Razi si tu!

08 July of 2015

Fotolia_73693437_Subscription_XL

Când râdem ne eliberăm de tensiunea din corp și suflet. În plus, oamenii care râd arată mai bine decât cei morocănoși.

Anticii spuneau „râzând corectăm moravurile“, referindu-se la rolul purificator, liniștitor și tonic al râsului în societate. Râsul și umorul asociat acestuia erau considerate instrumente importante în menținerea echilibrului și sănătății comunităților și societăților. De altfel, mulți oameni de știință susțin că omul este singurul animal care râde. În regnul animal, expunerea dinților este de obicei un semn de agresivitate. La om, arătarea fățișă a dinților s-a transformat în fenomenul opus, într-un semn al prie­teniei, camaraderiei, disponibilității afective, pentru că, după cum știe toată lumea, râsul este contagios.

Cel mai bun medicament

Așa îl recomandă astăzi medicii și psihologii. În timp ce râdem, tot corpul începe să se relaxeze, iar sistemul imunitar devine mai performant. Râsul duce la micșorarea procentului de hormoni de stres din organism și la creșterea numărului de celulele cu rol în imunitate și de anticorpi, îmbunătățind astfel rezistența la boli. Mai mult, râsul determină eliberarea endorfinelor, substanțele din corp responsabile cu starea de bine. Nu în ultimul rând, râsul îmbunătă­țește funcționarea vaselor de sânge și sporește afluxul sangvin, prevenind astfel bolile cardiovasculare. Nu doar corpul beneficiază de pe urma unui râs sănătos, din inimă, ci și sufletul. Simțul umorului ne ajută să schimbăm perspectiva, permițându-ne să observăm lucrurile și situațiile într-o altă lumină, mai puțin deranjantă. Capacitatea de a râde chiar de noi înșine ajută la detașare și la distanțare psihologică față de evenimentul stresant, care își pierde astfel caracterul fatal, deprimant sau descurajant.

Liant social

În loc să râdem de oameni, mai bine râdem împreună cu ei. Aici putem lua exemplu de la copii, care găsesc motive de râs și bucurie mult mai frecvent decât adulții, care iau lucrurile și pe ei înșiși în serios. Poate că veselia nu ne ajută să eliminăm din viață tot ce nu convine, dar cu siguranță ne ajută să ne simțim mai bine, indiferent de situație. În fond și râsul poate fi învățat,
ca multe alte lucruri și deprinderi umane. Începutul se face simplu, cu un simplu zâmbet.

Credit foto:© paultarasenko / Fotolia

Comments

comments

Previous:

A aparut prima carte de colorat pentru adulti din Romania!

Next:

10 semne ca esti dependenta de televiziune

You may also like

Post a new comment