Poarta Orientului – Turcia

16 November of 2011

Foto: Cristian Niculescu


O țară situată pe două continente, Turcia deține doar 3% din teritoriul său în zona europeană, restul fiind parte a peninsulei Asiei Mici (Podișul Anatoliei, Capadochia și Câmpia Armeană).

Existența Imperiului Otoman a luat sfârșit după Primul Război Mondial, dând naștere unui regim prezidențial denumit Republica Turcia, condus pentru prima oară de către un adevărat erou național: Mustafa Kemal, supranumit Atatürk (trad.: părintele turcilor). Acesta a demarat o serie de reforme notabile, înlocuind scrierea arabă cu alfabetul latin, separând biserica de stat și introducând noi coduri de drept civil, penal și comercial, fiind adeptul modernizării Turciei după modelul țărilor occidentale.

 

Istanbul, orașul de la Cornul de Aur
În prezent, cu autostrăzile sale moderne, cu zgârie-norii din sticlă și metal, cu numeroasele sale magazine ultramoderne, Turcia pare mai degrabă o țară europeană decât una cu origini arabe. Stilul și spiritul oriental dăinuie însă cu precădere în bazarurile marilor orașe, în cafenele, restaurante și în moscheile întâlnite aproa­pe la tot pasul. Considerat capitală neoficială a Turciei, orașul Istanbul se află la răscrucea a două continente, dove­din­du-și atractivitatea ca urmare a caracterului său variat. Dezvoltat de o parte și de alta a strâmtorii Bosfor și scăldat de apele Mării Marmara și ale Mării Negre, Istanbulul numără 6,5 milioane de locuitori, fiind cel mai mare oraș al Turciei, și ca atare aflat într-o permanentă dezvoltare.

Antalya, metropola Rivierei turcești
Orașul pe care toți turiștii ajunși pe coasta sudică a Turciei îl descriu la superlativ a fost dezvoltat într-o depresiune pitorească formată de pantele Munților Taurus. Clima este plăcută în aproape întreaga perioadă a anului, vârfurile înzăpezite ale munților contrastând cu temperatura caldă specifică plajei de la malul Mediteranei. Turiștii pot alege Antalya ca destinație de vacanță, atât pentru băile de apă și soare sau croaziere, cât și pentru vizitarea și observarea unor opere de artă extraordinare. În apropiere de Antalya se găsesc ruinele unor orașe antice vestite, precum Termessos, o veche cetate care a rezistat asediului împăratului Alexandru cel Mare. Printre fragmentele forti­ficațiilor aflate aici de aproape două milenii se numără și Poarta lui Adrian, ridicată în anul 130. În centrul orașului se află cartierul Kaleici, situat în apropierea vechiului port roman, în prezent loc de ancorare a numeroaselor iahturi. Cei care doresc să meargă la cumpărături pot vizita cartierul comercial din capătul străzii Atatürk sau pot merge în bazarul de lângă Minaretul Canelat (Yivli Minare). Golful Antalya oferă turiștilor 220 km de litoral, supranumit pe drept cuvânt Riviera turcească.

Foto & text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Lacul și Barajul Vidraru

Next:

Peștera și Cheile Dâmbovicioarei

You may also like

Post a new comment