Într-o lume a consumerismului, a dorinței de înavuțire și prosperitate, valoarea banilor și a puterii legate de deținerea lor este una deloc neglijabilă.
De aceea mesajele transmise încă din fragedă copilărie sunt foarte importante pentru evoluția copiilor, pentru formarea simțului banilor, gestionării lor, într-un cuvânt, a responsabilității față de bani. Atitudinea părinților față de bani reprezintă un model pentru copii.
Cum pot părinții să le transmită valori sănătoase în legătură cu importanța banilor vom vedea în continuare. Întâi de toate să trecem în revistă ce înțeleg copiii și ce cunoștințe despre bani pot asimila la fiecare vârstă.
Preșcolarii
Până la 6 ani, copiii cer dulciuri, jucării și se așteaptă să le primească. Degeaba le spui „nu are mami bani acum“… Dar datoria părinților este să semnaleze. Odată cu înțelegerea noțiunii de număr apar și primele semne ale înțelegerii noțiunii de „ban“.
Primele lecții despre bani pentru copiii mici constau în mesajele:
● banii trebuie respectați – nu aruncați cu banii sau nu tratați cu nesocotință cheltuielile casei dacă vreți să înțeleagă valoarea lor. Copiii învață fie și numai privindu-vă.
● adulții câștigă bani muncind – chiar dacă scoateți banii de la ATM și copiii își imaginează că ei „curg“ de undeva, e momentul să afle că banii câștigați sunt răsplata muncii depuse.
Când mergeți cu copiii la cumpărături, le puteți explica de lista de cumpărături, despre alegerea anumitor produse. Dacă plătiți cu bani gheață, numărați împreună restul. Mesajele transmise acum se vor activa la momentul potrivit.
A le da totul când vor ei le trimite mesajul că orice li se cuvine și că banii sunt ceva la care ai acces oricând.
Experții sugerează că educația privind banii trebuie să înceapă atunci când copilul e suficient de mare încât să înțeleagă că banii nu se înghit sau se rup.
Între 6 și 10 ani
Lumea reală e din ce în ce mai prezentă. Este timpul să învețe realitatea banilor, respectiv:
● să identifice banii, să știe diferența între monede, iar apoi între monede și banii de hârtie.
● să poată face cumpărături mici și să primească restul.
● să fie responsabili în privința banilor – dacă au pierdut bani, trebuie să le resimtă pierderea. Nu îi înlocuiți. Așa îi puteți învăța să aibă grijă de ei.
● să înțeleagă faptul că lucrurile costă! De la dulciuri, jucării, până la computere, televizoare și telefoane!
● să-și gestioneze banii de buzunar – pe care îi dați zilnic/săptămânal. Puteți introduce ideea de economie, de pușculiță, pentru a strânge banii necesari pentru lucrurile dorite.
Între 11 și 13 ani
Pe măsură ce crește copilul, crește și răspunderea lui față de bani, la fel așteptările părinților. Iată ce ar trebui să facă tinerii:
● să inițieze un plan de economisire – de pildă, pot strânge bani pentru tabăra de vară etc. Pe măsură ce economiile cresc, se pot face depuneri la bancă.
● să învețe să dăruiască – responsabilitate financiară înseamnă să și dăruiești. Chiar dacă e o sumă mică, este un prim pas în a-i ajuta pe ceilalți.
● să învețe să cheltuiască înțelept – acum pot să meargă la cumpărături la mall, deci au nevoie să știe ce este de calitate, de ce au nevoie și de ce nu, să evite să dea banii pe prostii.
Între 14 și 18 ani
La vârsta liceului cresc și nevoile, și dorințele. Acum trebuie să fie conștienți de lucrurile esențiale în privința banilor, pentru că peste câteva luni sau ani vor fi pe picioarele lor. Așadar, tinerii ar trebui:
● să obțină o slujbă part-
time – nimic nu-ți oferă o lecție mai bună despre bani decât să muncești pentru ei.
● să învețe despre investiții – să înțeleagă cum funcționează planificarea banilor pentru viitor – „peste 1 an vreau să îmi cumpăr un computer“ etc.
● să înțeleagă bugetul familiei, că nu există un sac fără fund. Ar trebui să știe cum să întocmească un buget de cheltuieli și cum să îl gestioneze.
● să priceapă tipurile diferite de taxe – sănătate, șomaj etc.
● să facă economii pentru studii – facultatea bate la ușă. Acesta este un obicei practicat în societatea americană, responsabilizează tinerii.
Oana Pescaru
Dacă vrei să afli și alte sfaturi despre cum să începi și să continui “lecțiile” despre bani cu copiii, citește continuarea materialului în numărul 3/2012 al revistei “Ioana”, acum pe piață.
Comments
You may also like
-
16 Dec
Școala îi va scoate din mizerie
CopiiDe când s-a născut Ionuţ, Ana a devenit mamă. Este o fetiţă de 11 ani, ...
-
30 Sep
Care-i treaba cu parintele favorit?
CopiiPăi, dacă nu ești tu părintele favorit, îți pot ura: fii bine-venit în club! Știu, ...
-
05 Jan
Ajutaţi-vă copilul să devină un adult responsabil!
CopiiDacă o să-i întrebați pe părinţi ce fel de copii vor să crească, dependenţi sau ...
-
13 Nov
Cum tratăm febra copilului mic
CopiiÎncă de la naştere, pe lângă transformările de creştere prin care trec, copiii sunt expuşi ...