Prăjitura lui Moș Nicolae

22 November of 2020

Este greu de spus dacă aceasta este cu adevărat prăjitură pe care o preferă Moș Nicolae, dar cu siguranță nouă ne place. Este un desert simplu și bun, în stilul celor specifice perioadei reci din an, mai dense, cu multe fructe uscate și semințe și foarte aromată. Reţeta este foarte uşor de făcut, ingredientele sunt la îndemână, iar reuşită prăjiturii garantată.

Citeste si: Ce au in comun cei nascuti in decembrie

Ingrediente pentru prăjitura lui Moș Nicolae

  • două căni de făină (vorbim despre can clasice cu o capacitate de 200 ml);
  • două linguri de făină în plus;
  • o linguriţă de praf de copt;
  • o jumătate de linguriţă de sare;
  • 200 de grame de unt;
  • o cană de zahăr (tot de 200 ml);
  • o lingură de esenţa de vanilie;
  • coajă rasă de la o portocală și de la o lămâie (de preferat bio);
  • patru ouă
  • 150 de grame iaurt gras;
  • trei linguri de lapte;
  • 100 de grame de stafide negre;
  • 100 de grame de stafide albe;
  • 100 de grame de miez de nucă copt în prealabil și mărunţit;
  • 200 de grame de seminţe de susan, rumenite ușor în tigaie;
  • o mână de fistic nesărat mărunţit;
  • 100 de grame de migdale.

Prajitura are nevoie de o glazură, care nu-i însă obligatorie, și care poate fi înlocuită cu ciocolată topită. Dar pentru această glazură, în varianta clasică, ai nevoie de:  

  • 100 de grame de smântâna pentru frișcă;
  • cinci linguri de zahăr;
  • esenţa de vanilie.

Preparare:

→ Unge o tavă rotundă cu o bucăţica de unt şi tapetează-o cu puţină făină.
→ Amesteca făină cu praful de copt şi sarea. Cerne amestecul şi lasă-l deoparte. Pune în făină stafidele, toate seminţele şi nucile şi amestecă uşor să se împrăştie în mod egal.

→ Untul, lăsat la temperatură camerei, circa 30 de minute, că să se înmoaie, se amestecă bine cu zahărul, până rezultă o crema spumoasă. Adaugă coajă de portocală şi vanilia, apoi ouăle, pe rând, amestecând bine după fiecare.

→ Adaugă iaurtul în care ai pus laptele şi ai omogenizat bine, iar la final pune făină şi amestecă uşor, până ce această este bine încorporată.
→ Rastoarna compoziţia în vasul pentru copt (o poţi coace într-o formă de chec sau în tavă clasică de aragaz) şi coace prăjitură, în cuptorul încins în prealabil, circa 40-45 de minute până în momentul în care se rumeneşte frumos.

→ Înainte de a scoate prăjitură din cuptor, trebuie încercată cu un pai.
→ Prăjitură se scoate din tavă abia după ce s-a răcit bine.
→ Glazura se pregăteşte în momentul în care blatul s-a răcit şi a fost scos din tavă. Amesteca smântâna, zahărul şi un praf de sare într-un vas şi pune-l pe foc. Amestecă până ce zahărul se topeşte. Adaugă esenţa de vanilie şi lasă totul pe foc circa zece minute până ce se caramelizează. Când căpăta o culoare frumoasă răstoarnă caramelul peste blat.

→ Caramelul se răceşte în circa 30 de minute. Este bine să tăi prăjitură în bucăţi până ce caramelul se răceşte complet.
→ In loc de caramel poţi pune ciocolată topită, sau îl poţi lasă simplu, iar în loc de seminţe şi nuci doar fructe confiate.

Text: Otilia Ignat/ sursa foto: unsplash

Comments

comments

Previous:

Chec aromat, pentru Sărbători. Simplu și bun!

You may also like

Post a new comment