Puterea secreta a aromelor

09 December of 2014

Puterea secreta a aromelor – Mirodeniile de Crăciun ne bucură și ne încântă sufletul în prag de sărbătoare

Cum miroase Crăciunul? La întrebarea aceasta probabil majoritatea ar spune că miroase a brad, apoi a cozonac, a sarmale, a porc pârlit, a afumătură, a ju­mări, a scorțișoară, a vin fiert, a covrigi calzi, a mandarine, a mere coapte, a ciocolată… De ce atâta pasiune pentru mirosuri? În primul rând pentru că mirosurile sunt legate direct de pasiune și mai ales de amintire. Evocarea unui anume miros aduce în memorie toate experiențele emoționale pe care le-am avut în timp ce trăiam în mijlocul acelui miros: așa se face că mirosul de cozonac ne face să retrăim anii copilăriei și toate sentimentele duioase care ne înconjurau atunci.

Mirosurile ne captează sentimentele
Aromele sunt strâns legate de amintiri și emoții, deoarece rinencefalul sau cortexul olfactiv, unde se prelucrează semnalele de la milioanele de celule ale mirosului din nas, este strâns legat de sistemul limbic, unde sunt înmagazinate emoțiile noastre. În felul acesta, prima legătură care se stabi­lește între un miros și o emoție rămâne gravată în memorie, așa cum demonstrează un studiu recent al cercetătorilor israelieni. Și fie că vrem sau nu, nasul este activ tot timpul și ne influențează viața. Con­centrații reduse de parfum, care nu pă­trund la nivelul conștiinței, pot să ne activeze simțul mirosului chiar și în somn.  Astfel ajungem, de exemplu, să ne trezim atunci când adul­mecăm cafeaua aburindă dimineața.

Cum miroase răsfățul?
Crăciunul înseamnă înainte de toate bucuria de a sta la gura sobei, înconjurat de cei dragi, de chipuri luminoase și bunătăți. Însă și ingredientele de sărbătoare au efecte nemijlocite asupra celulelor cerebrale: astfel citricele ne înveselesc, mierea și ceara ne fac să ne simțim în siguranță, cuișoarele ne aduc relaxare, vanilia bună dispoziție, tămâia liniștește nervii, scorțișoara ne încălzește, bradul ne umple de viață, caramelul stă stavilă în calea durerii, merele susțin concentrarea, anasonul ne aduce entuziasm, iar cozonacul fericire.

Citeste si: Rafinamente dulci

Fericirea e în aer
Lămpile de aromaterapie degajă parfumul bucuriei în încăpere. Amuzante și frumoase sunt și portocalele înspicate cu cuișoare – cca 40 de cuișoare intră într-o singură portocală. Pentru un săpun cu mirodenii, se rad 3 bucăți de săpun vegetal și se frământă timp de câteva minute cu mirodenii zdrobite, câteva picături de apă și uleiuri eterice. Se așază compoziția în forme de fursecuri, se presează bine, apoi se scot și se lasă să se usuce timp de câteva zile.

Miere cu mirodenii preparată în casă
Mierea cu mirodenii este răsfăț pentru miros și gust. Topește în bain-marie 500 g miere de rapiță și înglobează 2 g de mirodenii măcinate (scorțișoară, vanilie, ghimbir). Altă idee este de a așeza mirodenii întregi în miere de salcâm: 2 batoane de scorțișoară, 5-6 cuișoare sau 6 bu­căți de anason stelat.

Citeste si: Steluţe picante

Comments

comments

Previous:

Trucuri de înaltă clasă

Next:

Pentru salatele de iarnă: 5 dressinguri

You may also like

Post a new comment