Promisiuni la începutul Noului An

23 November of 2009

Ce ne propunem și ce facem pentru a ne materializa dorințele?

Ce mai zboară timpul! Când a trecut şi anul ăsta? Parcă ieri sărbătoream cu familia şi prietenii Crăciunul şi sosirea Anului Nou. Acum suntem în 2009! Cum s-a dus 2008, cine mai ştie?
Am început anul trecut cu o mulţime de promisiuni şi rezoluţii. Ne-am ţinut de ele? Unii doar puţin, alţii mai mult. Unele au rămas acolo, cât „să ne tragă de mânecă“, poate, pentru anul următor!
Dvs. ce lucruri v-aţi propus să faceţi în acest an? Ce promisiuni v-aţi făcut vouă înşivă? Care au fost promisiunile la începutul anului trecut? Încă lucraţi la îndeplinirea lor sau aţi uitat de ele?
De multe ori, ne amăgim cu vorbe şi angajamente, dar, de fapt, ştim prea bine că importante sunt doar faptele.
Trăim într-o lume în care contează acţiunea. Fără acţiune nu am vedea niciun rezultat. În caz că aţi abandonat visul anului, nu este prea târziu să îl reluaţi. Începeţi să mergeţi pe urmele visului în realitate şi veţi vedea unde veţi fi la sfârşitul anului!
Niciodată nu e prea târziu pentru un nou început!

Ce este rezoluţia de Anul Nou?

Promisiuni… / Foto: Guliver/Getty Images

Promisiuni… / Foto: Guliver/Getty Images

Este un angajament pe care îl faceți pentru a îndeplini un proiect, a vă schimba un obicei în stilul de viaţă, astfel încât să fie avantajos pentru dvs.
Aceste angajamente tip rezoluţie se fac în preajma Anului Nou. Pentru că atunci vine vremea bilanţului cu noi înșine. Unele angajamente rămân neîmplinite sau abandonate, altele se conturează puţin câte puţin. La sfârşitul anului vedeți ce a mers şi ce nu din promisiunea făcută.
Rezoluţiile de Anul Nou sunt exemple de planificare anticipată. Conform acestor rezoluţii vă puteţi face pla­-­nuri pe intervale de timp scurte, medii, dar şi pe termen lung.

Top rezoluţii de Anul Nou

Anul Nou a fost întotdeauna o ocazie de a privi spre trecut, dar mai important este că asigură o privire spre viitor. Este momentul în care ne gândim la schimbările pe care ni le dorim sau de care avem nevoie şi de ceea ce putem face pentru a ne îndeplini aceste dorinţe. Fiecare om vrea să se depăşească pe sine, să se îmbunătăţească, să aibă un „motor“ care să-l facă să meargă mai departe.
Un studiu efectuat de Albrecht Powell şi difuzat pe site-ul about.com a identificat cele mai frecvente rezoluţii pe care oamenii şi le propun cu ocazia Anului Nou:
1. Mai mult timp alături de familie şi prieteni
Pentru că lumea este foarte ocupată cu serviciul şi afirmarea profesionanlă, mulţi îşi propun să acorde mai mult timp prietenilor și ieșirilor cu aceștia, dar şi mai multe seri petrecute în familie.
2. Să faceți mai multă mişcare
Exerciţiile regulate au fost asociate cu beneficii pentru sănătate. Exerciţiul fizic, mişcarea vă fac să arătaţi mai bine, să vă simţiți mai bine. De aceea, există pe lista rezoluţiilor: „să fac mișcare pentru a mă menţine în formă.“
3. Să urmați cu strictețe o dietă
„Anul ăsta intru la dietă, gata, nu se mai poate. Să treacă sărbătorile şi Anul Nou şi mă apuc. Merg la nutriţionist, la sală, o să arăt foarte bine! Aşa am zis şi anul trecut? …Nu îmi mai amintesc bine.“ Vă sună cunoscut, nu-i aşa?
4. Să renunțați la fumat
Chiar dacă ați mai încercat şi nu ați reuşit, nu vă lăsați! În medie, fumătorii încearcă de 3-4 ori până a se lăsa definitiv. Începeţi să vă bucuraţi de viaţa fără fumat. Există programe de consiliere promovate fie de Ministerul Sănătăţii, fie de organizaţii neguvernamentale, care vă pot ajuta.
5. Să vă bucurți mai mult de viaţă
Să te bucuri mai mult de viaţă a devenit o rezoluţie atractivă pentru că ajută oamenii să devină mai sănătoşi, mai împliniţi. De aceea, sfatul nostru ar fi să încercaţi un nou hobby, de exemplu să învăţaţi să schiaţi. Dacă nu, mergeţi la teatru. Înscrieţi-vă la cursuri de dans sau la sala de sport de lângă casă. Încercaţi masaj sau înot dacă sunteţi o fire mai sportivă. Important este să faceţi ce vă place!
6. Să renunțați la consu­mul exagerat de alcool
Dacă unii sunt gata să îşi facă o asemenea promisiune,  mulţi nu sunt deloc pregătiți. Și asta pentru că perioada sfârşitului de an şi începutul noului an este plină de sărbători, deci, prielnică pentru chef, voie bună şi puţin alcool. Fie că vreţi să renunţaţi de tot, fie să reduceţi consumul, nu vă daţi bătuţi. Puteţi apela la ajutor specializat.
7. Să scăpați de datorii/ să nu mai faceți altele
Au fost banii o sursă foarte mare de stres în anul care a trecut? Anul acesta puteţi să vă opriţi în a face noi datorii şi împrumuturi. Ocupaţi-vă mai mult de viaţa spirituală. Să vedeţi ce se întâmplă! Oricum se vor lua mai puține credite din cauza noilor reglementări.
8. Să învăţați ceva nou
Aici poate intra o schimbare în carieră, adoptarea unui alt domeniu sau, poate, învăţarea unei limbi străine. Chiar dacă este vorba de un curs nou sau de o carte nouă,  va fi foarte uşor să vă ţineţi de cuvânt pentru că oferta este foarte largă! Librării sunt destule, iar cursuri de limbi străine, dansuri, design interior apar din ce în ce mai mult pe piaţă.
9. Să-i ajutaţi pe alţii mai puțin norocoși
O rezoluţie populară, altruistă este să-i ajuţi pe alţii. Voluntariatul abia începe să fie cunoscut, la noi. Dar
n-ar strica să-l luați în calcul, deoarece vă poate da un sentiment de împlinire care merită încercat. Puteţi ajuta un copil sau un bătrân. Puteţi dona mobilă, haine, cărţi ce vă sunt de prisos organizaţiilor care se ocupă de ajutorarea copiilor şi a familiilor mai sărace.
10. Să deveniți mai organizată
Organizarea ocupă un loc foarte important pe lista preocupărilor de Anul Nou. Fie că vreţi o casă mai ordonată, în aşa fel încât să puteţi invita musafiri, fie că la birou vreţi să vă mai adunaţi astfel încât să găsiţi ceea ce căuţaţi cu ochii închişi, organizare să fie! Merită efortul să stabiliţi nişte obiective în aşa fel încât să reuşiţi pas cu pas. O schimbare peste noapte nu este, însă, o rezoluţie realistă!

De ce avem nevoie de rezoluţii?

O să spuneţi: nu e suficient de planificată viaţa noastră? Nu e plină de proiecte, obiective, paşi mărunţi, paşi repezi, la serviciu, acasă, de ce noi planuri?
Specialiştii spun că primele zile ale noului an sunt cele mai importante pentru planificare. Sunt zilele cele mai prielnice pentru a face bilanţul anului trecut şi a stabili o direcţie pentru anul ce va să vină.
Cum să fac să reuşesc în ceea ce îmi propun?
Mulţi oameni îşi propun lucruri nepractice şi imposibile, care le produc şi multă tristeţe când nu reuşesc să le ducă la îndeplinire.
Încercaţi să aflaţi ce este uşor, ce vi se potriveşte mai bine şi mergeţi în direcţia naturală ce vă e caracteristică.
Treceţi pe „listă“ numai scopurile realiste:
Ce ar trebui să conţină lista rezoluţiilor?
■ să deveniţi o persoană mai bună
■ să obţineţi o viaţă mai confortabilă
Luminiţa care ar trebui să vă ghideze visele este schimbarea în bine pentru anul care vine!

Psiholog Oana Pescaru

Comments

comments

Previous:

Lectură pentru… relaxare

Next:

Un miez de lectură… captivant

You may also like

Post a new comment