(P) Regizorul Adam Soch, la Muzeul de Arta Moderna din New York

05 June of 2018

Adam Soch, un cunoscut regizor romano-american, este prezent, cu filmul documentar Reza Abdoh: Theater Visionary, la Muzeul de Arta Moderna (MoMA PS1) din New York.

Celebrul muzeu american a organizat prima mare retrospectiva dedicata regizorului de teatru avangardist Reza Abdoh. In cadrul acestei expozitii, se proiecteaza si materialele video ale lui Adam Soch despre Reza, pe care acesta le-a inclus in documentarul Reza Abdoh: Theater Visionary, prezent deja in multe festivaluri internationale de film.

Expozitia a fost deschisa duminica, 3 iunie 2018, la MoMA PS1, la New York, si va putea fi vazuta pana in data de 3 septembrie 2018. Dupa care, aceasta expozitie va fi prezentata, in perioada 2 februarie – 29 aprilie 2019, la KW Institute for Contemporary Art din Berlin.

“Am colaborat cu Reza, unul dintre cei mai bine cotati artisti ai anilor ’90, din Los Angeles, New York si Europa inca de la inceputul carierei sale. Am vazut ceva deosebit in abilitatea si felul lui de a percepe nu numai teatrul, dar si lumea din jurul sau. Am devenit nu doar foarte buni colaboratori, dar si prieteni. Am continuat sa fiu admiratorul creativității, îndrăznelei și imaginației sale. Avea încredere în mine foarte mare permitandu-mi să filmez orice vreau, oricând. S-a dovedit a fi o binecuvântare uimitoare. Am fost atat de incantat incat produceam cu Reza ceea ce regiza. In plus, filmam si procesul de repetitii cu actorii. La un moment dat Reza a devenit foarte bine cotat in lumea teatrului american si european. Am continuat sa colaboram, eu facand si design pentru piesele sale de teatru, care deveneau din ce in ce mai de success. Insa filmam si piesele sale. Astfel ca am devenit arhivarul lui oficial. In 1995, cand Reza a decedat in New York la o varsta frageda – 32 de ani, am ramas in posesia unui vast material video si printat. Reza a lasat in testamentul sau sa nu se mai prezinte cele opt piese de teatru scrise de el, dar nu a mentinut nimic de materialul video pe care l-am filmat. Asa ca, dupa 18 ani de la moartea lui, am primit drepturile din partea familiei sale de a face un documentar. A fost enorm de greu, dar a meritat”, a declarat regizirul Adam Soch.

Reza Abdoh – Theater Visionary (2015) prezinta impactul muncii explozive a regizorului de teatru Reza Abdoh, scos la iveală, la douăzeci de ani de la moartea sa, cu imagini din spectacolele sale și interviuri exclusive cu cei apropiați lui: familie, prieteni, actori, critici de arta, regizori. “Îl întâlnești pe Reza Abdoh o dată în viață”, declara cunoscutul regizor de opera, teatru si film Peter Sellars.

Reza Abdoh (1963-1995) este cunoscut, respectat si apreciat pentru lucrarile sale experimentale de mari dimensiuni, deseori desfășurate în afara mediului teatral tradițional. Create împreună cu compania sa, Dar A Luz, piesele lui au fost jucate – la inceputul anilor ’90 – în mansarde, hoteluri, pe străzile din New York, Los Angeles și Europa. Imaginația expresivă a lui Abdoh a fost inspirată din tot ceea ce se înscrie în literatura clasică, prin prisma experienței sale de viata, la emisiunile de televiziune, la subiecte variind de la amintiri personale, la problemele rasiale, violența în America, represiunea sexuală, cruzimea și moartea în contextul peisajului politic american din anii 1990.

Reza Abdoh: Theater Visionary, Documetary Film – 3 minute Trailer from Adam Soch on Vimeo.

Filmul documentar Reza Abdoh – Theater Visionary, regizat de Adam Soch a fost prezentat in multiple festivaluri internationale de film din intreaga lume:  USA, Brazilia, Portugalia, Grecia, Armenia, Slovenia. Insa o mare recunoastere a filmului este faptul ca acesta este prezentat la MoMA, in cadrul marii retrospective dedicata celebrului regizor de teatru Reza Adboh, folosindu-se de arhiva video pe care Adam Soch a creat-o si cultivat-o ani de-a randul.

“Am primit laude si premii pentru film, dar faptul ca Muzeul de Arta Moderna din New York a vazut valoare in arta lui REZA ABDOH, prin prizma filmului meu, pot sa spun pe ardeleneste: “Na, așe da!” Este cea mai mare onoare primita vreo data, si nu numai, pentru ca acum marele artist Reza va fi cunoscut si recunoascut de artistii prezenti si viitori din intreaga lume”, ne-a declarant regizorul Adam Soch.

De asemenea, acesta isi doreste sa prezinte acest film si in Romania.

Comments

comments

icce fest

Previous:

 (P) Tehnologia revoluționează sistemul medical și industria farmaceutică

accesorii baie

Next:

Afla care sunt principalele tipuri de accesorii baie de la comercianti specializati

You may also like

Post a new comment