Părinți relaxați, o rețetă pentru a avea copii fericiți

23 March of 2012

Credit foto: wavebreakmedia ldt, 2012/Shutterstock.com

Te simți depășită ca pă­rinte? Ai mereu im­pre­sia că nu faci bine, te enervezi, te simți presată de timp, vinovată că nu stai prea mult cu copilul tău? Ai vrea să fii mai relaxată, mai puternică în ceea ce privește cali­tățile tale de pă­rin­te? Acele zile în care aveai controlul asupra vieții le poți retrăi și reactiva dacă știi cum să dai o structură vieții tale prin echilibrarea activităților: mun­că, timp liber, odih­nă, copii, hobby-uri, prieteni.
Iată 5 metode prin care poți începe chiar acum să faci ordine, să reduci stresul și să ai sentimente pozitive asupra func­ției tale de părinte:

1 Lucrează pentru ru­tină – rutina este creată de pă­rinți pentru a-și ges­tiona programul lor zilnic, dar și pe al copiilor. Rutina vă permite și ție, și copilului să vă sim­țiți în si­gu­ranță. Creează un calendar. Scrie ce nevoi zilnice exis­tă, oră de oră. Scrie tim­pul acor­dat fiecărei acti­vi­tăți. De pildă: trezirea, dușul, ma­sa, îm­bră­ca­tul, pachetele etc. Sta­bilește sarcini și copiilor, nu prelua tu totul.
Efectele asupra copiilor: sentimente și gânduri poziti­ve. Ru­ti­na exclude incertitudinea și agi­ta­ția fără rost. Dacă zi de zi veghezi asupra ru­tinei, viața ta o să devină mai ușor de gestionat, iar copiii vor fi echilibrați.

2 Cultivă relația cu co­pilul tău – în fiecare zi oferă-i copilului tău un timp special, cel puțin jumătate de oră. Alege o activitate (jocuri, jucării, dansuri, glu­me, povești, parc) care hră­neș­te mintea și sufletul copilului și întărește legătura dintre voi. Aceste sesiuni zilnice de petrecere a timpului pentru și cu copilul tău vor  stimula creșterea lui în primul rând. Pe de altă parte, îți va permite să vezi lumea prin prisma copilului, să fii din nou copil. Astfel, sentimentele tale de suprasolicitare și povară vor dispă­rea ca prin minune.
Efectele asupra copiilor: Creș­terea emoțională a copilului și maturizarea lui sunt, în mare parte, reflectarea relației pe care o ai cu el. Când copilul te vede zâmbind, când ai o voce blândă, se creează o legătură să­nătoasă și relaxată, care vă aduce amândurora bucurie.

3 Creează limite – dacă știi să pui limite în re­lații, vei învăța să fii și relaxată. Limite în privința acțiunilor copilului, nu limite de cunoaștere. Dacă copilul de 4 ani fuge de lângă tine prin magazin, trebuie să introduci regula că nu are voie să fugă decât prin casă, nu și în afara ei. Definirea limitelor este necesară nu numai pentru liniș­tea ta, dar și pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Nu uita că limitele trebuie adap­tate la vârs­ta copilului. Dacă nu știi să pui limite, vei avea un copil răsfățat, egoist, frus­trat, agi­tat, care crede că totul i se cuvine. Limitele adecvate îi vor permite mai târziu să aibă relații sănătoase.

4 Fă-ți timp pentru fa­milie – uneori mai puțin înseamnă mai mult. Începe prin a face mai puține în fiecare zi. Copiii se bu­cură cel mai mult de timpul liber al pă­rin­ților. Când mergi în prea multe di­recții în același timp, creezi stres și încordare. Uită-te la calendarul zilnic și vezi ce activități pot fi reduse sau eliminate.
Efectele asupra copiilor: copiii vor aștepta să se distreze cu voi, să aibă sentimentul că aparțin unei familii unite și fericite. Asta vor căuta să întemeieze și ei când vor fi mari.

5 Fă-ți timp pentru tine – asta pentru a-ți reaminti că ai control asupra vieții tale și pentru că trebuie să ai grijă de tine. Să te simți bine este foarte important pentru starea ta de sănătate și sentimentul împlinirii. Dacă vrei să ai timp pentru tine, cheamă ajutoare (bonă, mamă, vecină, prietenă).  Orice ai face și orice îți dă o stare de bine – citit, grădinărit, desenat etc. – timp pe­trecut cu prietenii, gim­nastică, sau pur și simplu dacă stai pe canapea de una singură vei avea beneficii.
Să fii bună cu tine ca persoană este cel mai bun lucru pe care-l poți face în viață. Cum te tratezi tu pe tine va învăța și copilul să se trateze pe el. Respect de sine, viață echilibrată, bucuria de a trăi sunt valori pe care copilul le va duce mai departe dacă i le insufli de mic. Dacă ție îți va fi bine, îi va fi bine și copilului (acum și mai târziu, ca adult), și partenerului tău.

Oana Pescaru

Celelalte sfaturi pentru a fi un părinte mai relaxat le poți citi în numărul 6/2012 al revistei “Ioana”, acum pe piață.

Comments

comments

Previous:

Cum reacționezi când copilul se îndrăgostește pentru prima oară

Next:

“Cum am ajuns în burta ta?”

You may also like

Post a new comment