Postul, dieta pentru trup

29 March of 2018

Pentru cei care aleg, din diverse motive să postească sau să urmeze o dietă vegetariană trebuie spus că dieta de post este un imens beneficiu pentru trup aducând numai avantaje.

Una din cele mai frecvente întrebări legate de dieta de post este dacă acest program alimentar poate să furnizeze nutrienții necesari unei bune funcționări organismului? Răspunsul este: categoric da.

O dietă vegetariană diversă, care să includă: fructe, legume, cereale, nuci și semințe, acoperă necesarul zilnic nutritiv de proteine, carbohidrați, lipide și vitamine. Trebuie spus că daca în locul unei alimentații tradiționale d epost vei folosi înlocuitori cu adausuri de amidon, sare, zahăr și grasimi hidrogenate, doar ca să compensezi absența produselor animale din alimentație vei transforma dieta de post într-o dietă extrem de nocivă.

Toate alimentele, cu excepția alcoolului și zahărului, sunt surse de proteine: cartofii, pâinea integrală, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazărea, untul de arahide, tofu, laptele de soia și lintea sunt doar câteva exemple de surse de proteine vegetale. O dietă echilibrată de post poate conține grăsimi de calitate superioară.

Dietele vegetariene sunt sărace în lipide, ceea ce explică incidența scăzută la boli cardiovasculare, afecțiuni cronice și cancer la vegetarieni. Surse de grăsimi care ar putea fi utilizate limitat sunt: uleiul de măsline, nucile, alunele, untul de alune, semințele, avocado și nuca de cocos. O problemă ar fi vitamina D, ea nu se găsește în alimentele vegetariene, dar organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute, de 2-3 ori pe săptămână, este suficientă pentru sinteza vitaminei D.

În perioada de iarnă- primavara vitamina D în perioadele de post poate fi suplinită prin administrarea de suplimente de vitamine (care trebuie să includă și vitamina B12 care provine doar din surse animale) sau printr-o derogare de la dieta vegetariană și consumarea de două-trei ori pe săptămână de pește.

Toate mineralele necesare esențiale pot fi acoperite printr-o dietă vegetariană echilibrată. Calciul, mineralul necesar unui sistem osos echilibrat, se găsește în: legume proaspete cu frunze verzi (salată verde), tofu, semințe de susan, soia, smochine și broccoli. Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar în cantitate mai mare decât cea recomandată zilnic. Se găsește în cereale neprelucrate, legume proaspete și nuci. Fierul este, de asemenea, un mineral valoros, mai ales în post.

Fasolea uscată și legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariană. Absorbția fierului este favorizată de prezența vitaminei C și deci consumul alimentelor bogate în vitamina C, alături de cele bogate în fier, este mai mult decât recomandat. Alte surse de fier sunt: lintea, soia, mazărea, prunele, smochinele, strugurii și sfecla roșie.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Cate grade sunt in frigiderul tau?

Next:

Oul, alimentul miraculos, complet si mereu binefacator

You may also like

Post a new comment