Prune. Care sunt beneficiile fructelor pentru sănătate?

28 July of 2020

Este foarte bine să mănânci prune! Dar este la fel de util să știi care sunt beneficiile prunelor pentru sănătate. Prunele sunt fructe pe le avem la dispoziție din iulie pana tarziu in octombrie, în funcție de soiul acestora.

Prunele sunt extrem de hrănitoare, oferind o varietate de beneficii pentru sănătate. Acestea conțin multe vitamine și minerale, pe lângă fibre și antioxidanți, care pot ajuta la reducerea riscului apariției bolilor cronice. Prunele pot fi savurate proaspete sau uscate și se știe de mult că ajută împotriva constipației și osteoporozei. Dar hai să vedem și alte beneficii…

1. Conțin numeroși nutrienți. Prunele sunt impresionant de bogate în nutrienți. În prune sunt peste 15 vitamine și minerale diferite, pe lângă fibre și antioxidanți.De asemenea, au o cantitate relativ redusă de calorii, dar conțin o cantitate corectă de vitamine și minerale importante. În plus, o prună furnizează și o cantitate mică de vitamine B, fosfor și magneziu. Trebuie spus faptul că prunele uscate au mai multe calorii, fibre și carbohidrați decât prunele proaspete.

2. Pot trata constipația. Prunele și sucul de prune sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a ameliora constipația. Acest lucru se datorează parțial cantității mari de fibre. Fibra din prune este în mare parte insolubilă, ceea ce înseamnă că nu se amestecă cu apa și poate accelera rata cu care deșeurile se deplasează prin tractul digestiv. În plus, prunele și sucul de prune conțin sorbitol, care este un alcool cu efecte laxative naturale. De asemenea, s-a dovedit că mâncarea prunelor este mai eficientă în tratarea constipației decât multe alte tipuri de laxative. Într-un studiu, persoanele care au consumat 50 de grame de prune în fiecare zi timp de trei săptămâni au raportat o mai bună consistență a scaunului și frecvență sănătoasă în comparație cu un grup care a consumat suplimente alimentare specifice.
Este important de știut că un consum de prea multe prune simultan poate duce la efecte nedorite, cum ar fi diareea.

3. Sunt bogate în antioxidanți. Prunele sunt bogate în antioxidanți, care sunt utili pentru reducerea inflamației și protejarea celulelor de deteriorarea radicalilor liberi. Ele sunt deosebit de bogate în antioxidanți ca polifenolii, care au efecte pozitive asupra sănătății oaselor și pot contribui la reducerea riscului de boli de inimă și diabet. Antocianinele, un tip specific de polifenol, par să fie cei mai activi antioxidanți găsiți în prune.

4. Scad zahărul din sânge. Prunele au proprietăți care pot ajuta la controlul glicemiei. În ciuda faptului că sunt destul abundente în carbohidrați, prunele nu par să provoace o creștere substanțială a nivelului de zahăr din sânge după ce au fost consumate. În plus, fibra din prune poate fi parțial responsabilă pentru efectele asupra glicemiei. Fibra încetinește ritmul cu care corpul absoarbe carbohidrații după o masă, determinând creșterea glicemiei treptat.

5. Promovează sănătatea oaselor. Prunele pot fi benefice pentru îmbunătățirea sănătății oaselor. Unele studii au legat consumul de prune cu un risc redus de apariție a afecțiunilor osoase, cum ar fi osteoporoza și osteopenia, care sunt caracterizate prin densitate osoasă scăzută. În plus, cercetările sugerează că prunele pot crește nivelul anumitor hormoni care sunt implicați în formarea oaselor. Prunele conțin, de asemenea, mai multe vitamine și minerale care au efecte de protecție osoasă, inclusiv vitamina K, fosfor, magneziu și potasiu.

6. Influențează sănătatea inimii. Consumul prunelor în mod regulat poate avea un efect protector asupra sănătății inimii. Încă se studiză pentru potențialul lor de a reduce tensiunea arterială ridicată și nivelul de colesterol, care sunt factori majori de risc pentru bolile de inimă.

Citeste si: 10 remedii contra constipației

Sursa foto:unsplash.com/ text: Ada Oprea

Comments

comments

ananas felii in cos d erachita, ananasul

Previous:

Ananas. 7 beneficii impresionante pentru sănătate

ciorchine cu struguri, strugurii, femeie cu struguri

Next:

Strugurii și marile lor beneficii pentru sănătate

You may also like

Post a new comment