Te simți depășită ca părinte? Ai mereu impresia că nu faci bine, te enervezi, te simți presată de timp, vinovată că nu stai prea mult cu copilul tău? Ai vrea să fii mai relaxată, mai puternică în ceea ce privește calitățile tale de părinte? Acele zile în care aveai controlul asupra vieții le poți retrăi și reactiva dacă știi cum să dai o structură vieții tale prin echilibrarea activităților: muncă, timp liber, odihnă, copii, hobby-uri, prieteni.
Iată 5 metode prin care poți începe chiar acum să faci ordine, să reduci stresul și să ai sentimente pozitive asupra funcției tale de părinte:
1 Lucrează pentru rutină – rutina este creată de părinți pentru a-și gestiona programul lor zilnic, dar și pe al copiilor. Rutina vă permite și ție, și copilului să vă simțiți în siguranță. Creează un calendar. Scrie ce nevoi zilnice există, oră de oră. Scrie timpul acordat fiecărei activități. De pildă: trezirea, dușul, masa, îmbrăcatul, pachetele etc. Stabilește sarcini și copiilor, nu prelua tu totul.
Efectele asupra copiilor: sentimente și gânduri pozitive. Rutina exclude incertitudinea și agitația fără rost. Dacă zi de zi veghezi asupra rutinei, viața ta o să devină mai ușor de gestionat, iar copiii vor fi echilibrați.
2 Cultivă relația cu copilul tău – în fiecare zi oferă-i copilului tău un timp special, cel puțin jumătate de oră. Alege o activitate (jocuri, jucării, dansuri, glume, povești, parc) care hrănește mintea și sufletul copilului și întărește legătura dintre voi. Aceste sesiuni zilnice de petrecere a timpului pentru și cu copilul tău vor stimula creșterea lui în primul rând. Pe de altă parte, îți va permite să vezi lumea prin prisma copilului, să fii din nou copil. Astfel, sentimentele tale de suprasolicitare și povară vor dispărea ca prin minune.
Efectele asupra copiilor: Creșterea emoțională a copilului și maturizarea lui sunt, în mare parte, reflectarea relației pe care o ai cu el. Când copilul te vede zâmbind, când ai o voce blândă, se creează o legătură sănătoasă și relaxată, care vă aduce amândurora bucurie.
3 Creează limite – dacă știi să pui limite în relații, vei învăța să fii și relaxată. Limite în privința acțiunilor copilului, nu limite de cunoaștere. Dacă copilul de 4 ani fuge de lângă tine prin magazin, trebuie să introduci regula că nu are voie să fugă decât prin casă, nu și în afara ei. Definirea limitelor este necesară nu numai pentru liniștea ta, dar și pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Nu uita că limitele trebuie adaptate la vârsta copilului. Dacă nu știi să pui limite, vei avea un copil răsfățat, egoist, frustrat, agitat, care crede că totul i se cuvine. Limitele adecvate îi vor permite mai târziu să aibă relații sănătoase.
4 Fă-ți timp pentru familie – uneori mai puțin înseamnă mai mult. Începe prin a face mai puține în fiecare zi. Copiii se bucură cel mai mult de timpul liber al părinților. Când mergi în prea multe direcții în același timp, creezi stres și încordare. Uită-te la calendarul zilnic și vezi ce activități pot fi reduse sau eliminate.
Efectele asupra copiilor: copiii vor aștepta să se distreze cu voi, să aibă sentimentul că aparțin unei familii unite și fericite. Asta vor căuta să întemeieze și ei când vor fi mari.
5 Fă-ți timp pentru tine – asta pentru a-ți reaminti că ai control asupra vieții tale și pentru că trebuie să ai grijă de tine. Să te simți bine este foarte important pentru starea ta de sănătate și sentimentul împlinirii. Dacă vrei să ai timp pentru tine, cheamă ajutoare (bonă, mamă, vecină, prietenă). Orice ai face și orice îți dă o stare de bine – citit, grădinărit, desenat etc. – timp petrecut cu prietenii, gimnastică, sau pur și simplu dacă stai pe canapea de una singură vei avea beneficii.
Să fii bună cu tine ca persoană este cel mai bun lucru pe care-l poți face în viață. Cum te tratezi tu pe tine va învăța și copilul să se trateze pe el. Respect de sine, viață echilibrată, bucuria de a trăi sunt valori pe care copilul le va duce mai departe dacă i le insufli de mic. Dacă ție îți va fi bine, îi va fi bine și copilului (acum și mai târziu, ca adult), și partenerului tău.
Oana Pescaru
Celelalte sfaturi pentru a fi un părinte mai relaxat le poți citi în numărul 6/2012 al revistei “Ioana”, acum pe piață.
Comments

Previous:
Cum reacționezi când copilul se îndrăgostește pentru prima oară

Next:
“Cum am ajuns în burta ta?”
You may also like
-
18 Jul
Cum să-ți crești copiii pentru a face față stresului de mâine
FamilieOamenii se simt stresați atunci când își dau seama că nu pot controla situația, că ...
-
05 Mar
O femeie puternică are în spate o mamă puternică
FamilieLegătura dintre mamă și fiică a fost întotdeauna deosebit de puternică și este un element ...
-
28 Jun
Ghidul părinților responsabili. Cum îți pregătești copilul pentru plecarea la facultate
FamilieAți trecut împreună prin emoțiile primei zile de școală, ale admiterii la liceu, ale Bacalaureatului, ...
-
29 Mar
Situații penibile în pat
Relații și sexNimeni nu recunoaște, dar lucruri de genul ăsta pur și simplu se întâmplă… ➼ Vânticel de ...