea și să atenuezi cearcănele.
Uscate, le poți folosi ca să-ți faci un ceai delicios.

Ai obiecte sau tăvi din aluminiu pătate? Freacă-le cu coji de mere ca să îndepărtezi petele.

Apa în care ai fiert cartofii
Dacă stai la curte, varsă această apă peste buruienile care îți invadează aleile construite din dale. Lichidul în care au fiert alimente bogate în amidon are capacitatea de a distruge unele dintre plantele dăunătoare ce cresc în curți.  Cufundă-ți părul pentru câteva minute în apa în care a fiert orezul. Podoaba ta capilară va căpăta o strălucire de neegalat.

Apa în care ai fiert cartofii e numai bună de curățat și lustruit argintăria, care va deveni ca nouă.

Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Plante care te ajuta sa dormi

Next:

De ce au pisicile mustati

You may also like

Post a new comment