Cu cremă de cafea, brânză și mac sau marțipan, vă prezentăm câteva idei de torturi și prăjituri care merg perfect la cafea, într-o după-amiază geroasă de ianuarie!
Tort de nuci cu cremă de cafea
Ingrediente (14 felii) – Blat: •5 ouă •125 g zahăr •2 linguri zahăr vanilat •1 vârf de cuţit coajă de lămâie rasă •75 g făină •1 linguriţă praf de copt •75 g nuci măcinate. Cremă: •4 foi gelatină •200 g frişcă •500 g mascarpone •125 g zahăr •2 cl lichior de nuci •50 ml cafea tare. În plus: •100 g ciocolată amăruie
1 Se încinge cuptorul la 180°C. Se separă ouăle. Se bat gălbenuşurile cu zahăr tos, zahăr vanilat şi coajă de lămâie. Se înglobează albuşurile, bătute separat. Se adaugă făina amestecată cu praf de copt şi nuci. Se toarnă compoziţia într-o formă unsă (Ø 26 cm) şi se coace cca 35 min. Se lasă să se răcească blatul şi se secționează pe orizontală. 2 Se înmoaie gelatina în apă rece. Se bate frişca. Se amestecă mascarpone cu zahăr şi lichior. Se dizolvă gelatina în cafeaua încălzită puţin şi se lasă să se ră-cească. Se înglobează în cremă, turnând în fir subţire, şi apoi se înglobează frişca. Două treimi din cremă se aplică pe blatul de jos şi se acoperă cu blatul de sus, peste care se aşază restul de cremă şi se nivelează. Se dă la frigider cca 4 ore. 3 Se topeşte ciocolata şi se lasă să se ră-cească. Se toarnă apoi pe tort şi se ornează după fantezie. Preparare: 50 minute; Coacere: 35 minute; La frigider: 4 ore; Per felie: 380 kcal; Proteine: 9 g; Grăsimi: 24 g; Carbohidraţi: 32 g
Plăcintă cu brânză şi mac îndrăgită de toată familia!
Ingrediente (20 bucăți) – Blat: •80 g caise uscate •100 ml suc de mere •200 g unt •200 g zahăr •1 linguriţă coajă de lămâie rasă •4 ouă •450 g făină •2-3 linguri cacao •2 linguriţe praf de copt •150 ml lapte •150 g mac. În plus: •500 g masă de marţipan •100 g zahăr pudră •4 ouă •500 g brânză de vaci •500 g urdă dulce •200 g zahăr •1 lingură suc de lămâie •1 plic praf de budincă de vanilie
1 Se încinge cuptorul la 180°C. Se înmoaie caisele în suc de fructe. Se amestecă untul cu zahăr, coajă de lămâie rasă, ouă şi făina amestecată cu praf de copt şi cacao. Se adaugă laptele. Se scurg caisele, se toacă şi se înglobează în aluat, cu tot cu macul. Se aşază jumătate de cantitate pe tava unsă şi se coace cca 10 min. 2 Se frământă marţipanul cu zahăr pudră şi se întinde o foaie din această compoziţie. Se aşază deasupra aluatului. Se separă ouăle. Se amestecă gălbenuşurile cu brânză de vaci, urdă dulce, zahăr, suc de lămâie şi praf de budincă. Se înglobează albuşurile bătute. Se repartizează compoziţia pe foaia de marţipan. Se aşază deasupra restul de aluat şi se coace 55-60 min. Se lasă să se răcească. Preparare: 45 minute; Coacere: 70 minute; Per felie: cca 570 kcal; Proteine: 16 g; Grăsime: 30 g; Carbohidraţi: 57 g
Doboş cu marţipan și glazură de ciocolată
Ingrediente (40 bucăți): •250 g unt •250 g zahăr •6 ouă •250 g făină •1 vârf de cuţit coajă de lămâie rasă •miezul unui baton de vanilie •75 g migdale măcinate •2 cl rom •1 lingură cacao •100 g masă de marţipan •2 linguri zahăr pudră •2-3 linguri suc de portocale •150 g ciocolată amăruie
1 Se încinge cuptorul la 240°C. Se bate untul cu zahăr. Se separă ouăle. Se înglobează pe rând gălbenuşurile în compoziţia de unt, urmate de făină, coajă de lămâie, miez de vanilie, migdale şi rom. Apoi se adaugă albuşurile bătute şi se omogenizează. Se împarte aluatul în două şi într-o jumătate se înglobează cacao. 2 Într-o formă de tort (Ø 26 cm) unsă cu ulei se aşază un strat subţire de aluat şi se coace cca 3-4 min. Se repartizează deasupra 2-3 linguri de aluat brun. Se continuă tot aşa, până ce se epuizează ambele aluaturi. Se taie apoi pe 2 niveluri fiecare blat. 3 Se amestecă marţipanul cu zahăr pudră şi suc de portocale. Se umplu blaturile cu această compoziţie. Se topeşte ciocolata şi se glazurează prăjitura. Eventual se decorează şi se lasă să se usuce. Se taie în cca 40 de bucăţi. Preparare: 45 minute; Coacere: 1 oră; Per felie: 190 kcal; Proteine: 4 g; Grăsimi: 10 g; Carbohidraţi: 22 g
Comments
You may also like
-
05 May
Supa alba de pui, un deliciu frantuzesc
CulinarSupa alba de pui se mai numeste si “blanquette” si este o supa traditionala frantuzeasca. ...
-
20 Nov
Pateuri rafinate
CulinarIngrediente (20 porții): •225 g aluat foitaj •50 g file de păstrăv afumat •50 g ...
-
15 May
Retete celebre: tarta Tatin
CulinarExista oameni celebri, momente celebre, locuri celebre si… prajituri celebre. Printre ele si tarta Tatin, ...
-
18 Aug
Tarta cu iaurt si miere. Un desert pentru Paste
CulinarVa propun o combinatie cu aer mediteranean. Tarta cu iaurt si miere este atat de ...