Protejați Pământul! E singurul pe care îl avem

15 December of 2009

Evenimentul a fost sărbătorit în primul an de aproximativ 20 de milioane de cetățeni americani, iar după nu­mai 2 decenii de un număr de 10 ori mai mare de participanți, din cadrul a 141 de țări. Din anul 1990, Ziua Pământului a început să fie sărbătorită și în țara noastră.

Câteva date despre Pământ
Denumită Planeta Albastră, Terra este a treia planetă de la Soare și a cincea ca mărime din sistemul solar. Formată în urmă cu peste 4 miliarde de ani și suferind numeroase procese de ordin geologic și biologic, planeta este în prezent înconjurată de trei învelișuri gazoase de atmosferă, denumite troposferă, stratosferă și ionosferă. Acestea au în componență gaze, azot, hidrogen, oxigen și dioxid de carbon, combinații ce favorizează apariția și dezvoltarea propice a vieții. Hidrosfera (zona de apă) totalizează peste 70% din suprafața Terrei și adăpostește în adâncurile sale numeroase specii de vietăți marine. Litosfera, respectiv structura internă a Pământului, este partea formată din materiale solide (magmă, compuși de fier și metale grele) și din partea cutată de relief (dealuri, munți, câmpii). Modul în care resursele naturale existente în acest spațiu au fost exploatate de-a lungul timpului a condus la riscul ca, pe viitor, calitatea vieții și însăși existența sa să fie puse sub semnul întrebării.

Rolul conservării naturii

Mii de organizații nonguvernamentale din întreaga lume militează pentru conservarea și economisirea resurselor naturale, precum și pentru protejarea speciilor de animale pe cale de dispariție. Resursele naturale sunt tot mai reduse în raport cu o structură populațională aflată în permanentă creștere. Astfel, pentru a proteja biodiversitatea, oamenii trebuie să ocrotească ecosistemele apelor, pădurilor, regiunilor de pășune, de tundră sau de luncă. Prin păstrarea zonelor împădurite și prin interzicerea defișării acestora se poate menține o atmosferă sănătoasă cu rol în ocrotirea habitatelor sălbatice și în evitarea degradării bazinelor hidrografice. Echilibrul ecologic al solului și al apei poate fi păstrat prin evitarea poluării cu substanțe nocive, prin gospodărirea resurselor și perfecționarea noilor tehnologii. Gazele cu efect de seră distrug stratul de ozon, provocând schimbări ale climei și efecte devastatoare asupra vieții, apei și Pământului.

Manifestări de Ziua Pământului

Evenimentele realizate cu această ocazie, de la plantarea pomilor, cu­rățarea spațiilor verzi, desfășurarea proiectelor școlare și până la întrunirile în scop educațional, încearcă să aducă la cunoș­tința populației rolul respon­sabi­lității civice, impactul schim­bărilor climaterice petrecute pe glob și necesitatea dezvoltării în cadrul comu­nităților a unui comportament eco­logic adecvat.

Citeste si:

Cristian Niculescu/ sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Tasha, câinele de birou

Next:

Cainele care iti aduce dragostea

You may also like

Post a new comment