Curling, un joc al minții

22 August of 2014

Precizie, strategie, spirit de echipă și fairplay

Prima-nationala-feminina-la-capionatul-european-de-la-Copenhaga-2011

O mână de oameni hotărâți, organizați într-o Federație, au reușit să urce treptele performanței și să ne facă renumiți peste hotare
Pentru cei care nu cunosc acest sport, prima imagine care se creează este că 4 fete tinere aruncă pe gheață o piatră mare și grea către o țintă precisă, curățând asiduu traseul. Însă pentru cei care știu despre ce e vorba, și credeți-mă că sunt din ce în ce mai mulți, frumusețea acestui sport constă în testarea aptitudinilor. Curlingul mai este numit și „șah pe gheață“. Fanii urează: „Hai, ai noștri!“, mai ales acum, când echipa națională feminină de curling se pregătește să participe la Europenele din septembrie, care vor avea loc în Olanda. Este una dintre cele mai importante competiții, unde echipa va juca împotriva campioanelor Spaniei, Olandei, Slovaciei, Sloveniei, Croației și Irlandei.

4 ani de existență. Pebbles este numele echipei care într-un timp scurt a făcut istorie în lumea acestui sport practicat internațional. Alina Cristina Marin, 20 de ani, studentă, este Lead, Ana-Maria Săracu, 26 de ani, business analyst, este Second, Bianca Neagoe, 28 de ani, content creator, este Third și 
vice-skip, iar Daiana Raluca Colceriu, 32 de ani, specialist în parenting, ocupă poziția de Fourth și skip. Patru fete cu meserii diferite unite de o pasiune comună. De altfel, Daiana îmi spunea că „fiecare a dezvoltat această pasiune doar după ce a jucat de câteva ori. Până să jucăm nu știam deloc ce presupune curlingul, cu atât mai puțin se punea problema să ne placă. Dar microbul pasiunii se instalează sigur, rapid și te lasă fără posibilitatea de a da înapoi“.

Un joc fără arbitri. Daiana îmi povestește că atmosfera din timpul jocului este relaxată, pentru că regulile sunt foarte clare și foarte puțin interpretabile, motiv pentru care nici nu există arbitri pe terenul de joc. „Pe de altă parte, există competiție ca în orice sport, ca atare jucătorii sunt foarte concentrați, iar stresul este mare, fiecare piatră putând schimba soarta meciului“, a mai adăugat ea. „Încă ne implicăm în promovarea curlingului în România deoarece multă lume nu știe că se poate practica și la noi în țară. În plus, deocamdată antrenamente se pot face doar la Brașov și la București, deci nu poate prinde în toată țara. Există aproximativ 15 echipe afiliate câtorva cluburi. Doritorii pot încerca acest sport în primă fază fără a fi înscriși într-un club“, le sugerează ea celor interesați.

Un spectacol pe patinoar. „Frumusețea acestui joc constă în faptul că fiecare își poate alege frumusețea lui. Unii sunt vrăjiți de posibilitatea de a face un sport de echipă, alții apreciază că este în primul rând un joc al minții. E un joc ce implică multe aptitudini: răbdare, precizie, putere de concentrare, rezistență fizică, strategie, muncă în echipă, fairplay. Noi credem că sintagma des folosită în referirea la curling, «șah pe gheață», însumează de fapt diversitatea pe care o cere și oferă acest joc“, spune Daiana. Am întrebat-o cum face față tânăra echipă națională în competiții cu echipe consacrate și mi-a spus cu sinceritate că este greu, dar nu se lasă. „Evident că avem nevoie de mai multe antrenamente pe gheață. Dar asta nu înseamnă că nu există momente (rare, dar există) în care echipa noastră câștigă indiscutabil în fața unei echipe veterane. Într-una dintre primele noastre competiții, aveam de jucat ultima piatră într-un meci «gata câștigat», deci tot ce trebuia să facem era să ratăm piatra respectivă pentru a nu modifica poziția de joc. Fiind la început, nu știam cum să ratăm intenționat! Eram atât de încântate că suntem la un pas de câștigarea meciului și implicit a medaliei de bronz, că piatra noastră a lovit o piatră a adversarelor și a schimbat tot meciul, ducând la pierderea medaliei. Acum pare amuzant, atunci a fost tragedie!“, povestește cu patimă Daiana.

Resurse. Oricine se va întreba, probabil, dacă se câștigă bani din curling. Daiana a zâmbit și mi-a spus că „se cheltuie bani cu curlingul. În acest moment, noi suntem cei care suportăm toate cheltuielile cu antrenamentele și competițiile. Sperăm ca în viitor, când curlingul va câștiga popularitate și în România, să apară sponsori interesați de promovarea acestui sport olimpic“. Dar merită, pentru că lumea le privește admirativ. „Toți au fost mirați de pro-gresele noastre într-un timp extrem de scurt și în condiții nu tocmai prielnice, fiind una dintre puținele țări care nu are arenă de curling“, spune skipul echipei noastre. În plus, merită pentru că echipa are susținerea prietenilor care vin să le vadă pe fete jucând și câștigând.

Extra info Curling

  • Este un sport pe echipe practicat pe o suprafață de gheață. Concurenții lansează pe rând, pe gheață, pietre speciale din granit în direcția țintei, numită „house“ (casă). Jocul se trage din Scoția, din prima jumătate a secolului al XVI-lea, când se juca pe iazuri înghețate utilizând pietre simple.
  • Fiecare poziție (lead, skip, second, third) indică ordinea în care jucătorii execută loviturile. Skip este cel care stă în casă și gândește strategia de joc, arătândule jucătorilor unde trebuie să plaseze pietrele. Vice-skipul înlocuiește skipul când acesta își lansează pietrele.
  • O piatră de curling este făcută din două tipuri de granit, unul dintre ele extrăgându-se doar de pe o insulă din Scoția. Fiecare jucător are o mătură/perie din fibră de carbon cu un cap special creat pentru a ajuta la frecarea gheții. Papucii de curling sunt speciali. Talpa unuia dintre ei este din teflon, permițând astfel alunecarea în momentul lansării pietrelor.
  • Federația a apărut pentru a putea participa la campionatele europene și mondiale, fiind afiliată la World Curling Federation.
  • Pebbles a participat la competiții din Ungaria și Slovacia, la două ediții ale Campionatului European de Curling. Din motive financiare, componența echipei s-a tot schimbat, ca atare a fost mai greu până acum să obțină rezultate notabile.

Ada Oprea

Comments

comments

Previous:

„Sunt mamă singură, dar sunt împlinită“

Next:

O nouă realitate: mame care lucrează de acasă

You may also like

Post a new comment