Presbiopia: când ochiul îmbătrânește

24 July of 2017

După vârsta de 40 de ani, vederea noastră de aproape scade, așa că toți oamenii vor avea nevoie, la un moment dat, de ochelari

Presbiopia este o tulburare de vedere care survine după vârsta de 40 de ani. Nu este o afecțiune în sine, ci rezultatul procesului de îmbătrânire a ochilor. Iată de ce, odată ce am intrat în al patrulea deceniu de viață, fiecare dintre noi va avea nevoie, mai devreme sau mai târziu, de ochelari care să-i corecteze vederea de aproape. Oamenii sunt capabili să vadă grație mai multor elemente care alcătuiesc ochiul. În presbiopie, modificarea vederii este caracterizată de diminuarea acuității vizuale de aproape și apare din cauza scăderii capacității de acomodație a cristalinului. Lecturarea unei cărți și citirea ziarului devin, treptat, activități tot mai dificile, iar la un moment dat chiar imposibile fără ochelari de corecție.

Ce se întâmplă?

Pentru a vedea clar imaginile din jur, de fiecare dată când ne îndreptăm privirea de la un obiect aflat la depărtare către unul din apropiere, la nivelul ochilor are loc procesul de acomodație, care se realizează automat. Mai exact, mușchii acomodației, modificând curbura cristalinului (care este lentila transparentă din interiorul ochilor), permit formarea unei imagini clare pe retină. Pe măsură ce îmbătrânim, cristalinul își pierde din suplețe și nu mai este capabil să-și modifice curbura (să se bombeze) atât cât ar trebui. În consecință, vederea noastră de aproape nu mai este clară. Presbiopia nu ne afectează vederea de departe, așa că vom putea conduce sau privi la televizor la fel de bine ca și până acum.

Primele semne

Presbiopia nu se manifestă la fel la toți oamenii și nici exact la aceeași vârstă, dar un lucru este sigur: ea nu va ierta pe niciunul dintre noi. Disconfortul vizual începe să se manifeste la majoritatea oamenilor în jurul vârstei de 45 de ani. La persoanele care suferă deja de hipermetropie, presbiopia și-ar putea face simțită prezența ceva mai devreme, în timp ce persoanele care suferă de miopie ar putea avea nevoie ceva mai târziu de lentile pentru vederea de aproape.

Cum recunoașteți instalarea presbiopiei? În primă instanță veți observa că aveți tendința să vă întindeți brațele pentru a putea citi, scrie sau introduce ața în ac. Veți descifra din ce în ce mai greu literele mici și veți avea tendința să vă apropiați de sursa de lumină pentru a vedea clar. Lecturarea unei cărți vă va obosi mai repede ochii și ați putea chiar avea senzația de încordare la nivelul ochilor.

Corecția optică

Presbiopia se corectează cu ajutorul unor lentile convergente, care ne ajută să vedem clar până la o distanță de 33 cm. Aceste lentile pentru presbiopie nu corectează decât vederea de aproape, așa încât, dacă purtați deja ochelari pentru un viciu de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism), veți avea nevoie fie de două perechi de ochelari cu lentile diferite, fie de o pereche de ochelari cu lentile bifocale sau cu lentile progresive.

Purtarea ochelarilor de corecție nu este obligatorie, chiar dacă citiți cu greutate fără ei. Faptul că nu îi purtați nu dăunează ochilor, dar nici nu încetinește evoluția firească a presbiopiei. Oricât de mult v-ați dori să evitați ochelarii, aceștia vor deveni indispensabili la un moment dat, căci efortul vizual la vederea de aproape va fi prea mare. Odată declanșată, presbiopia progresează încet dar sigur, pentru ca în jurul vârstei de 60 de ani se stabilizeze. Până atunci, însă, este posibil să vă schimbați de câteva ori dioptriile.

Ce fel de lentile?

Lentilele ochelarilor trebuie adaptate activității zilnice a pacientului, precum și eventualelor vicii de refracție existente. Iată pentru ce lentile puteți opta:

Lentile unifocale – întreaga suprafață a lentilei are aceeași dioptrie. Sunt recomandate persoanelor care nu au probleme cu vederea de departe și care au nevoie de ochelari doar ocazional (la scris, citit, cusut, computer).

Lentile semi-lună. Sunt o variantă a lentilelor unifocale: au corecție doar în partea de jos a lentilei, restul fiind sticlă simplă (nu trebuie dați jos de fiecare dată când priviți departe).

Lentile bifocale. Corectează atât vederea de aproape (în partea de jos a lentilei), cât și pe cea de departe (în partea de mijloc și de sus a lentilei). Sunt recomandate celor care poartă ochelari pentru vederea de departe. Dezavantajul este că vederea între 33 cm și 5 metri nu este clară.

Lentilele progresive vă ajută să vedeți bine la orice distanță, fără să scoateți sau să schimbați ochelarii. Dezavanjatul: este nevoie de o perioadă de adaptare pentru a vedea bine cu ele.

 

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Previous:

Tehnici din Orient sau arta de vindecare japoneză Jin Shin Jyutsu

Next:

Apa este portia zilnica de hidratare

You may also like

Post a new comment