Primele lecții de economie

31 January of 2012

Credit foto: Petrenko Andriy, 2012/Shutterstock.com

Într-o lume a consumerismului, a dorinței de înavuțire și prosperitate,  valoarea banilor și a puterii legate de deținerea lor este una deloc neglijabilă.
De aceea mesajele transmise încă din fragedă copi­lărie sunt foarte importante pentru evo­lu­ția copiilor, pentru formarea simțului banilor, gestio­nării lor, într-un cuvânt, a res­pon­sabili­tății față de bani. Atitudinea părinților față de bani repre­zintă un model pentru copii.
Cum pot părinții să le transmită valori sănătoase în legătură cu importanța banilor vom vedea în continuare. Întâi de toate să trecem în revistă ce înțeleg copiii și ce cunoștințe despre bani pot asimila la fiecare vârstă.

Preșcolarii
Până la 6 ani, copiii cer dulciuri, jucării și se așteaptă să le pri­mească. Degeaba le spui „nu are mami bani acum“… Dar datoria părinților este să semnaleze. Odată cu înțele­gerea noțiunii de număr apar și primele semne ale înțelegerii noțiunii de „ban“.
Primele lecții despre bani pentru copiii mici constau în mesajele:
● banii trebuie respec­tați – nu aruncați cu banii sau nu tra­tați cu nesocotință cheltuielile casei dacă vreți să înțeleagă va­loarea lor. Copiii înva­ță fie și numai privindu-vă.
● adulții câștigă bani mun­cind – chiar dacă scoa­teți banii de la ATM și copiii își imagi­nează că ei „curg“ de undeva, e mo­men­tul să afle că banii câștigați sunt răsplata muncii depuse.
Când mergeți cu copiii la cum­părături, le puteți explica de lis­ta de cumpărături, despre alegerea anumitor produse. Dacă plătiți cu bani gheață, numărați împre­ună res­tul. Mesajele trans­mise acum se vor activa la momen­tul potrivit.
A le da totul când vor ei le trimite mesajul că orice li se cuvi­ne și că banii sunt ceva la care ai acces oricând.
Experții sugerează că educația privind banii trebuie să înceapă atunci când copilul e suficient de mare încât să înțeleagă că banii nu se înghit sau se rup.

Între 6 și 10 ani
Lumea reală e din ce în ce mai prezentă. Este timpul să învețe realitatea banilor, respectiv:
● să identifice banii, să știe diferența între mo­ne­de, iar apoi între monede și banii de hârtie.
● să poată face cumpărături mici și să pri­mească restul.
● să fie responsabili în pri­­vin­ța banilor – dacă au pierdut bani, trebuie să le resimtă pierderea. Nu îi înlocuiți. Așa îi pu­teți învăța să aibă grijă de ei.
● să înțeleagă faptul că lu­cru­rile costă! De la dulciuri, jucării, până la computere, televizoare și telefoane!
● să-și gestioneze banii de bu­zu­nar – pe care îi dați zilnic/săptămânal. Puteți introduce ideea de economie, de puș­cu­liță, pen­tru a strânge banii necesari pentru lucrurile dorite.

Între 11 și 13 ani
Pe măsură ce crește copilul, crește și răspunderea lui față de bani, la fel așteptările părinți­lor. Iată ce ar trebui să facă tinerii:
● să inițieze un plan de economisire – de pildă, pot strânge bani pentru tabăra de vară etc. Pe măsură ce economiile cresc, se pot face depuneri la bancă.
● să învețe să dăruiască – res­pon­sabilitate financiară în­seam­nă să și dăruiești. Chiar dacă e o sumă mică, este un prim pas în a-i ajuta pe ceilalți.
● să învețe să cheltuiască înțe­lept – acum pot să meargă la cumpărături la mall, deci au nevoie să știe ce este de calitate, de ce au nevoie și de ce nu, să evite să dea banii pe prostii.

Între 14 și 18 ani
La vârsta liceului cresc și nevoile, și dorințele. Acum trebuie să fie conștienți de lucrurile esen­țiale în privința banilor, pentru că peste câteva luni sau ani vor fi pe picioarele lor. Așadar, tinerii ar trebui:
● să obțină o slujbă part-
time – nimic nu-ți oferă o lecție mai bună despre bani decât să muncești pentru ei.
● să învețe despre investiții –  să înțeleagă cum funcționează planificarea banilor pentru viitor – „peste 1 an vreau să îmi cumpăr un computer“ etc.
● să înțeleagă bugetul familiei, că nu există un sac fără fund. Ar trebui să știe cum să întoc­mească un buget de cheltuieli și cum să îl gestioneze.
● să priceapă tipurile diferite de taxe – sănătate, șomaj etc.
● să facă economii pentru studii – facultatea bate la ușă.  Acesta este un obicei practicat în societatea americană, res­pon­sabilizează tinerii.

 

Oana Pescaru

 

Dacă vrei să afli și alte sfaturi despre cum să începi și să continui “lecțiile” despre bani cu copiii, citește continuarea materialului în numărul 3/2012 al revistei “Ioana”, acum pe piață.

Comments

comments

Previous:

Școala îi va scoate din mizerie

Next:

Adopția, avantaje și dezavantaje

You may also like

Post a new comment