Puterea vindecătoare a argilei

17 October of 2014

Dacă există o materie naturală care 
să ilustreze minunata magie a naturii, atunci aceasta e argila. Un pământ moale, cu textură fină, utilizat
 în scopuri medicinale, încă din cele 
mai vechi timpuri. Specialiștii în terapii complementare, oamenii care au folosit-o, ba chiar și unii dintre medici consideră argila o ade­vărată armă terapeutică, ce acțio­nează benefic împotriva multor afec­țiuni. Și încă nu ocupă locul pe care îl merită în topul tratamentelor naturiste!

 

Proprietăți uimitoare
Argila, deși este doar un pământ moale, s-a dovedit a fi un medicament cu adevărat miraculos, dotat cu inteligența naturii, care întotdeauna acționează în organism acolo unde este nevoie. Are în compoziție numeroase minerale, precum aluminiu, magneziu, siliciu, calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu, zinc, seleniu, cobalt. Este un excelent agent antioxidant și antitoxic (elimină din organism toate toxinele și impuritățile), distruge germenii patogeni, reface flora bacteriană „prietenoasă“, întărește imunitatea, iar proprietățile ei cicatrizante, antiinflamatoare și de regenerare a celulelor sunt absolut remarcabile. Tratamentul cu argilă este
recomandat în numeroase afecțiuni: gastrită, ulcer, enterocolită, parazitoze intestinale, infecții urinare, insu­fi­ciență renală, tulburări de tranzit intestinal, adenom de prostată, alergii, dezechilibre hormonale, hipo- și hipertensiune arterială, anemie, diabet,
colesterol crescut etc.

Apa argiloasă
Pe cale internă, argila se folosește sub formă de „apă de argilă“. Aceasta se pre­gătește cu o seară înainte: se pune o lin­guriță de argilă în 250 ml apă și se lasă până dimineața. Se bea pe stomacul gol, fără a amesteca argila depusă la fund. Pentru început, se fo­lo­sește doar un sfert de lin­guriță de argilă, cantitate care va fi crescută progresiv până
se ajunge la o
lin­guriță. După câteva zile, când organismul se va obișnui cu doza zilnică de argilă, vei putea bea și apa 
tulbure, adică după ce ai amestecat argila depusă la fund.
Important! La prepararea apei de argilă folosește numai recipiente de
sticlă sau porțelan.
Lingurița trebuie să fie și ea din sticlă sau porțelan ori poți folosi o spatulă de lemn. Folosește doar apă de izvor. Cura durează de obicei 2-3 săptămâni. Pe durata ei e bine s[ evi\i alcoolul și
grăsimile animale. Unii terapeuți recomandă, în special dacă este vorba de afecțiuni serioase,
ca apa argiloasă să se bea de trei ori
pe zi, cu o jumătate de oră înaintea
meselor principale.

Cataplasme diverse
Pe cale externă, argila poate fi utilizată sub formă de cataplasme sau comprese, fiind un remediu excelent în caz de acnee, furuncule, abcese, dermatoze de diverse origini, astm, bronșită, dureri de articulații, nevralgie etc. Pentru cataplasme se prepară o pastă omogenă din apă și argilă (folosind numai sticlă, porțelan sau lemn). Se pune argila într-un vas (cantitatea se sta­bilește în funcție de zona ce urmează a fi tratată) și se adaugă apă de izvor sau apă filtrată (în niciun caz apă de robinet), atât cât să acopere argila. Dacă pasta este prea lichidă, se mai adaugă argilă. Pentru început, grosimea cataplasmei nu trebuie să depășească o jumătate de centimetru, dar apoi se pot folosi cataplasme groase de 1-2 cm. Dimensiunea cataplasmei va acoperi întreaga zonă de corp ce trebuie tratată.

Reține!

Se folosește o singură cataplasmă o dată, pentru un singur organ o dată.

Nu trata niciodată o zonă care acoperă mai mult de un organ principal, de exemplu nu acoperi cu cataplasmă și zona ficatului, și pe cea a stomacului. Poți pune cataplasma direct pe piele sau învelită într-o pânză curată. Menține-o pe zona ce trebuie tratată timp de 1-2 ore, având grijă să fie mereu umedă. Dacă apar senzații neplăcute (frig, durere), scoate cataplasma și apli­c-o din nou abia după ce ai făcut o pauză de 12-24 de ore.

Cataplasma poate fi caldă sau rece. Se aplică rece dacă tratezi o inflamație sau o zonă din partea de jos a abdomenului. Cataplasmele calde sunt recomandate pentru tratarea ficatului, rinichilor, stomacului, pancreasului, inimii.

Pentru comprese se prepară o pastă mai lichidă, care conține mai multă apă și mai puțină argilă. Se înmoaie în acest amestec o pânză curată și se aplică compresa pe zona ce trebuie tratată.

Compresele și cataplasmele pot fi utilizate în tratamentul oricărei boli, fie că e vorba de deficiența unui organ, fie de existența unei infecții sau ulcerații.

Argila poate face adevărate minuni în cazul chisturilor interne. După 2-3 luni de tratament cu cataplasme groase, chisturile pot dispărea total și definitiv.

O cataplasmă sau o compresă nu trebuie niciodată refolosită.

Citeste si:

Angela Cîlțan/sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Intampina toamna cu un look pe masura!

Next:

Despre frumusete, pe internet

You may also like

Post a new comment