Un popas la Mănăstirea Dintr-un Lemn

30 April of 2013

Paul de Alep a consemnat existența lăcașului monahal la mijlocul secolului al XVII-lea

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Parcurgerea unui traseu de-a lungul superbei Văi a Oltului oferă posibilitatea vizitării a numeroase obiective turistice. Printre acestea poate fi amintit și așezământul religios din comuna Frâncești, aflat la o distanță egală, de aproximativ 25 km, față de localitățile Horezu și Râmnicu-Vâlcea.

Povestea locului
Legenda spune că, în urmă cu peste patru secole un călugăr a găsit o icoană a Fecioarei Maria în scorbura unui stejar, fiind îndemnat printr-un vis inițiatic la ridicarea din trunchiul acelui copac a unui loc de închinăciune. Așa a luat naștere bisericuța de lemn situată pe panta dealului din spatele ansamblului mănăstiresc. Biserica mare din piatră, monument istoric, a fost înălțată în timpul domniei lui Matei Basarab (1632-1654).

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Mărturii ale trecutului
Ca pentru a dovedi veridicitatea legendei și în prezent, în apropierea bisericuței de lemn există câțiva stejari seculari, iar în interiorul lăcașului este păstrată o icoană a Maicii Domnului, de 1/1,5 metri, identificată ca fiind pictată în perioada Evului Mediu, la o biserică creștin-ortodoxă din apropierea Muntelui Athos (Grecia).
Între anii 1938 și 1940, Ministerul Aerului și Marinei a efectuat o restaurare importantă a ansamblului mănăstiresc.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Transport și cazare: Turiștii din Capitală, care doresc să viziteze mănăstirea, au de străbătut aproape 200 de km până în comuna Frâncești. O bună parte din traseu se desfășoară pe autostrada A1 (București-Pitești).
Cunoscută ca o zonă turistică bogat aspectată, partea montană a Olteniei beneficiază de peisaje splendide, într-un cadru natural perfect conservat. Pensiunile oferă prețuri diferite, în funcție de categorie, ele variind între 70 și 150 de lei camera dublă, cu sau fără mic dejun inclus.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

NU ignora problemele!

Next:

De prin lume adunate, experiențe variate

You may also like

Post a new comment