De Sărbători e greu să reziști atâtor bunătăți frumos aranjate pe masă, dar e bine să știi că excesele alimentare pot provoca indigestii.
Neplăcerile pot apărea după ce am mâncat un aliment prea condimentat sau prea gras, după excesul de cafea, alcool, răcoritoare carbogazoase, fiind cauzate și de combinarea mai multor preparate la aceeași masă ori de mâncatul în grabă.
Arsura gastrică
Ca să ameliorezi rapid senzația de arsură, bea dintr-o suflare o jumătate de pahar cu apă rece în care ai adăugat o linguriță de bicarbonat de sodiu.
Mănâncă o banană. Conține substanțe care neutralizează acizii din stomac.
Semințe de in – fierbe o linguriță de semințe de in în 500 ml apă timp de 5 minute, cu o jumătate de linguriță de lemn-dulce și leuștean. Bea câte un pahar de 3 ori pe zi înainte de masă.
Florile de salcâm sunt un remediu excelent împotriva arsurilor gastrice. Prepară o infuzie din 2 lingurițe de flori de salcâm la 200 ml apă clocotită.
Citeste si: Plante care vin de hac indigestiei
Dureri de stomac
Mușețelul este un adevărat balsam pentru un stomac în suferință, deoarece are efecte calmante și antiinflamatoare și combate iritația mucoaselor digestive.
Cimbrul de grădină este eficient împotriva crampelor la stomac, previne fermentația intestinală, diminuează greața și îmbunătățește digestia.
Coada-șoricelului: combate balonarea, deoarece conține uleiuri esențiale care împiedică procesele de fermentație.
Citeste si: Beneficiile laptelui de capra
Greață și vărsături
Ghimbirul combate eficient senzația de greață. Infuzia se prepară din rădăcină uscată și măcinată sub formă de pulbere.
Rozmarin: o linguriță de plantă la 200 ml apă clocotită, se acoperă și se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară.
Bea câte o jumătate de pahar de suc de ananas sau de grepfrut de trei ori pe zi, după mese.
Balonare
Roiniță. Calmează crizele de aerofagie și eructațiile, atenuează flatulența și migrenele de origine digestivă.
Rozmarin. Înlesnește activitatea stomacului și stimulează producerea sucurilor gastrice.
Busuioc. Infuzia de busuioc are efecte antispastice, stimulează digestia și favorizează eliminarea gazelor.
Citeste si: Feniculul, condiment si planta magica
Cum previi indigestia
Echilibrează-ți mesele. Dacă la prânz ai mâncat copios, ia o cină mai lejeră, ca de exemplu o supă de legume şi un compot de fructe. Nu combina la o masă prea multe feluri de alimente, mai ales dacă acestea sunt grase sau picante.
Evită alimentele pe care stomacul tău nu le acceptă prea bine.
Mănâncă încet, mestecă bine alimentele şi nu vorbi în timpul mesei, ca să nu înghiţi prea mult aer.
În mâncare folosește condimente care îmbunătăţesc digestia: cimbru, ghimbir, hrean, mentă, coriandru, muştar.
Articol exclusiv online
Text: Angela Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
06 Sep
Artroza. Când articulațiile scârțâie
MedicinăArtroza era până nu de mult un diagnostic temut și speranțele de protezare a șoldului ...
-
25 Oct
Atenţie! Sângerările gingivale pot fi semn de leucemie
MedicinăÎn majoritatea cazurilor, sângerările gingivale sunt un simptom frecvent al bolii gingivale. Iată, însă, că sângerările gingivale ...
-
13 Dec
La doctor cu sufletul
MedicinăMulți suferinzi de depresie nu știu sau se jenează să ceară ajutor „Oricine consideră că ...
-
20 Dec
Lupus eritematos – o boală autoimună
MedicinăCând sistemul imunitar se dereglează și produc celule anormale care caută să atace alte țesuturi ...