Protejează-i împotriva abuzurilor!

10 October of 2014

Pe de o parte nu vrem să ne speriem copiii, căci ne dorim o copilărie ușoară și frumoasă pentru ei. Pe de altă parte știm cu toții că lumea este plină de pericole. Abuzurile asupra copiilor pot avea loc oriunde. Din fericire suntem părinți informați și ne gândim din timp cum să ne facem copiii mai puternici, să le arătăm cum pot scăpa de pericole.

© fasphotographic / Fotolia

© fasphotographic / Fotolia

PUPI DOAR PE CINE VREI
Situație: „Vino aici, scumpo“, spune bunica Mariei (4 ani), și o prinde pe fetiță s-o sărute. Dar micuța întoarce capul și se retrage. De câteva săptămâni nu mai acceptă să fie atinsă decât de mamă și nu întotdeauna. Să-i ceară oare părinții fiicei lor să fie politicoasă și să se lase sărutată?
Susținerea copilului: Experții spun că este important ca adulții să respecte limitele pe care le pune un copil în ce privește atingerile. Numai așa poate să învețe că el este stăpânul propriului corp și că nu trebuie să suporte tandrețuri nedorite. Dacă bunica sau alt adult din familie are o problemă cu asta, părinții e bine să intervină și să arate copilului că îl sprijină și îl apără de atingerile nedorite, indiferent de ce cred ceilalți. În felul acesta copilul va învăța să nu cedeze presiunii exercitate de alții.

CURAJUL DE A VORBI
Situație: De câteva zile Ioana (11 ani) se comportă straniu, ar face orice să nu meargă la școală. Mama o descoase și află treptat că doi băieți mai mari vehiculează filme cu fete dezbrăcate. Într-o zi băieții au vrut să le convingă pe Ioana și pe prietena ei să se dezbrace și să îi lase să le fotografieze, spunându-le că e cool. Fetele au fugit speriate.
Încurajarea copilului: Înainte să te arăți tulburată (cum este firesc) sau revoltată, ar trebui ca mai întâi să-ți lauzi copilul. În primul rând pentru că ți-a povestit întâmplarea. Subliniază că abia acest lucru este cu adevărat cool. Și explică-i că nu este deloc cool să facă ceva doar pentru că îi cer alții.
Și, desigur, trebuie să informezi școala despre ce se întâmplă. Dar, în ciuda celor mai bune intenții, profesorii nu vor reuși să împiedice complet astfel de treburi. Este mai important să-i arăți copilului că poate să se apere de lucruri care sunt în neregulă și poate vorbi cu tine despre ele.

EXPLICĂ-LE DIN TIMP
Situație: Tot satul fierbe de mânie, în localitatea vecină a fost arestat un bărbat care a abuzat sexual de un băiețel. Alina (5 ani) și Vasile (12 ani) au auzit și ei ceva.
Ce pot face părinții: Cu copiii de grădi-niță e bine să vorbești despre agresiuni sexuale doar dacă apare vreo ocazie sau pun ei întrebări. Dar poți să le spui: „Există oameni care vor să atingă copiii pe funduleț, pe burtică sau în alte locuri. Așa ceva nu se face cu copiii! Copiii trebuie să povestească asta părinților, ca să le vină în ajutor!“
Copiilor mai mari li se explică în mod asemănător. Dar trebuie să li se spună că așa ceva este strict interzis și că oamenii care fac asta par la început drăguți și apropiați. Că uneori copiii pot avea senza-ția că ei sunt de vină, dar că nu este adevărat, nu este niciodată vina lor.

JOACA DE-A DOCTORUL
Situație: Bea nu știe ce să facă. Săptămâna trecută fiica sa, Simona (5 ani), s-a jucat cu prietenul ei, Tiberiu (4 ani). Când Bea a intrat să vadă ce fac copiii, a încremenit în pragul ușii: amândoi erau dezbrăcați. Se pare că se jucau de-a doctorul.
Cum reacționezi corect: Este normal ca fetele și băieții de vârsta asta să-și cerceteze corpul și organele genitale. Reacționezi relaxat, altfel copiii vor crede că sexualitatea este ceva murdar și pot elabora o concepție nesănătoasă în privința ei. Explică-le micilor cercetători că cea mai importantă regulă în jocul de-a doctorul este ca ambii să fie de acord să se joace. Copiii trebuie să știe că se pot apăra dacă se încalcă anumite limite.

AM O BANUIALĂ
Situație: Din fericire, totul este în regulă. Dar ce ar trebui să faci dacă ai bănuiala că fiica ta este agresată sexual?
Stai calmă: Chiar și numai gândul este cumplit, dar e important să rămâi calmă. Reacțiile emoțio-nale intense o pot face să vrea să te menajeze și prin urmare să nu mai scoată niciun cuvânt! Nu face presiuni asupra copilului, căci acesta este modul de acțiune al atacatorului. Întreabă copilul: „Vrei să-mi povestești ceva? Să te întreb eu ceva? Te apasă vreun secret?“ Spune-i copilului că poate vorbi și cu altcineva dacă îi este mai ușor. Și nu lua la întrebări posibilul agresor, căci el oricum nu are motive să fie sincer. Ce faci dacă bănuiala se adeverește? Rămâi calmă, consolezi copilul și-i spui că nu are nicio vină și îl iubești la fel ca înainte de incident.

Molestarea are loc mai ales acolo unde nu se vorbește despre ea. Pentru a-și proteja copiii e important ca părinții să fie în temă.
• Definiție: prin molestare sexuală se înțelege orice activitate sexuală efectuată în fața sau asupra copilului. O altă variantă este influențarea copiilor prin pornografie.
• Agresorii: rareori este vorba de un străin. De multe ori atât copilul, cât și părinții îl cunosc pe făptaș, el fiind, de exemplu, din familie, cercul de cunoștințe, școală sau vecini. Deseori între făptaș și victimă există o relație de încredere.

Comments

comments

Previous:

Ador mamele șerpașe!

Next:

Vegetarianismul, un stil de viata

You may also like

Post a new comment