Puterea alimentelor antioxidante. Care sunt și cu ce te ajută

02 April of 2016

Antioxidanții… Toată lumea vorbește despre aceste substanțe, dar ce sunt ele mai exact și unde le găsim? De ce este recomandabil să includem în alimentație cât mai multe alimente cu puteri antioxidante?

Betacaroten, acid folic, vitamina C, vitamina E, seleniu… Prezente în numeroase alimente, vitaminele și mineralele sunt indispensabile sănătății organismului nostru. Ele au capacitatea extraordinară de a ne proteja de efectul nociv al radicalilor liberi și permit repararea celulelor deteriorate. Ca să luptăm eficient împotriva radicalilor liberi avem nevoie de o cantitate suplimentară de antioxidanți. De unde îi luăm? Din alimente.

Radicalii liberi: inamicii sănătății

În organism au loc multe reacții chimice în care este implicat și oxigenul, iar în urma acestora se obțin și așa-numiții radicali liberi. Radicalii liberi ne sunt necesari, căci ne ajută să luptăm împotriva virusurilor și bacteriilor. Însă atunci când sunt în exces, în loc să distrugă „invadatorii“ care atacă organismul, dăunează ce-lulelor sănătoase, care nu mai pot funcționa corect. Din această cauză pot apărea tot felul de probleme de sănătate: boli de inimă, anemie, ateroscleroză, maladia Parkinson, Alzheimer, tumori, slăbirea vederii, scăderea imunității, boli reumatice, îmbătrânire prematură etc.

Antioxidanții, apărătorii noștri

Organismul produce în mod natural radicali liberi, dar în același timp produce și antioxidanți, substanțe care contracarează acțiunea radicalilor liberi. Și atunci, de ce ajung radicalii liberi să se înmulțească nepermis de mult în corpul nostru? Pentru că organismul, „bombardat“ de tot felul de factori nocivi (poluare, stres, alcool, fumat, alimentația necorespunzătoare etc.), nu mai reușește să mențină echilibrul între producerea radicalilor liberi și neutralizarea lor. Tocmai de aceea este important să ne asigurăm o cantitate suplimentară de antioxidanți, din alimentație.

Care alimente sunt bogate în antioxidanți? Portocale, lămâi, ardei gras

Vitamina C este un excelent antioxidant: acțiunea sa de combatere a efectelor nocive ale radicalilor liberi este dublă. Pe de o parte împiedică deteriorarea țesuturilor din organism, iar pe de altă parte potențează efectul protector al unui alt antioxidant, vitamina E. Vitamina C este utilă în special pentru contracararea radicalilor liberi ce produc cataracta și ne protejează de radicalii liberi produși de fumat.

Vitamina C o găsești în cantități mari în special în citrice (portocale, grepfrut, kiwi, lămâi, mandarine), coacăze negre, măceșe, ardei gras, pătrunjel, dar și în varză, varză de Bruxelles, ardei verde, broccoli, spanac, căpșune, fragi sau ananas.

Uleiuri vegetale și migdale

Unii radicali liberi sunt neutralizați de vitamine hidrosolubile, cum este vitamina C, iar alți radicali liberi sunt blocați de vitamine liposolubile, cum este vitamina E. Rolul antioxidant al acesteia din urmă e-ste esențial: ea împiedică oxidarea și depunerea pe pereții arterelor a colesterolului „rău“, LDL. Așadar, vitamina E dimi-nuează riscul apariției maladiilor cardiace și a accidentelor cerebrovasculare. Vitamina E se găsește în cantități mari în uleiuri vegetale (ulei din germeni de grâu, de soia, de floarea-soarelui), migdale, alune, dar și în gălbenuș de ou, avocado, cereale pentru micul dejun, caise uscate, semințe de floarea-soarelui.

Morcovi și roșii

Carotenoidele sunt pigmenți de culoare galbenă, portocalie sau roșie pe care îi găsim în numeroase vegetale. Pigmentul portocaliu, care se găsește mai ales în mor-covi, protejează țesuturile de radicalii liberi și previne apariția unor forme de cancer, în special a cancerului de piele.

Un alt carotenoid important este lico-penul din roșii, recunoscut pentru virtuțile sale anticancer: un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Harvard a demonstrat că licopenul reduce cu 35% riscul apariției cancerului de prostată. Sunt bogate în carotenoide morcovii, ardeii roșii, broccoli, varza, dovleacul, cicoarea, spanacul, pătrunjelul, portocalele.

Usturoi și ciuperci

Seleniul este un oligoelement care nu are, în sine, proprietăți antioxidante, dar care face echipă bună cu vitamina E, protejându-ne de multe forme de cancer, de ateroscleroză, infarct de miocard. Seleniul îl găsești în usturoi, ficat, rinichi, ouă, drojdie, ciuperci, linte, conservă de ton.

Ai nevoie de suplimente?

Dacă fumezi, dacă folosești pilule anticoncepționale, dacă știi că ai o alimentație nu tocmai sănătoasă sau dacă urmezi un regim de slăbire, ar fi bine să ceri sfatul medicului – este posibil să ai nevoie de suplimente de vitamine și minerale.

Citeste si:

  1. Cinci reguli de aur pentru o viata sexuala perfecta
  2. 3 reguli de baza, bune pentru orice dieta
  3. Ce alimente iti pun in miscare metabolismul lenes
  4. 7 reguli ca sa fii sufletul petrecerii

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

 

Comments

comments

Previous:

Savoare pentru sanatate

Next:

Cum combati retentia de apa

You may also like

Post a new comment