Potpuriuri înmiresmate

17 February of 2020

Foarte multe magazine de amenajări interioare oferă spre vânzare o paletă bogată 
de potpuriuri rafinate care parfumează și decorează locuințele. Dar de ce să le cumperi când le poți realiza destul de simplu acasă?

Vasele pline cu un amestec divers și parfumat de flori și fructe uscate atrag imediat privirile și conferă locuințelor o notă de eleganță și rafinament, dar și o mireasmă plăcută. În plus, potpuriurile reprezintă un cadou ideal de casă nouă, care face plăcere oricui. Nu trebuie să cheltuiești sume mari pentru a cumpăra astfel de aranjamente. Este mult mai simplu și mai ieftin să le confecționezi acasă. În fond, natura oferă suficientă materie primă pentru astfel de decorațiuni de efect.

Alegerea ingredientelor

Primul pas spre crearea unui potpuriu este selectarea ingredientelor. Aici poți da frâu liber creativității, iar o plimbare la țară, în pădure sau pe câmp va fi extrem de utilă: culege ierburi care îți plac, capsule de semințe atrăgătoare, cum sunt cele de mac, poți culege chiar și flori vii, dacă au forma potrivită și se pretează la uscare.

În ce privește fructele, merele și portocalele sunt foarte apreciate pentru astfel de aranjamente, dar și lămâile și grepfrutul sunt fructe ideale. În general, citricele sunt foarte parfumate și își păstrează mult timp după uscare aroma.

Dintre flori, trandafirii și levănțica sunt deseori prima alegere pentru potpuriuri. Dar în astfel de aranjamente arată excelent și margaretele, gălbenelele, albăstrelele ori cârciumăresele. Aceste sugestii sunt pur orientative, pentru că fiecare își poate crea un potpuriu personalizat, în funcție de preferințe.

Procesul 
de uscare

Mai întâi, se aleg fructe coapte, dar ferme și sănătoase. Se taie în felii de dimensiuni medii (dacă sunt prea subțiri, se vor deshidrata prea tare și se vor rupe ușor, iar dacă sunt prea groase, se usucă greu sau neuniform și nu rezistă prea mult timp), apoi se așază într-o tavă, pe hârtie de copt. Se încinge cuptorul la cea mai mică treaptă, de preferință la 50 de grade Celsius, se pune tava în cuptor, ușa rămânând întredeschisă.

După ce se coc pe o parte, se scoate tava din cuptor și fructele se întorc pe cealaltă parte. Unii specialiști recomandă înmuierea feliilor de fructe în miere sau în soluție de vitamina C înainte de uscare, dar, de obicei, acest lucru nu are o influență prea mare asupra rezultatului. Locuința va mirosi extraordinar de bine în timpul uscării, dar și după aceea feliile de fructe își vor păstra un timp aroma specifică.

Florile care urmează să fie uscate trebuie culese în perioade secetoase. Cel mai bun moment este după-amiaza, după ce s-a evaporat toată roua. Florile trebuie culese în apogeul înfloririi, la 4 zile după ce se deschid. Există foarte multe flori potrivite pentru uscare, așa că este cel mai bine să alegi speciile care îți plac. Florile se taie cu o foarfecă sau se cumpără de la florărie. Se îndepărtează frunzele de la baza tulpinilor și se formează buchete mici, care se leagă cu sfoară. Există mai multe metode de uscare, dar cea mai bună este uscarea în aer liber. Buchețelele se atârnă cu cozile în sus, într-un loc uscat, răcoros și foarte bine aerisit.

Aranjarea

După ce ai uscat fructele și florile, alege vasele potrivite în care să le aranjezi. De regulă, vasele trebuie să fie discrete, astfel încât să nu atragă privirile mai mult decât o face conținutul lor, dar să pună în evidență totuși florile și fructele. Poți da frâu liber creativității și imaginației, astfel încât să obții la final aranjamente cu mireasmă plăcută și aspect decorativ. Cele mai parfumate ingrediente pentru potpuriuri sunt petalele de trandafir, crin, iasomie, garoafe, frunzele de mentă, salvie, cimbru, rozmarin și coaja de citrice. Însă potpuriurile pot fi îmbogățite și cu alte „piese de rezistență“: batoanele de scor­ți­șoară, păstăile de vanilie și anasonul stelat completează excelent aranjamentele și le conferă o notă de finețe și exotism. Pentru ca potpuriul să-și păstreze cât mai mult timp funcția de înmiresmare a încăperilor, el trebuie stropit periodic cu câteva picături de uleiuri esențiale, la alegere: levăn­țică, garoafă, lămâie, iasomie sau cedru.

Citeste si:

Sursă foto: iStock

Comments

comments

agricultura

Previous:

Cum arată agricultura țărilor prospere?

Next:

Rottweilerul, un german nobil și autentic

You may also like

Post a new comment