Probleme cu tiroida: semne si simptome

16 January of 2015

Zeci de milioane de oameni din întreaga lume au o problemă cu tiroida, dar cei mai mulți dintre ei nici nu știu acest lucru!

Nu reușiți să scăpați de kilogramele în plus cu niciun regim de slăbire? Vă simțiți obosită, aveți frecvent diaree sau cons­­tipație? Este posibil ca la originea acestor probleme să se afle un dezechilibru în activitatea glandei tiroide.

Când tiroida nu funcționează corect, pot apărea tot felul de probleme: obezitate, maladii cardiace, depresie, anxietate, disfuncții sexuale, căderea părului etc. Iată de ce este important ca tulburările tiroidiene să fie depistate la timp. Haideți să vedem care sunt semnele ce pot trăda o hipo- sau hipertiroidie. Rețineți însă că nu este nevoie să se manifeste toate aceste simptome pentru a bănui că aveți o problemă cu tiroida.

OBOSEALĂ
Oboseala și somnolența sunt cele mai frecvente simptome.
■ Dacă aveți hipotiroidie este posibil să dormiți chiar și 8-10 ore pe noapte, dar dimineața când vă treziți puteți simți că nu ați dormit suficient. Un alt semn ce poate trăda o tulburare a tiroidei este faptul că pe parcursul zilei simțiți nevoia să trageți un pui de somn pentru a putea funcționa normal.
■ Spre deosebire de hipotiroidie, când nevoia de somn este mai mare decât ar fi normal, în hipertiroidie se manifestă insomnia, astfel că oboseala resimțită peste zi este consecința lipsei de somn.

MODIFICAREA GREUTĂȚII
Modificările inexplicabile în greutate (vă îngrășați sau slăbiți) pot trăda un dezechilibru în activitatea tiroidei.
■ Dacă suferiți de hipotiroidie ați putea observa că, dintr-odată, începeți să vă îngrășați, chiar dacă nu mâncați mai mult ca înainte sau că aveți o poftă de mâncare mai scăzută. Mai mult decât atât, veți constata că eforturile de a scăpa de kilogramele în plus nu dau niciun rezultat, în ciuda faptului că urmați tot felul de regimuri de slăbire sau faceți regulat exerciții fizice.
■ În caz de hipertiroidie, dimpotrivă, ob­servați că deși mâncați la fel sau chiar mai mult ca înainte cântarul arată că ați scăzut în greutate.

MODIFICAREA VALORII COLESTEROLULUI
Bolile tiroidiene pot crește sau scădea valorile colesterolului.
■ Aveți colesterolul mai mare decât normal, iar valoarea lui se încăpățânează să rămână crescută, în ciuda faptului că urmați o dietă săracă în grăsimi, faceți exerciții fizice sau luați medicamentele prescrise de medic pentru a scădea colesterolul? Este posibil să aveți hipotiroidie.
■ O valoarea neobișnuit de mică a colesterolului poate indica existența hipertiroidiei.

TULBURĂRI DE TRANZIT INTESTINAL
■ Când glanda tiroidă secretă prea puțini hormoni (hipotiroidie), metabolismul este încetinit: alimentele sunt transformate în energie într-un ritm mai lent decât ar fi normal. În consecință, sunt încetinite și digestia și tranzitul intestinal, ceea ce conduce la apariția cons­tipației cronice.
■ În hipertiroidie lucrurile stau exact pe dos: rata metabolismului este crescută, deci sunt accelerate atât digestia, cât și tranzitul intestinal, ceea ce se traduce prin diaree cronică.

MODIFICĂRI LA NIVELUL PIELII ȘI PĂRULUI
Părul și pielea, fiind în mod special afectate de tulburările tiroidiene, își pierd calitățile.
■ În hipotiroidie pielea devine aspră, uscată și se îngroașă, la fel și părul: este aspru, fragil, uscat, se rupe cu ușurință la pieptănat, cade, sprâncenele se răresc la extremitatea exterioară.
■ Unul dintre semnele ce pot trăda hipertiroidia este faptul că pielea devine fragilă și subțire, iar căderea părului poate fi severă.

TULBURĂRI MENSTRUALE
■ În hipotiroidie sângerările menstruale devin abundente, durata dintre cicluri se scurtează, menstruațiile sunt dureroase.
■ Dacă menstruațiile devin neregulate, dacă intervalul dintre cicluri se mărește sau sângerările sunt mai puțin abundente ca înainte, este posibil să suferiți de hipertiroidie.

DEPRESIE ȘI ANXIETATE
■ Când se secretă prea puțini hormoni tiroidieni se produc modificări de dispo­ziție mai mult sau mai puțin accentuate. Unele persoane resimt tristețe, pesimism, lipsă de chef, în timp ce altele se confruntă cu adevărate depresii.
■ Hipertiroidia este caracterizată mai degrabă de stări de nervozitate, schimbări bruște de dispoziție (acum râdeți, acum plângeți), anxietate, atacuri de panică.

SENSIBILITATE LA CALD/FRIG
Hormonii tiroidieni sunt implicați în mecanismul de termoreglare a corpului. Drept urmare, când tiroida secretă o cantitate prea mare sau prea mică de hormoni, organismul se adaptează cu dificultate la temperatura de mediu.
■ În hipotiroidie aveți sensibilitate mărită la frig, ceea ce vă face să resimțiți disconfort termic și atunci când temperatura ambiantă este plăcută. Chiar și în interior, îmbrăcată bine, vă cuprind fiorii.
■ Dacă tiroida secretă prea mulți hormoni (hipertiroidie), suportați cu greu căldura. Noaptea, în special, aveți bufeuri de căldură și transpirați abundent.

SLĂBICIUNE MUSCULARĂ
Pot apărea diverse neplăceri la nivelul mușchilor și articulațiilor:
■ Hipotiroidia este caracterizată de senzație de furnicături sau amorțeală în mâini și degete, slăbiciune musculară generală, dureri și crampe musculare, dureri de articulații, rigiditate a articulațiilor.
■ În hipertiroidie apar: oboseală musculară, tremurături ale mâinilor, dificultate de a ridica brațele deasupra capului, dificultate în a ține strâns obiectele în mâini.

GUȘA
Gușa reprezintă creșterea în volum a glandei tiroide, adeseori vizibilă la baza gâtului (apare ca o umflătură sub mărul lui Adam, vizibilă în special când înghițiți). Gușa poate fi semnul hipotiroidiei sau hipertiroidiei. O gușă mică nu creează de obicei neplăceri, dar una mai mare poate presa traheea și pot apărea di­ficultăți la înghițit.

Remedii naturiste:
✽Cu un raport de 5 la 1 tulburările funcției tiroidiene sunt mai des întâlnite în rândul femeilor, datorită modificărilor hormonale pe care organismul acestora le resimte. Iodul este oligoelementul esențial în funcționarea corectă a glandei tiroide. Acesta este prezent în sarea iodată, ouă, alge, fructe de mare și produse lactate.

✽Nucile și sucul de lămâie sunt de asemenea recomandate. Pot fi consumate zilnic infuzii din coada-calului, gălbenele, drăgaică, salvie, traista-ciobanului sau tătăneasă.

Text: Angela Cîlțan/foto: pixabay.com

Citeste si:

Comments

comments

Previous:

Sănătate și confort în zone intime

Next:

Nodul la san: alarma sau nu?

You may also like

Post a new comment