Poate mintea să vindece trupul? – Unii jură că-i chiar așa și ne îndeamnă să înlocuim vaccinurile cu infuzii de gândire pozitivă, alții sunt indignați de o așa iresponsabilitate și le-ar prescrie primilor pastile care să le curețe sistemul nervos de halucinații. Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc.
Ne-am învățat să vorbim despre minte și corp ca și cum ar fi separate, însă în realitate între ele există atâtea legături, încât ar fi bine să ne obișnuim să le vedem ca pe o unitate de nedespărțit. Experiența faptului că trupul influențează mintea ne este acccesibilă tuturor măcar în stările de boală sau în arhirăspânditul sindrom premenstrual, însă există numeroase împrejurări în care este bine să fim atenți și la conexiunea inversă: influența minții asupra corpului.
Cum anume influențează mintea corpul și cum poate ea să vindece trupul?
- Mintea poate
ELIBERA corpul pe care ea însăși l-a îmbolnăvit
Căile prin care mintea influențează direct corpul sunt deocamdată puțin cunoscute. Că este vorba despre mecanisme neuronale (recent, s-a descoperit o rețea neuronală bogat ramificată chiar la nivelul tractului digestiv) sau despre și mai misterioase mecanisme hormonale (acțiunea hormonilor este precedată de semnale neurohormonale), procesele de la nivelul psihicului se pot reflecta în cele fiziologice, le pot altera considerabil. S-a dovedit în repetate rânduri că o serie de maladii sunt psihosomatice, adică au cauza la nivel psihologic. Printre ele se află migrenele, alopecia (căderea părului), diverse tipuri de urticarii, psoriazisul, eczemele, herpesul, dar și gastrita (până de curând și ulcerul, dar acum acesta este atribuit unei bacterii), la fel colitele, palpitațiile, hipertensiunea, contracturile musculare, cistita. Factorii psihologici pot declanșa crizele de astm bronșic, chiar dacă nu ei le determină. Psihanaliștii spun că, în lipsa unei elaborări psihologice, conflictele inconștiente ajung să se exprime direct în corp, iar terapia urmărește să parcurgă drumul invers: să aducă starea conflictuală de la nivelul fizic la cel psihologic, unde va fi elaborată cum se cuvine. În acest fel, corpul este eliberat de simptomul pe care i-l impusese psihicul. Dar nu este deloc evident faptul că toate maladiile au o astfel de cauză: atribuiri de acest fel au dus treptat la discreditatea psihosomaticii. Legătura dintre sistemul nervos și piele este întemeiată pe proveniența lor comună din aceeași membrană fetală, în intestin există rețele neuronale, iar hormonii sexuali au precursori neuronali. Însă nu în toate cazurile legăturile pot fi dovedite, iar tratarea unor maladii grave ale corpului drept „conflicte în interiorul eului“ a dus și duce la erori medicale fatale. La un nivel mai general, mintea poate îmbolnăvi corpul pur și simplu lăsându-l fără apărare în fața agenților patogeni: pe termen lung, stresul și depresia distrug imunitatea și pun sănătatea în pericol. Răspunsul nu este reprezentat de suplimentele alimentare care „întăresc imunitatea“, ci de desprinderea minții de peisajul dezolant al stresului și depresiei. Activitățile cu copiii, hobbyurile creative, sportul și meditația sunt cele mai bune arme. - Mintea SEDUCE corpul
Atitudinea minții este importantă în evoluția oricărei boli, de la guturai la cancer. Cu cât maladia este mai gravă, cu atât importanța atitudinii psihicului este mai mare. Psihicul comandă activitatea sistemului imunitar, iar neurohormonii influențează procesele de regenerare celulară. Un guturai combinat cu gânduri negre va dura zece zile în loc de trei, dar în cazul unui diagnostic de cancer atitudinea poate face diferența între supraviețuire și eșec. Combaterea depresiei care însoțește diagnosticele grave e la fel de importantă sau chiar mai importantă decât tratarea cauzelor și simptomelor fizice. - Mintea ESTE
corpul!
Meditația presupune o postură a corpului care permite instalarea unei stări speciale a conștiinței, care, la rândul ei, transformă corpul, punându-l într-o stare de sănătate optimă și de receptivitate la influențele spiritului. Se spune astfel că se poate atinge nemurirea și discuțiile sunt încă vii pe tema statuilor de călugări budiști în meditație despre care se spune că nu ar fi altceva decât… călugări budiști aflați într-o stare de meditație profundă de câteva sute de ani! Dincolo de legendă, cercetările contemporane au evidențiat faptul că starea de meditație este propice sănătății corpului. S-au pus la punct metode de inducere a unor stări de relaxare profundă asemănătoare meditației care funcționează ca un destresant și un mediu propice concentrării pe problemele corpului, vizată fiind astfel autovindecarea. Este foarte spectaculos procedeul de biofeedback, prin care putem vizualiza efectele pe care concentrarea minții noastre le are asupra corpului. Spre deosebire de omul secolului trecut, despre care psihanaliștii spuneau cu amărăciune că somatizează în lipsa răspunsurilor psihologice, omul secolului nostru are tot mai des ocazia de a se pune în contact cu lumea și cu sine. Culturile occidentale au scos meditația din țarcul new age și au extins-o la un nivel societal. Mindfulness, ca transpunere a unei stări asemănătoare meditației în toate procesele cotidiene, e mai curând un deziderat decât o realitate cotidiană pentru cei mai mulți, dar un astfel de deziderat e în sine un câștig pe drumul spre o mai bună comunicare între trup și suflet.
Citeste si:
- Monotonia vieții sexuale în cuplu
- Fericirea incepe din minte
- Dorinta sexuala in cuplu. Schimbarea atractiei in relatie cu trecerea timpului
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
03 Nov
Cele mai bune surse de proteine vegetale
NutrițieCarnea este esentiala pentru o dieta echilibrata pentru ca este principala sursa de fier, aminoacizi ...
-
28 Aug
Turismul în sănătate, o soluție modernă
MedicinăDe cele mai multe ori, nu apreciem starea de sănătate decât atunci când o pierdem, ...
-
29 Jul
7 alimente care combat durerile
SănătateÎn spatele gustului plăcut și al culorilor vibrante, multe alimente ascund puteri tămăduitoare, cu adevărat ...
-
04 May
Citricele, izvor de sănătate
NutrițieCitricele, izvor de sănătate – Recomandate mai ales datorită conținutului mare de vitamina C, care ...