Praga, orasul de aur

09 April of 2015

Fotolia_67456674_Subscription_XXL

Frumoasă, dar ploioasă, Praga pare desprinsă dintr-o poveste, datorită feeriei de genuri arhitecturale (gotic, baroc, rococo, art nouveau)
care se îmbină perfect. Orașul are foarte multe de oferit oricărui turist dornic să-i descopere misterele

Nu ai nevoie de prea multă intuiție ca să înțelegi de ce Praga este numită și „Orașul celor 100 de clopotnițe“, dar trebuie să prinzi măcar un apus de soare aici ca să îți dai seama de ce i se mai spune și „Urbea de aur“. Această ultimă denumire are o explicație legată de domnia unui rege ceh care a angajat la curtea lui mai mulți alchimiști, pentru a-i transforma metalul simplu în aur. Ca să vezi Praga în adevărata ei splendoare, ai nevoie de cel puțin o săptămână și este indicat să o vizitezi primăvara sau vara, chiar dacă în această perioadă este plină de turiști.

În drum spre Hrad
Promenada pragheză începe, de cele mai multe ori, din piața principală a centrului vechi, unde turiștii se îngrămădesc să admire spectacolul făcut la ore fixe de impresionantul ceas astronomic. După lăsarea întunericului, fosta primărie este locul de întâlnire pentru turiștii care doresc să vadă Praga „bântuită“, evident, într-un tur organizat de ghizi mascați. La doar o aruncătură de băţ de aici, Podul Carol face legătura, peste râul Vltava, cu Mala Strana, cartierul în care se găseşte unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. O bijuterie arhitecturală, podul, străjuit de statui impozante, mereu arhiplin, răsună de jazz, iar muzicanții veseli stau aproape lipiți de colegii lor pictori sau caricaturiști. Dar până să ajungi la Hrad (care se întinde pe șapte hectare), vei trece pe lângă ambasada României; clădirea i-a aparținut lui Nicolae Titulescu și, cu mulți ani în urmă, el a donat-o statului român. Tot în apropiere este și biserica Sf. Nicolae. Aici e musai să observi statuile din interior, care sunt cel puțin bizare.

Kafka și alchimiștii
Odată ajunsă în curtea castelului regal (cu puțin noroc poți prinde schimbarea gărzii), vei da cu ochii de catedrala gotică Sf. Vitus, despre care se spune că se vede indiferent unde te-ai afla în Praga. Aici sunt înmor­mân­tați regii cehi. Dacă poți, urcă 287 de trepte într-unul dintre turnuri, pentru a fi mai aproape de cea mai mare clopotniță din toată țara, dar și pentru a admira peisajul. Castelul în sine și anexele se pot vizita. Cu toate acestea, cel mai frumos loc este Aleea Alchimiștilor, o străduţă îngustă care datează din secolul 15 și care adăposteşte 11 căsuţe mici, superb colorate. Atmosfera medievală recreată ascunde povestea alchimiștilor și a negustorilor vremii, dar nu este mai puțin adevărat că pentru o scurtă perioadă, cunoscutul scriitor Franz Kafka a locuit aici. De altfel, în Praga există și un muzeu dedicat lui. În apropiere de Hrad, este posibil să auzi, din oră-n oră, o frumoasă melodie cu o cadență neobișnuită. Sunetul vine de la cele 27 de clopote ale bisericii Loreta, îngrijită cândva de călugării capucini. Dacă tot ești în zonă, aruncă o privire și în muzeul miniaturilor.

Plimbări în pas lejer
Praga este orașul statuilor ciudate, iar dacă vei ajunge aici, vei înțelege de ce spun asta. Este orașul zidurilor desenate, iar în acest context, John Lennon ocupă un loc de cinste. Este orașul în care unele clădiri par să danseze ca Fred Astaire și Ginger Rogers.
Este orașul care pune foarte mult accentul pe valori, iar nenumăratele muzee și uimitoarea bibliotecă Strahov stau mărturie. Vizitează neapărat cartierul evreiesc și intră în sinagoga Pinkas, pe ai cărei pereți sunt scrise 77.297 de nume ale victimelor Holocaustului din Cehoslovacia. Iar dacă toate aceste plimbări îți fac poftă de mâncare, nu ezita să intri în restaurantele tradiționale, unde, într‑un fel sau altul, te vei întâlni cu bravul soldat Sveyk. Încearcă berea lor și nu refuza friptura cu frișcă și gem sau celebrele lor găluște.

de Ada Oprea

Credit foto: © alexgres / Fotolia

Comments

comments

Castelul Károlyi din Carei

Previous:

Castle Break – redescopera castelele si conacele din Romania

Next:

Pe urmele lui Hercule

You may also like

Post a new comment