Puterea iertării – de ce este bine sa iertam greselile

15 March of 2019

Puterea iertăriiSe vorbește foarte mult despre cât de important e să iertăm greșelile. 
Dar ce înseamnă asta de fapt? Care este procesul prin care alchimizăm supărările 
și le evaporăm, transformându-le și transformându-ne?

Mulți spun că iertarea este una dintre emoțiile pozitive care ne mențin conectați cu sinele nostru profund și cu ceilalți oameni. Cercetătorul și medicul George Vaillant, de la Harvard, crede că aceste emoții pozitive sunt ingredientele-cheie care ne leagă și ne fac oameni. Aceste opt emoții includ iubirea, speranța, bucuria, compasiunea, credința, mirarea și recunoștința. 
Indiferent că ești o fire înclinată spre spiritualitate sau nu, studiile susțin că emoțiile pozitive ne fac să avem vieți mai sănătoase, mai fericite și mai 
conectate. Iar iertarea nu poate lipsi din astfel de vieți.

Puterea iertării – Rămâne însă mereu întrebarea: cum renunțăm la supărări și la ranchiună, cum putem ierta pe cineva care ne-a rănit, care ne-a dezamăgit, care ne-a trădat? Multe dintre noi au ceea ce se numește „povestea suferinței“. Este vorba despre povestea pe care o spunem tuturor, despre cum am fost și suntem maltratate, despre cum am devenit victime. Trucul este să spunem această poveste într-un mod care ne face să devenim supra­viețuitoare ale unor perioade și încercări grele sau și, mai bine, eroinele poveștilor noastre. 
        Există mai multe strategii cu 
ajutorul cărora putem, literalmente, să învățăm să iertăm. Psihologii au studiat acest amalgam de idei și au pus la punct câțiva pași simpli, care pot fi practicați de oricine. Secretul este perseverența, iertarea trebuie exersată până când 
devine a doua noastră natură.

1 Întreabă-te care este rădăcina furiei sau ranchiunii tale. Privește situația cu onestitate, fără a înfrumuseța sau rearanja detaliile. Fii atentă la modul în care furia te trage înapoi și te ține ostatică în propria ta existență cotidiană.

2 Revizuiește-ți „povestea suferinței“ și spune-o din nou, astfel încât să te vezi într-un mod benefic, un mod în care ești puternică. Poți să te detașezi sau să micșorezi timpul pe care-l petreci cu un membru al familiei ori un prieten care te-a rănit. Poate te-ai despărțit de un partener toxic. Gândește-te că ai avut puterea să părăsești o situație care nu-ți era în avantaj. Ai fost, într-adevăr, supra­viețuitoarea și eroina propriei povești. Pune accentul pe punctele tale forte care s-au dezvoltat ca urmare a acestei situații. Când cineva te rănește sau te compromite, ai ocazia s-o iei pe o cale nouă, transformatoare, care duce spre o viață mai împlinită.

3 Cultivă-ți compasiunea și empatia pentru tine însăți, pentru faptul că ai ajuns într-o situație dureroasă. Dacă dai vina pe tine că n-ai văzut din timp semnele, nu faci decât să încetinești procesul de transformare. După aceea poți ierta și persoana care te-a rănit. O poți înțelege fără a accepta sau a tolera comportamentul abuziv.

4  Fă-ți un ritual propriu de fiecare dată când reușești să ierți o jignire, un afront, un comportament nedrept. De exemplu, poți aprinde o lumânare, pentru a simboliza lumina pe care o aduce iertarea în suflet. Sau poți să te întâlnești cu o prietenă, pentru a sărbători încheierea unei etape și începutul unei faze noi și mai fericite.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

16 motive 
foarte actuale să citești modern

Next:

„Mi-e teamă să nu plece și ei din țară…“

You may also like

Post a new comment