Praid, ținutul sării

07 January of 2010

Cea mai mare salină a României.

Foto: Cristian Niculescu

Cea mai mare comună din Harghita, situată la intrarea în județ, sub forma unei depresiuni formate de-a lungul văii Târnavei Mici, la poalele Mun­ților Gurghiului, Praid cu­noaște atestare documentară încă din secolul al XVI-lea.

Pe-un picior de plai…
„Pășune“, în traducerea cuvântului maghiar, Praidul, aflat la 8 km de Sovata, le oferă turiștilor, în cadrul unui peisaj de vis, creat de-a lungul văilor multicolore, a pădurilor dese de foioase și a numeroaselor cursuri de apă, un ansamblu peisagistic ideal pentru petrecerea unui concediu liniștit în sânul naturii.
În localitatea considerată ți­nut al sării ardelene, s-au dezvoltat de-a lungul timpului activități ale mineritului, dar și o remarcabilă industrie a ex­ploatării și a prelucrării lem­nului. Aerul curat, obiceiurile păstrate până în prezent, bucătăria tradițională și liniștea specifică zonei Ardealului, fac din Praid o destinație turistică permanent apreciată de către vizitatori.

Salina din Praid
Pentru a vizita salina, turiștii sunt îmbarcați în autobuze care coboară la peste 100 de metri în subteran, diferențele de temperatură, în special în perioada verii, fiind foarte ușor sesizabile.
Praid este singura salină românească unde se practică tra­tamentul medical subteran cel mai intens. Originile sale sunt datate la începutul anilor 1960, atunci când în vechea mină „Gheorghe Doja“ a luat ființă speleoterapia. Tot în acea perioadă au fost organizate concursuri sau tabere de pictură și sculptură, rezultând creații care împodobesc în prezent pereții de sare, sub formă de basoreliefuri. În 1980, baza de tratament a fost mutată la 120 m adâncime, în incinte iluminate electric și cu aeraj continuu.
În perioada verii, numărul vizitatorilor poate atinge și cifra 3000 de persoane pe zi.
În incinta salinei sunt amenajate terenuri de joacă pentru copii, scaune, șezlonguri, mese de biliard și un bar, făcând mai ușor suportabile cele patru ore pe zi de tratament minim în subteran.
În perioada de tratament zilnic, pacienții sunt stimulați în a efectua gimnastică și plimbări de acomodare. Tratamentul climatoterapiei este foarte util în cazul bolilor căilor respiratorii de tipul bronșitelor și al afecțiunilor astmatice.

Istoricul salinei
Începuturile salinei din Praid sunt datate încă din epoca romană, atunci când au fost realizate primele excavații. Secuii obțin în anul 1463 „dreptul liber la sare“, din partea regelui Matei Corvin.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Sighișoara. Cetatea medievală

Next:

Vulcanii noroioși

You may also like

Post a new comment