Punctele negre. Cum poți lupta eficient împotriva lor.

10 November of 2020

A avea o piele perfectă nu este ușor, nici în adolescență, nici ca adult. În prezent, masca obligatorie, poate agrava unele din problemele pielii. Punctele negre au fost și sunt una dintre cele mai serioase probleme. Din fericire, există soluții.

Stresul carantinei, schimbarea anotimpului și masca, pun pielea la încercare. La aceasta se adaugă sedentarismul, o alimentație nesănătoasă, toate ducând la afectarea pielii. Punctele negre sunt cele care ne fac viața foarte grea, nu doar la adolescență.

Care este cauza punctelor negre?
Un punct negru este o comedonă care se formează ca urmare a obstrucției canalului prin care este secretat sebum. Acest amestec se oxidează la contactul cu aerul, producând un coș inestetic sau/și un punct negru. Când la aceasta se adaugă stres, schimbări hormonale semnificative sau o igienă incorectă a pielii, punctele negre proliferează. Eliminarea lor irită pielea, poate produce infecții locale, care agravează situația și produce un veritabil cerc vicios.

Cum se elimină punctele negre de pe față?
Pentru a îndepărta punctele negre de pe față, este important să nu fi prea agresivă, pentru că asta poate produce răni, infecții și, ulterior, cicatrici. Cremele cu acid salicilic sunt o terapie excelenta, și pot fi utilizate pentru zonele unde sunt puncte negre, pentru că asta face extracția lor mai ușoară. O baie de aburi pentru a deschide porii pielii este necesară pentru îndepărtarea punctelor negre. Higena mânilor și a zonei tratate este esențială.

Punctele negre dispar în timp?
În majoritatea cazurilor, punctele negre sunt mai numeroase la pubertate. Există situații când reapar întimpul sarcinii sau după, la menopauză, când organismul produce mai mult sebum. Masca facială, pentru protecție în această perioadă epidemică favorizează apariția punctelor negre.

Cum scapi de punctele negre de pe spate?
Pe lângă față, spatele este, de asemenea, o zonă care acumulează multe puncte negre. De ce ? În parte, pentru că nu îl curățăm bine, dar și pentru că este supus contactului cu hainele. Gelurile de duș cu pH neutru sunt cele mai bune, dar și preparatele pentru scrubs sunt utile. Clătirea abundentă a spatelui, stergerea cu delicatețe, nu prin frecare, și haine comode, din bumbac sunt necesare.

De ce sunt multe puncte negre pe nas?
Punctele negre apar adesea pe zona T a feței, zonă formată din centrul frunții, nasului și bărbie, deoarece este în mod natural una dintre zonele cu secreție abundentă de sebum. Cu toate acestea, cauzele punctelor negre pot fi multiple. Acestea sunt legate de perioadele cu schimbări hormonale; ca urmare a unei igiene incorecte sau prea agresive; după o dietă prea bogată în grăsimi sau zahăr, dar și după utilizarea produselor cosmetice comedogene, care conțin substanțe ce generează ocluzia canalelor prin care este secretat sebum.

În general, tenul gras sau mixt are mai multe probleme cu punctele negre, motiv pentru care trebuie curățat cu atenție de la adolescență și de la primele cosuri acneice.

Cum se elimină urmele lăsate de punctele negre?
Dacă punctele negre au lăsat urme pe piele, trebuie să știi că acestea pot fi reduse cu produsele de înfrumusețare care conțin cortizon sau hidrochinonă. Pe de altă parte, acesta din urmă fiind prescris doar pe bază de rețetă, este mai bine să consulți un dermatolog.

Cum previ apariția punctelor negre?
Primul și cel mai important pas este acela de a nu-ți mai atinge fața cu mânile. Deloc! Înlocuiește produsele cosmetice agresive cu cele mai blânde. Produsele agresive pot stimula secreția de sebum, iar rezultatele nu sunt cele dorite. O dietă sănătoasă și echilibrată, cu un consum bogat de fructe și mai ales legume, este benefic. Evitarea consumului de alcool și tutun,fare parte din terapie.

Supraproducția de sebum este una dintre cauzele care duc la apariția punctelor negre și trebuie evitată.

Faza esențială a rutinei de înfrumusețare este demachierea obligatorie dimineața și seara cu produse blânde. Nu combina un gel de curățare cu un tonic pentru că pielea se va simți atacată și va produce mai mult sebum care va produce puncte negre și coșuri.

O dată sau de două ori pe săptămână, optează pentru un exfoliant delicat.

De asemenea, poți face un exfoliant în casă casă cu doar două ingrediente naturale. Într-o lingură de ulei (măsline, argan sau nucă de cocos), adăugați 3 linguri de zahăr. Pune amestecul cu vârful degetelor pe întreaga față și fă mișcări circulare mici pentru a curața și stimula pielea. Clătește cu apă călduță și apoi aplică o loțiune ușoară de hidratare și calmare. Un tonic lejer sau pur și simplu tamponează fața cu lapte (fiert și răcit în prealabil) sau cu apă acidulată.

Masca cu bicarbonat de sodiu și apă minerală

Este o soluție terapeutică foarte simplă și cu rezultate bune. Combină trei linguri de bicarbonat cu o lingură de apă carbogazoasă. Se formează o pastă groasă care se întinde în strat uniform pe zona T (frunte, nas, bărbie). Se lasă să acționeze 10 minute, apoi se clătește cu apă călduță. Bicarbonatul ajută la curățarea profundă a pielii și la reducerea punctelor negre chiar de la prima utilizare.

O altă combinație bună și eficientă este miere și lămâie: taie o lămâie în jumătate și înmoai-o în miere. Freacă delicat fața cu aceasta, cu mișcări circulare, fără să apeși. Lămâia va curăța pielea, mierea o va hrăni profund și va avea efect bacteriostatic.

Text: Otilia Ignat/ sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

femeie care s euita in oglinda, femeie frumoasa, trucuri ca sa arati mai tanara

Previous:

10 trucuri simple care te ajută să arăți mai tânără

primer

Next:

Primer-ul, secretul tău magic

You may also like

Post a new comment