Râsul și beneficiile lui

21 October of 2014

„Simțul  umorului este unul din cele mai puternice instrumente pe care le ai pentru a-ți  face dispoziția zilnică mai bună și starea emoțională echilibrată, sănătoasă.“ (Paul McGhee)

Nu știu când ai tras o porție de râs ultima oară, dar ce știu este că sunetul râsului e de departe mai contagios decât orice tuse, strănut sau căscat. Când râsul este împărtășit, oamenii se simt conectați și crește gradul de fericire și intimitate. Râsul activează starea de bine în organism. Umorul și râsul întăresc sistemul imunitar, stimulează energia corpului, diminuează durerea și te protejează de efectele dăunătoare ale stresului. Și cel mai cel dintre toate, acest medicament-miracol este gratuit. Umorul te face să vezi lucrurile mai limpede, te inspiră și te ține concentrată. Dacă vrei să-ți schimbi atitudinea față de râs, parcurge următorii pași (Barry 
Bitman, neurolog):
Acordă-ți permisiunea de a râde. Unii consideră râsul ceva superficial și nepotrivit pentru un anumit statut, vârstă și  spun că ar fi copilăros.
Redescoperă-ți simțul umorului în caz că l-ai pierdut și lasă-te în voia imperfecțiunii, nu fi mereu serioasă și sobră, învață să ai o abordare mai deschisă și luminoasă asupra vieții.
Antrenează-te, începutul e greu. Dacă ești morocănoasă, nu îți vor ieși treburile mai bine și nici nu vei fi mai fericită. Stimulează mintea în așa fel încât să fii glumeață. Și oferă mușchilor zilnic „de lucru“. Se spune că un zâmbet fals poate duce la un zâmbet din inimă, apoi poate să-ți crească buna dispoziție și poți să te și amuzi.
E mult mai bine să râzi decât să fumezi, să consumi alcool sau droguri, să apelezi la medicamente în scop de destresare. Dă voie râsului să înlocuiască viciile și alte medicamente când ești stresată, terapia prin râs chiar funcționează.
Încurajează latura ta jucăușă pentru a trece mai cu ușurință peste evenimentele provocatoare ale vieții. Acceptă fiecare moment amuzant ca fiind un cadou pe care îl primești de la viață. Când râzi, mai ales de tine însăți, toată lumea o să îți fie alături. Râsul atrage ca un magnet, nu este numai contagios, dar are și putere de vindecare.
Nu te lua prea în serios nici pe tine, nici pe ceilalți. Asta nu înseamnă că nu îi respecți sau că îi iei peste picior, ci doar că îi tratezi pe cei din jur mai relaxat și fără încrâncenare.
Legătura râs-sănătate dizolvă emoțiile stresante. Nu poți să te simți anxioasă, furioasă sau tristă când râzi. Râsul te ajută să eliberezi endorfine, care scad nivelul hormonilor stresului. Râsul te ajută să te relaxezi și să te reîncarci cu energie, să te concentrezi și să acumulezi mai multe decât ai putea în starea de stres.
Umorul îți arată o perspectivă, îți permite să vezi situațiile mai realist, mai puțin amenințător. O perspectivă plină de umor creează o distanță psihologică, care te poate ajuta să eviți împovărarea emoțională, ceea ce te ajută la menținerea echilibrului psihic.

Beneficiile sociale
Oamenii cu umor sunt ca niște magneți sociali. Râsul ne ajută să ne întărim relațiile cu ceilalți și ne asigură conexiunea emoțională. Când râdem unii cu alții  se creează o puternică conexiune pozitivă. Această legătură acționează ca un antidot împotriva stresului, dezamăgirii și dezacordurilor existente în relațiile interumane.
Să râzi cu ceilalți este mult mai benefic. Râsul ține relațiile proaspete și palpitante. Toate emoțiile împărtășite construiesc legături durabile și puternice, dar când râzi împreună cu ceilalți aduci bucurie, și vitalitate. Râsul este făcut pentru a vindeca resentimente, dezacorduri, răni. Râsul unește oamenii în vremuri dificile.
Dacă introduci umorul în viața de cuplu, poți îmbunătăți calitatea relațiilor de dragoste – la fel de bine ca și conexiunile cu membrii familiei, colegii, prietenii.
Folosind râsul și umorul în relațiile pe care le ai cu oamenii, vei fi mai:
Spontană – umorul te ajută să te detașezi de frământări, necazuri și să găsești și soluții.
Mai puțin defensivă – râsul te ajută să uiți judecățile, criticile și îndoielile.
Liberă în a-ți exprima adevăratele sentimente. Emoțiilor adânci le este permis să iasă la suprafață.
Cred că ești de acord că ai nevoie de a crea oportunități pentru a râde:
– Vizionează comedii, seriale, TV- show-uri care te binedispun
– Mergi la stand-up comedy
– Citește istorisiri, povestiri care te fac să zâmbești, să râzi
– Caută compania oamenilor amuzanți
– Povestește cuiva ceva amuzant sau spune o glumă bună
– Organizează seri cu prietenii în care să jucați diverse jocuri de societate
– Amuză-te cu copiii tăi sau cu ai celorlalți din anturaj
– Fă haz de necaz și prostește-te din când în când
– Fă-ți timp pentru activități amuzante – ieșiri cu prietenii, dans, bowling, karaoke, orice îți dă o stare de bine.

psih. Oana Pescaru

Comments

comments

Previous:

Invidia de pe Facebook

Next:

Cum să fii consecventă!

You may also like

Post a new comment