I-am vazut pe săracii de pe Muntele de Aur!

05 October of 2011

“Ajută și tu” – caravana umanitară desfășurată încă din anul 2009 de revistele Ioana și Autoshow alături de partenerii lor, a poposit la mijlocul lunii septembrie 2011 pe meleagurile județului Tulcea, în mijlocul unora dintre cele mai sărace sate aflate în partea de sud-est a României.

“An de an încercăm să descrețim frunți brăzdate adânc de îngrijorare. An de an oameni care nu sperau că vor mai avea numai și numai pentru ei o pungă de orez, de făina sau o sticlă de ulei, ne privesc mirați și ne întreabă “de ce”? Pentru că suntem oameni și pentru că sunt, și ei, ca și noi, oameni!”
Adina Gheorghe – Marketing Manager BURDA ROMÂNIA

Edițiile organizate anterior ale caravanei umanitare “Ajută și tu”, au dezvăluit faptul că există oameni care au nevoie de ajutor, și care, în pofida muncii depuse, a seriozității și a perseverenței lor, nu pot depăși momentele de cumpănă ale vieții fără ajutorul semenilor.

Cu sprijinul oferit de autoritățile comunei Stejaru în susținerea campaniei, au fost acordate școlii din localitate rechizite și echipament sportiv pentru un număr de 145 de elevi proveniți din familii cu situație financiară precară. La școala generală din Stejarul, copiii din localitățile Altân Tepe (trad.: Muntele de Aur) și Vasile Alecsandri vin și învață alături de cei de aici, deoarece în satele din care provin școlile au fost desființate.

Caravana a mers apoi mai departe, până în localitatea Altân Tepe, un sat minier ai cărui locuitori au rămas fără locuri de muncă, ca urmare a închiderii minei de cupru și aur în anul 2003. Exploatarea minieră de la Altân Tepe a fost singura de acest fel din sud-estul țării, cu funcționare permanentă timp de 105 ani. Numărul locuitorilor a devenit în prezent, de cinci ori mai redus ca în urmă cu 10 ani, cei plecați căutându-și de lucru în alte localități, majoritatea celor rămași fiind formată din pensionari în vârstă, lipsiți de venituri și aflați la limita subzistenței. Cuminți, bătrânii satului au așteptat să fie strigați de pe listele livrate de către primărie și să-și primească pachetele cu ulei, orez, pateu de ficat și biscuiți. Pachete asemănătoare au fost distribuite și unor locuitori săraci din satul Vasile Alecsandri.

Atunci când caravana a sosit în localitatea Baia, biserica cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului” destinație a campaniei umanitare, era cufundată în liniște de parcă nimeni nu ar fi știut de sosirea acesteia. Mare a fost mirarea tuturor celor ajunși aici, atunci când preotul satului a intrat în biserică și a ieșit în scurt timp însoțit de un alai de cetățeni. Toți așteptaseră liniștiți în biserică, așezați în strane, încă de la primele ore ale dimineții. Rând pe rând, fiecare dintre cei prezenți a plecat cu câte un pachet cu alimente acasă.

Împreună cu angajații bisericii, caravana umanitară a mers mai departe, în satul Panduru, acolo unde a împărțit ultimele pachete cu ajutoare câtorva familii sărace.

În total, au fost distribuite ajutoare unui număr de 350 de persoane. Pe această cale, revistele Ioana și Autoshow mulțumesc partenerilor săi din acest an, companiilor: Carrefour România, NOR Security, BNB, Fundația SERA România, Mitsubishi Motors, Nissan Romania, Chevrolet România, Citroen România, Isuzu România.

Comments

comments

Previous:

Casa Lux te surprinde!

Next:

Ioana visul copiilor îți prezintă noul număr special: VINE BARZA

You may also like

Post a new comment