Evenimentul a fost sărbătorit în primul an de aproximativ 20 de milioane de cetățeni americani, iar după numai 2 decenii de un număr de 10 ori mai mare de participanți, din cadrul a 141 de țări. Din anul 1990, Ziua Pământului a început să fie sărbătorită și în țara noastră.
Câteva date despre Pământ
Denumită Planeta Albastră, Terra este a treia planetă de la Soare și a cincea ca mărime din sistemul solar. Formată în urmă cu peste 4 miliarde de ani și suferind numeroase procese de ordin geologic și biologic, planeta este în prezent înconjurată de trei învelișuri gazoase de atmosferă, denumite troposferă, stratosferă și ionosferă. Acestea au în componență gaze, azot, hidrogen, oxigen și dioxid de carbon, combinații ce favorizează apariția și dezvoltarea propice a vieții. Hidrosfera (zona de apă) totalizează peste 70% din suprafața Terrei și adăpostește în adâncurile sale numeroase specii de vietăți marine. Litosfera, respectiv structura internă a Pământului, este partea formată din materiale solide (magmă, compuși de fier și metale grele) și din partea cutată de relief (dealuri, munți, câmpii). Modul în care resursele naturale existente în acest spațiu au fost exploatate de-a lungul timpului a condus la riscul ca, pe viitor, calitatea vieții și însăși existența sa să fie puse sub semnul întrebării.
Rolul conservării naturii
Mii de organizații nonguvernamentale din întreaga lume militează pentru conservarea și economisirea resurselor naturale, precum și pentru protejarea speciilor de animale pe cale de dispariție. Resursele naturale sunt tot mai reduse în raport cu o structură populațională aflată în permanentă creștere. Astfel, pentru a proteja biodiversitatea, oamenii trebuie să ocrotească ecosistemele apelor, pădurilor, regiunilor de pășune, de tundră sau de luncă. Prin păstrarea zonelor împădurite și prin interzicerea defișării acestora se poate menține o atmosferă sănătoasă cu rol în ocrotirea habitatelor sălbatice și în evitarea degradării bazinelor hidrografice. Echilibrul ecologic al solului și al apei poate fi păstrat prin evitarea poluării cu substanțe nocive, prin gospodărirea resurselor și perfecționarea noilor tehnologii. Gazele cu efect de seră distrug stratul de ozon, provocând schimbări ale climei și efecte devastatoare asupra vieții, apei și Pământului.
Manifestări de Ziua Pământului
Evenimentele realizate cu această ocazie, de la plantarea pomilor, curățarea spațiilor verzi, desfășurarea proiectelor școlare și până la întrunirile în scop educațional, încearcă să aducă la cunoștința populației rolul responsabilității civice, impactul schimbărilor climaterice petrecute pe glob și necesitatea dezvoltării în cadrul comunităților a unui comportament ecologic adecvat.
Citeste si:
- Trucuri care te vor ajuta să-ți economisești banii pentru haine
- În orice rău există un bine. Ce lecții bune de viață ne aduce pandemia
- 9 fructe și legume care îți detoxifică organismul
Cristian Niculescu/ sursa foto: pixabay.com
Comments
You may also like
-
30 May
Cum să-ți transformi baia într-un centru SPA destinat relaxării totale
Casa și grădinaPoți să creezi în propria casă atmosfera de relaxare supremă din centrele SPA, dacă ții ...
-
07 Jan
Micii saltimbanci și… marii arhitecți
Casa și grădinaFilmele despre suricate încântă mic și mare. Santinela Atentă, suricata scrutează orizontul. Își poate detecta ...
-
05 Jan
Sfatul nostru – Sa traim inteligent
Casa și grădinaAceste sfaturi vă fac gospodăria mai sigură, reducând riscul de accidentare Iarna este un anotimp ...
-
01 Aug
4 secrete pe care trebuie să le știi pentru a face casa lună în doar 10 minute
Casa și grădinaSă faci curățenie în întreaga casă poate fi o activitate istovitoare și de lungă durată. ...