Aromoterapia – o metodă terapeutică mai actuală și mai prețioasă ca niciodată în tratarea răcelii, gripei și multor altor afecțiuni de sezon. Deși puterile vindecătoare pe care le au uleiurile esențiale sunt cunoscute încă de acum 6000 de ani, acestea au început să se bucure de succes abia în ultimii 20 de ani. Probabil că popularitatea lor a crescut și grație cercetărilor oamenilor de știință, care au confirmat ceea ce vechile civilizații știau deja: esențele au efecte benefice asupra organismului nostru.
Arme antivirale
Efectele terapeutice pe carele au toate uleiurile esențiale sunt extraordinare. Ele acționează rapid, eficient și fără pericol, cu condiția să fie utilizate corect. Foarte multe dintre uleiurile esențiale sunt înzestrate cu proprietăți antivirale și antibacteriene, așa că sunt de mare ajutor în tratarea multor infecții. Virusurile sunt foarte sensibile la moleculele aromatice, motiv pentru care anumite patologii virale grave pot fi substanțial ameliorate cu ajutorul uleiurilor esențiale. Aromele ne ajută nu doar să tratăm, ci și să prevenim infecțiile, căci măresc rezistența celulelor sănătoase la atacul virusurilor.
Citeste si: Puterea secreta a aromelor
Inhalațiile – soluția ideală
O modalitate simplă și eficientă de folosire a uleiurilor esențiale este inhalația, o tehnică terapeutică practicată încă de pe vremea Egiptului antic. Există două feluri de inhalații: umedă și uscată.
Inhalația umedă. Cum se realizează? Fierbe 200 ml apă și toarnă apa clocotindă într-un bol. Adaugă 5–6 picături de ulei esențial (poți folosi o singură esență sau poți combina mai multe esențe), apoi acoperăți capul cu un prosop și inhalează aburii degajați până când nu mai există vapori.
Atenție: după ce ai făcut o inhalație umedă nu este recomandabil să ieși, căci mucoasele respiratorii sunt fragilizate.
Inhalația uscată. Este o tehnică mai simplă și mai comod de pus în practică, deoarece nu necesită o pregătire prealabilă și nu te „înțepenește“ minute bune deasupra unui vas aburind. Este varianta „modernă“ a inhalațiilor clasice și o poți practica la birou, în autobuz… oriunde vrei.
Cum procedezi? Adulmecă profund de câteva ori o batistă pe care ai pus câteva picături de ulei esențial. Repetă operațiunea de 3–4 ori pe zi. De asemenea, poți pune câteva picături de esență pe pernă.
Citeste si: Uleiurile esentiale, antibiotice naturale
Trusa de esențe
Eucalipt. Este de mare ajutor în caz de răceală, gripă, tuse grasă, infecții din sfera ORL, căci are virtuți antivirale, antiseptice, antibacteriene, expectorante. Poți face inhalații umede (adaugă în apă 2–4 picături) sau uscate (2 picături de esență). În locul inhalațiilor poți opta pentru masarea toracelui ori a spatelui cu un amestec din 3 picături de esență de eucalipt și 3 picături de ulei de măsline, de trei ori pe zi, timp de 2–3 zile.
Ravintsara. Are proprietăți antivirale și antiinfecțioase puternice, în special la nivelul căilor respiratorii, accelerează cicatrizarea locală, tratează herpesul și Zona Zoster. Dacă ești răcită, îți curge nasul, tușești sau ai simptome de gripă, masează-ți toracele și partea de sus a spatelui cu 5 picături de ulei esențial de ravintsara, de 3 ori pe zi, timp de 5 zile.
Cimbru. Este un excelent antibacterian, antiviral și stimulent al imunității. Este recomandat în caz de rinofaringită, angină, bronșită, sinuzită, otită, rinită, gripă.
Pin de pădure. Are un efect similar cortizonului, deci este un puternic antiinflamator. În plus, este înzestrat cu calități antiseptice respiratorii și expectorante, fiind un remediu de nădejde în tratarea bronșitei, sinuzitei, tusei, laringitei, răcelii. Se poate utiliza în inhalații, singur sau în combinație cu alte esențe.
Arbore de ceai. Uleiul esențial de arbore de ceai este un antibacterian cu spectru larg, dar are și proprietăți antivirale și antifungice. Este un leac eficient împotriva infecțiilor provocate de streptococ (amigdalită, infecții urinare și intestinale). Ia câte o picătură de trei ori pe zi, pusă pe o linguriță de miere.
Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
06 Jan
Etapele dezvoltării
MedicinăAtât pentru cei mici, cât și pentru părinții acestora, primii trei ani de viață se ...
-
26 May
Anemia, o problemă care se tratează ușor
MedicinăPotrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 30% din populaţia din întreaga lume suferă de ...
-
11 May
Alergie sau intoleranta alimentara? Cum faci diferenta
MedicinăNu sunt puține persoanele care, atunci când consumă un anumit aliment, se pomenesc cu diverse ...
-
12 May
De ce nu trebuie să ne temem de endoscopie
MedicinăInvestigaţie medicală ce permite explorarea esofagului, stomacului şi duodenului, endoscopia digestivă le dă fiori pacienţilor. ...