Pro si contra albirii dintilor

04 May of 2015

Fotolia_80801160_Subscription_XL

Dinţi albi şi sănătoşi, așa îi vrem, mai ales că, pe lângă aspectul impecabil, un zâmbet strălucitor creşte şi încrederea în sine. De unde şi tentaţia irezistibilă de a le reda albul strălucitor când, din senin parcă, s-a cam pierdut. Soluţiile
de albire a dinților au însă și bune, și rele.

De unde acest aspect neplăcut al dinţilor?

Cauzele modificării nedorite a culorii acestora sunt multiple: moştenire genetică, înaintarea în vârstă, fumatul, obiceiul de a bea ceai negru, cafea, vin, sucuri carbogazoase, ori de a consuma frecvent alimente ce conţin coloranţi. Cum, din păcate, o igienă riguroasă şi detartrajul periodic nu sunt suficiente, va trebui să cauţi alte mijloace pentru dinți ca perlele. Trucuri la îndemână Ai la dispoziţie o multitudine de modalităţi de albire a dinţilor. Oricât ar părea de ciudat, pe primul loc nu se situează cea la care se recurge în cabinetul de stomatologie. E cel mai simplu așa, nu necesită mult timp şi poate nici nu costă cine ştie ce. Cu toate acestea, ar trebui să fie ultima opţiune. De ce? Ingredientele folosite sunt foarte puternice şi pot afecta structura dintelui, slăbindu-i forţa şi vulnerabilizându-l în faţa bacteriilor. La fel şi pasta de dinţi ori gelul cu efect de albire. Şi-atunci? Cu petele superficiale de pe dinţi, acea tentă gălbuie pe care au dobândit-o în timp, te poţi lupta şi singură, acasă. Şi chiar dacă nu există o metodă naturală de albire a dinţilor care să facă minuni, poţi recurge la câteva trucuri prin care să le dai un plus de strălucire şi să-i facă ceva mai albi, recurgând la soluţii naturale pe care le ai mai mereu la îndemână.

✔  Ulei de arbore de ceai O soluţie la care poţi recurge zilnic pentru a te spăla pe dinţi: gargara cu ulei de arbore de ceai. Adaugi într-o jumătate de pahar cu apă cinci picături de ulei de arbore de ceai şi îţi clăteşti gura cu soluţia obţinută. Efectul este imediat: dinţi curaţi, fără depuneri, mirosul neplăcut al gurii eliminat, piatra dentară înlăturată şi ea prin dizolvare, tenta de gălbui atenuată. Precauţii. Nu se clătesc dinţii cu ulei de arbore de ceai nediluat, poate afecta smalţul dentar.

✔  Cărbune activ Pisează o tabletă de cărbune activ până obţii o pulbere fină, apoi, după ce introduci mai întâi periuţa de dinţi în apă, presară pe ea puţin praf de cărbune şi plimb-o uşor pe deasupra dinţilor. Poţi amesteca praful de cărbune şi cu puţină pastă de dinţi, după care o foloseşti ca la periajul obișnuit. Dezavantajul acestui mijloc de albire a dinţilor constă în aceea că nu are efect imediat, ci abia după câteva proceduri. Precauţii. Nu este indicat să se recurgă prea des la o asemenea soluţie, ci de cel mult 2-3 ori pe lună. De obicei, rezultatul este vizibil abia după 30 de zile.

✔  Coajă de banană Cel mai inofensiv şi ieftin mod de a-ţi albi dinţii. Plus că-i simplu: freci timp de trei minute suprafaţa dinţilor cu partea interioară a unei coji de banană. După care îţi clăteşti gura cu apă. Asta-i tot, fără precauţii sau contraindicaţii. În plus, are şi un gust plăcut.

✔  Bicarbonat de sodiu sau sare Pregăteşte un suport din câteva straturi de tifon, aplică un pic de bicarbonat de sodiu deasupra, stropeşte-l cu apă şi freacă uşor şi lent suprafaţa dinţilor, pentru a da bicarbonatului posibilitatea să acţioneze. Nu face exces de zel, două minute sunt suficiente. La fel poţi proceda înlocuind bicarbonatul de sodiu cu sare. Precauţii. Pentru a nu afecta smalţul, limitează-te la a recurge la o asemenea soluţie cel mult o dată pe săptămână.

✔  Peroxid de hidrogen Înainte de a-l folosi, aminteşte-ţi că acesta este un înălbitor foarte puternic şi recurgerea prea des la ajutorul lui poate afecta iremediabil smalţul. Pentru a preveni un asemenea efect nedorit, amestecă mai întâi peroxidul (de concentrație 3%) cu aceeaşi cantitate de apă. Apoi, mai întâi spală-te bine pe dinţi, după care folosește ca pe o apă de gură soluţia pe care ai preparat-o. Atenţie şi la îndepărtarea urmelor de înălbitor din cavitatea bucală printr-o minuţioasă clătire a gurii. Precauţii. Poţi folosi acest procedeu de două ori pe zi, dar pentru ca smalţul să nu fie afectat, nu recurge la ea mai mult de șapte zile consecutiv pe lună. Dăunătoare sau nu? Doar de tine depinde. Oricât te-ar tenta să ai dinţi cât mai albi, la orice mijloc de albire a acestora ai recurge, trebuie să ţii seama de faptul că după fiecare procedură, smalţul dinţilor devine tot mai subţire. Aşadar, cu măsură! Sigur, nu-ţi vor cădea dinţii, dar, dacă exagerezi, ar putea deveni foarte sensibili şi le scade rezistenţa. Iar smalţul dentar, odată distrus, nu mai poate fi refăcut nicicând.

Credit foto: © Syda Productions / Fotolia

Comments

comments

Previous:

Puterea vindecatoare a argilei

Next:

Cand stresul ne imbolnaveste

You may also like

Post a new comment