Răceala în sarcină, o situație ce poate fi periculoasă

04 September of 2020

Ceea ce e oricând un banal guturai pentru care nu-ți faci griji poate deveni un adevărat pericol în timpul sarcinii din cel puțin două motive: fondul imunitar scăzut favorizează infecțiile virale și majoritatea medicamentelor cate tratează simptomele neplăcute sunt interzise, ceea ce face tratarea răcelii în perioada de gravidie anevoioasă.

Imunitatea, bat-o vina!

Când ești însărcinată, nu e nevoie să mănânci cât pentru doi, ci trebuie să ai grijă de o imunitate pentru doi. În plus, se cuvine să știi că sistemul tău imunitar acționează mult mai lent și datorită unui mecanism natural al corpului tău care acționează ca să apere fătul… de propriul tău organism, să nu-l respingă. Astfel, ești mult mai mult predispusă să ai usturime în gât, să-ți curgă nasul sau să fii obosită și să ai amețeli.

Totuși, cum previi răcelile?

Pe fondul acestei imunități scăzute, sunt foarte importante măsurile de prevenție, începând cu o grijă sporită față de igienă: spală-te pe mâini cât mai des și evită să îți atingi fața cu mâinile murdare, astfel ca microbii să nu pătrundă așa simplu în organism. Dezinfectează și suprafețele cu care intri mereu în contact: biroul, tastatura, telefonul etc. Apoi, este foarte important să limitezi contactul cu oamenii care sunt răciți, dar și să eviți spațiile aglomerate, în care se pot afla persoane purtătoare de diverse virusuri ce provoacă răceli. Nu uita că îți poți întări sistemul imunitar prin exerciții fizice ușoare, chiar și prin mersul pe jos. Completează cu o dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale.

Citește și: Vitaminele și mineralele: cât sunt de importante în sarcină

Pe lângă aceasta, poți consulta medicul pentru administrarea suplimentelor alimentare prenatale. ce să faci dacă răcești În primul rând, nu lua medicamentele tradiționale – analgezice sau antiinflamatoare, ca aspirina, ibuprofenul, antihistaminicele, decongestivele nazale – pe care obișnuiai să le iei chiar după primele simptome. Majoritatea nu sunt recomandate femeilor însărcinate, deoarece substanțe toxice pot trece prin sânge la făt și să-i facă rău. Așa că, atunci când începi să ai cele mai mici simptome ale unei răceli, vei apela la tradiționala vitamină C.

Când să-ți faci griji

Dacă te confrunți cu un guturai în sarcină, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să vorbești cu medicul ca să îți recomande tratamentul corespunzător.

Când febra crește, lucrurile se schimbă și trebuie să apelezi la medicul tău curant. Când faci febră, răceala cauzată de virus dă bătăi de cap sistemului tău imunitar, care poate că e depășit. Când febra mare e constantă și refuză să scadă repede cu câteva comprese sau cu o baie de sare, e posibil să se impună tratamentul medicamentos. Este foarte important să respecți cu strictețe orele și dozele prescrise de medic. E posibil să ai nevoie și de antibiotic, iar amoxicilina si ampicilina sunt sigure, în doze corecte, în timpul sarcinii. În plus, trebuie să apelezi de urgență la medic și dacă ai aceste simptome, mai rar manifestate la răceală: amețeli, vărsături, sângerări vaginale, senzație de sufocare, dureri în capul pieptului.

Tratamentele naturiste devin prima opțiune. Ai câteva variante pentru fiecare simptom de răceală:

  • Dureri în gât – infuzii de plante îndulcite cu miere sau cu lămâie, gargară cu sare;
  • Nas înfundat și rinoree – esență de eucalipt, mentă sau arbore de ceai, inhalații cu abur. Sau picături de nas cu soluții saline, naturale;
  • Tuse – miere de albine;
  • Febră și dureri de cap – băi cu sare, comprese cu apă rece;
  • Nu uita de hidratare – bea doi litri de apă pe zi. O alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume, pentru un aport corect de vitamine, este esențială.
  • Apoi, nu uita de somn, corpul luptă cu răceala mult mai bine când e odihnit.

Citește mai multe despre leacurile naturiste pentru răceală.

 

Articol preluat din revista Ioana, ediția de septembrie 2020, care poate fi citită integral, în format electronic, via Magzter.

Autor: Corina Matei

Sursă foto: iStock

Comments

comments

iei vitamine, ceasca cu pastile, capusule, medicamente

Previous:

Ar trebui sau nu să iei vitamine în această perioadă?

dureri de cap sex

Next:

Durerile de cap și sexul: o scuză când nu ai chef sau un remediu?

You may also like

Post a new comment