Hapciu! Cum s-a reîntors sezonul rece, cum te-ai pricopsit cu o infecție urâtă a căilor respiratorii. Să fie oare vorba doar de o răceală mai puternică sau ai contractat o gripă de toată frumusețea?
Pentru mulți dintre noi, iarna este anotimpul cel mai dificil. Nu e deloc plăcut să suporți frigul de afară și să te confrunți, în repetate rânduri, cu simptomele deranjante ale guturaiului și gripei: tuse, secreții nazale, strănuturi, febră, dureri de cap, stare generală proastă… Dar cum îți dai seama dacă infecția virală a căilor respiratorii cu care te-ai molipsit este o răceală mai serioasă ori o gripă încăpățânată? Ce medicamente fără rețetă poți folosi ca să-ți ameliorezi disconfortul?
Răceala
Există peste 200 de virusuri ce pot sta la originea unei răceli. Cel mai frecvent este vorba de un rinovirus (virus nazal), dar la fel de bine infecția poate fi cauzată de un adenovirus sau de un coronavirus. Din cauză că virușii responsabili de apariția răcelii sunt atât de numeroși, specialiștii nu întrevăd realizarea în viitorul apropiat a unui vaccin unic care să combată toți acești microbi.
Simptome. Acestea apar de cele mai multe ori în mod progresiv. La început observi că începe să-ți curgă nasul și că devine înfundat. Aceste simptome pot fi însoțite de multe altele: strănuturi repetate, lăcrimare excesivă, dureri de gât, de cap sau de urechi, răgușeală, tuse seacă, uneori febră și senzație de oboseală. În general, răceala îți permite să-ți continui normal activitățile de zi cu zi și nici nu îți afectează pofta de mâncare, chiar dacă simțul gustului este ușor diminuat. În majoritatea cazurilor, simptomele dispar de la sine în mai puțin de o săptămână.
Gripa
Asemenea guturaiului, gripa este o infecție virală a căilor respiratorii, cauzată de cele mai multe ori de virusul influenza de tip A. Acest virus nu rezistă foarte mult în natură, fiind ușor de îndepărtat prin aerisirea, ventilarea eficientă a încăperilor și expunerea la lumină solară. În schimb, el poate supraviețui mai mult de o săptămână în afara corpului uman în picăturile de salivă și secreții, la temperaturi scăzute, în locuri întunecate și neaerisite.
Simptome. Spre deosebire de răceală, gripa debutează brusc: dimineața te simți bine, iar seara nu te mai poți ridica din pat. Primele simptome apar la 2-3 zile după contactul cu virusul: febră ridicată (39,5°-40°), frisoane, stare generală de rău, oboseală accentuată, senzație de slăbiciune, dureri musculare și articulare, dureri de cap, secreții nazale, dureri de gât, tuse seacă. În 5-10 zile febra scade și simptomele se diminuează în intensitate.
Ce ne ajută în caz de guturai?
Indiferent de gravitatea răcelii sau gripei, nu lua antibiotice: acestea distrug bacteriile, dar sunt ineficiente împotriva virușilor. Totuși, dacă febra persistă mai mult de 5 zile ar fi bine să te adresezi medicului, căci este posibil să fie vorba de o infecție secundară de origine bacteriană care necesită antibiotice.
Există numeroase remedii care pot alina disconfortul creat de infecțiile de sezon și pe care le poți cumpăra din farmacie fără rețetă (reține, însă, medicamentele nu pot scurta durata bolii, ci doar o fac mai ușor de suportat). Înainte de toate este important să te odihnești cât mai mult posibil și să bei multe lichide, în special apă plată, ceaiuri calde și supă de pui (s-a dovedit că supa de pui cu morcovi și țelină este de ajutor împotriva răcelii și gripei).
- O măsură esențială este curățarea nasului. Scopul este de a elimina cât mai repede microbii și de a favoriza refacerea mucoasei nazale care este inflamată. Toarnă în fiecare nară câteva picături de apă de mare sau de ser fiziologic, lasă să acționeze unul sau două minute, apoi suflă-ți nasul. Repetă procedura de mai multe ori pe zi. Dacă nu poți respira din cauza nasului înfundat, poți folosi picături decongestionante, dar nu pentru o perioadă mai mare de trei zile, căci pot crea dependență.
- Medicamentele analgezice sau antiinflamatoare te ajută să-ți alini durerile (de cap, de mușchi, de gât) și să scazi febra. Dar febra este modalitatea prin care organismul luptă cu microbii, așa că nu este o idee prea bună să încerci să o scazi dacă nu depășește valoarea de 38,5°C și dacă nu îți creează disconfort (unele persoane nu resimt niciun disconfort la temperaturile mai mici de 39°C).
- Cel mai bine ar fi ca, pe tot parcursul sezonului rece, să-i asiguri organismului o doză suficient de mare de vitamina C, care să-ți întărească sistemul imunitar și să-l ajute să lupte cu infecțiile respiratorii. Vitamina C o poți găsi în cantități însemnate în lămâie, dar și în ardei gras, pătrunjel, broccoli, conopidă etc. Sau o poți lua din suplimente alimentare, recomandate de medic.
Text: Angela Cîlțan
Comments
You may also like
-
04 Apr
Cum ne afectează ochii lumina albastră a ecranelor digitale
MedicinăFolosirea ecranelor şi modul în care suntem în permanenţă conectaţi la acestea ne afectează vederea. ...
-
22 Jan
Terapia access bars
MedicinăTerapia access bars – Ce-ai zice dacă, literalmente, cineva ar putea să-ți ia cu mâna ...
-
23 Oct
Soluţii pentru micile probleme cu ochii
MedicinăConjunctivită, urcior, lăcrimare excesivă – sunt doar câteva dintre neplăcerile oculare cu care ne putem ...
-
24 Apr
Cum scapi de sforait
MedicinăUneori, doar schimbarea poziției în care dormi poate fi metoda adecvată Atunci când o persoană ...