Purtați-vă frumos unii cu alții!

19 July of 2016

Purtați-vă frumos unii cu alții! – Oameni care se bagă 
în față la coadă, 
comportamente neprietenoase la restaurant, 
lipsă de considerație… Ai impresia că toate aceste lucruri sunt din ce în ce mai frecvente? Studiile arată că cine se poartă frumos are mai mult de câștigat!

Te-a enervat comportamentul urât al cuiva, dar nu ai știut cum să reacționezi în momentul respectiv? Toată lumea a trecut prin așa ceva. Puțini știu însă că nu iritarea, ci comportamentul prietenos ne aduce mai multe beneficii. Noile studii arată că nu cei agresivi câștigă în viață, ci oamenii drăguți!

Pentru că ei pot stabili legături, caută soluții și ajung mai rapid la țintă, spun psihologii. În plus, oamenii prietenoși sunt mai sănătoși, mai fericiți și au mai mult succes.

Ține minte asta! Biochimiștii explică de ce zâmbetul aduce mai multă forță fizică și sufletească: hormonii de stres se reduc și se eliberează hormonii fericirii, care întăresc sistemul imunitar.

 

În autobuz și în tren. Cineva ocupă, cu geanta sau cu jacheta, locul liber de alături, în mod intenționat.
Chiar dacă te supără comportamentul altcuiva, rămâi relaxată. În fond vrei să obții ceva fără să te porți la fel de urât ca persoana de alături. Așa că zâmbește veselă și oftează, ușurată. Apoi spune-i, de exemplu: „Ce drăguț din partea dvs. că mi-ați păstrat un loc liber. Pentru o clipă m-am temut că toate locurile sunt ocupate. Mulțumesc!“ În plus, după ce ai obținut locul, te poți bucura și de expresia stupefiată a celui de alături!

La supermarket. Ești aproape de casieră, după ce ai stat la rând, când cineva vrea să ți-o ia înainte.
Ai putea să-ți folosești coatele sau eventual să-i pui o piedică nesimțitului. Dar mai bine eviți luptele corp la corp. Asta nu înseamnă că trebuie să cedezi. Poți spune cu voce tare: „Presupun că ați intrat în travaliu din moment ce v-ați băgat în fața mea!“ În felul acesta vei clarifica situația într-un mod original, nu agresiv.

La bancă. Un grup de cliente s-au adunat în dreptul ușii și nu-și dau seama sau le este indiferent că vrei să treci mai departe!
Ai putea ceda primului impuls pentru a-ți face loc printre ele cu agresivitate. Dar fii sinceră: chiar ai chef de asta? Iată o soluție mai simplă. Ridică ambele brațe vertical și strigă, veselă: „Tuuu-tuuuu, vă rog lăsați-mă să trec!“ Îți vor face loc cu siguranță. În plus, le vei face să râdă.

La magazin. Vânzătoarele sunt adâncite într-o discuție și nu te observă.
Toate am trecut prin asta. Dar în loc să pornești de la ideea că nu vor să te servească, mai bine gândește altfel: poate că ele tocmai fac o pauză și nu te-au văzut. O frază de genul „Dacă nu sunt servită aici o să plec în altă parte!“ nu face decât să înrăutățească situația. Varianta mai relaxată și mai eficientă: „Bună ziua, doamnelor, aveți un moment liber pentru mine?“ După o astfel de întrebare fii sigură că acestea te vor servi cu atenție!

La restaurant.
Vrei să comanzi, dar chelnerul te ignoră, deși a tre-cut de multe ori pe lângă masa ta.
Respiră adânc. Există două posibilități: aștepți până când chelnerul se apropie din nou de masa ta și-l cerți. Desigur, acest lucru îți va strica seara. Posibilitatea numărul doi: lovești ușor paharul cu cuțitul. Când el va întoarce capul la auzul zgomotului, îi spui, cu o voce veselă: „Mă scuzați, dacă nu aveți timp aș putea să vă servesc eu cu ceva?“ Dacă nici asta nu ține, schimbă localul.

La serviciu.
Șeful tău este furios și asupra ta năvălește, din senin, un potop de cuvinte răcnite.
La serviciu, în general, și într-o astfel de situație, în particular, doar comportamentul prietenos te poate ajuta să câștigi. În acest caz de ajutor este un truc din arsenalul oratorilor profesioniști: tactica repetiției. Așteaptă până când șeful nervos face o pauză pentru a respira. Apoi adresează-i-te pe nume și spune: „Domnule X, v-am înțeles bine? Nu v-a plăcut faptul că…“
Rostirea numelui propriu îl scoate pe omul agresiv din presupusul anonimat și îl face să se comporte civilizat. Rezumatul spuselor lui îi arată că ești dispusă să găsești o soluție. Astfel îl dezarmezi. Dacă tot nu se calmează, continuă tactica: „Se poate ca dvs. să aveți această părere. Însă eu văd lucrurile altfel.“ Cuvintele magice „se poate“ îl contrazic pe agresor, fără a-l jigni.

La cinema.
Persoana de alături vorbește mult și tare la telefon. În loc să-i faci observație, scoate-ți telefonul tău din geantă și spune în receptor: „Iubitule, te rog vorbește mai tare. Mai tare! Sunt la cinema și persoana de lângă mine vorbește incredibil de tare la telefon, nu mai pot auzi un cuvânt din ce spui!“ Va avea efect. Garantat.

Citeste siȘ

  1. „Am crezut că distanţa va fi un obstacol în calea fericirii noastre“
  2. FOTO: Tarantule și scorpioni, la un geam distanță!
  3. Se spune ca sunt o mama buna doar daca…
  4. Uneori sunt OK și mizeriile de la TV

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

 

 

Comments

comments

Previous:

Lauda de sine este buna!

Next:

Vârstele fericirii

You may also like

Post a new comment